Καλώς ήρθατε

Οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ που αποκάλυψε το μολυσμένο κιμά στα Lidl

Όπως θα γνωρίζουν οι παλαιότεροι αναγνώστες, σε αυτή τη σελίδα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε αποκαλύψεις και καταγγελίες κάθε είδους. Το ίδιο κάναμε και με τις επίσημες ανακοινώσεις για τα επικίνδυνα τρόφιμα που μολύνθηκαν από το κολοβακτηρίδιο e-coli με σειρά δημοσιευμάτων.

Δημοσιεύσαμε, λοιπόν, τις ανακοινώσεις του επίσημου δημόσιου φορέα, του ΕΦΕΤ και μάλιστα με ακριβή αναφορά της πηγής και ενεργό σύνδεσμο.

Αναζητήσαμε, επίσης, απαντήσεις στην ιστοσελίδα του... Λιντλ, στα δελτία τύπου, όπου δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα. Από τις εφημερίδες μαθαίνουμε, σε μονόστηλα…, ότι η γερμανική πολυεθνική αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα των επίσημων ελέγχων, βγάζει δηλαδή ανεπαρκείς, άχρηστους ή ψεύτες όσους έκαναν τον έλεγχο στα καταστήματα της εταιρίας και με σαφέστατο τρόπο μιλάνε για μολυσμένα προϊόντα, που βρέθηκαν στην εν λόγω αλυσίδα και κατασχέθηκαν για να καταστραφούν, όπως μπορείτε να δείτε, τόσο στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, όσο και στην ερώτηση του βουλευτή Νίκου Χουντή.

Η Λιντλ έψαξε το θέμα ιδιωτικώς και μόνη της, άγνωστο με τι δείγματα…, και, ώ τι έκπληξις, δεν βρήκε το κολοβακτηρίδιο e-coli σε προϊόντα της, διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία:
“Σε μικροβιολογικές αναλύσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών ινστιτούτων ανακοίνωσε ότι υπέβαλε η εταιρεία Lidl τα προϊόντα κιμά που κατηγορήθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από το βακτήριο Ε.coli και όπως υποστηρίζει δεν ανιχνεύτηκαν ίχνη του βεροτοξινογόνου ορότυπου.

Η Lidl Hellas επικαλείται και σχετική πραγματογνωμοσύνη του αναπληρωτή καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρος Στυλιανού Χατζηπαναγιώτου, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «στη Lidl Hellas δεν υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή αποτελέσματα ελέγχων τα οποία να επιβεβαιώνουν την παρουσία βεροτοξινογόνου βακτηρίου Ε.coli (STEC/VTEC) Ο157:Η7» και διαβεβαιώνει ότι «τα παραγόμενα κάτω από αυστηρά μέτρα υγιεινής τρόφιμα ελέγχονται συνεχώς από διαπιστευμένα μικροβιολογικά εργαστηριακά ινστιτούτα σε Γερμανία και Ελλάδα».”

Ο κ. Γιώργος Νυχάς, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, να σημειώσουμε,είναι απολύτως σχετικώς με το αντικείμενο, καθώς εργάζεται ως καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου, διδάσκει μάλιστα Μικροβιολογία Τροφίμων, και είναι επίσης διευθυντής του εργαστήριου Μικροβιολογίας Βιοτεχνολογίας Τροφίμων.

Ο κ. Μίχας που αντικαθιστά τον παραιτηθέντα κ. Γιώργο Νυχά έχει πτυχίο…εργοδηγού, και προφανώς ξέρει καλύτερα από μολυσμένα γερμανικά μπιφτέκια και τα συναφή…

Εν ολίγοις: η γερμανική πολυεθνική, αφού προσπάθησε αρχικά να κουκουλώσει την υπόθεση, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις στο διαδίκτυο, άσκησε συντονισμένες πιέσεις που οδήγησαν, καθώς φαίνεται, στην παραίτηση του κ. Νυχά, ο οποίος έπραξε το αυτονόητο καθήκον του. Είπε δηλαδή τα πράγματα με το όνομα τους, προσπάθησε να προστατέψει τη δημόσια υγεία, ως όφειλε, και δημοσίευσε τα αποτελέσματα  των εργαστηριακών ελέγχων που έκανε το ΚΕΠΝΟ, το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο δηλαδή.

Αφήνουμε να κρίνει ο αναγνώστης/τρια πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή της Ιατρικής που επικαλείται η Λιντλ, αναρωτιόμαστε μάλιστα αν ο κ. Στυλιανού, καθηγητής μικροβιολόγος στην Ιατρική, έκανε αφιλοκερδώς την πραγματογνωμοσύνη, ή πήρε κάποια αμοιβή από την εταιρία και πόση, προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα αποτελέσματα των “ανεξάρτητων ελέγχων” που έκανε η …ίδια για τα προϊόντα της.

Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, με άλλα λόγια, και εμείς τρώμε τα κεφτεδάκια…

Αν τις επόμενες μέρες “κατέβουν” οι σχετικές ανακοινώσεις από τη ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, θα είμαστε πλέον βέβαιοι: στην αποικία κουμάντο κάνουν, απροκάλυπτα πια, οι Γερμανοί και οι πολυεθνικές, οι “ιθαγενείς” καλό και φρόνιμο είναι να σιωπούν, ακόμα κι αν αποδεδειγμένα κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Αυτά προς το παρόν, σας προτείνουμε ακόμη το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Κόντρα, που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, υπάρχει εδώ, και ένα επίσης ενδιαφέρον δημοσίευμα για την πρακτική της Λιντλ απέναντι στους εργαζόμενους που εντοπίσαμε στην Κρητική Φωνή.
από το Ερανιστής

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα κι εγώ τις σχετικές ανακοινώσεις, κι επειδή κάποια στιγμή ως Έλληνες πρέπει να βρούμε τον χαμένο αυτοσεβασμό μας, τι θα λέγατε για μια εβδομάδα "αποχή" από τη συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων; Καιρός δεν είναι να αρχίσουμε να ψηφίζουμε με τα πόδια μας, όωπς λένε οι Άγγλοι; Μόνο τέτοιες ενέργειες, που έχουν συνέπειες για το ταμείο, μετράνε στην αγορά.
Α. Παπαγιάννης

Ερανιστής είπε...

Σας ευχαριστώ για την αναδημοσίευση. Έψαξα κι άλλο το θέμα. Το σχετικό δημοσίευμα υπάρχει εδώ:
Λόλα, να ένα κολοβακτηρίδιο: Μαθήματα “υγιεινής διατροφής” στα σχολεία από τη LIDL!
http://eranistis.net/wordpress/?p=18418

Related Posts with Thumbnails