Καλώς ήρθατε

Οι τραπεζίτες στρέφουν την πλάτη στην “διακράτηση” ελληνικού χρέους

Την πρώτη ένδειξη "έλλειψης ενδιαφέροντος" είχαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όταν συντονισμένα έκαναν την πρώτη απόπειρα να διερευνήσουν τις προθέσεις των ευρω-τραπεζών για συμμετοχή στο εγχείρημα "διακράτησης" του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες, προερχόμενες από στελέχη της Κομισιόν που παρακολουθούν από κοντά στις σχετικές διαδικασίες, αναφέρουν ότι οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Οι υπουργοί Οικονομικών μετά το Eurogroup της Δευτέρας κινήθηκαν σχεδόν συντονισμένα προς τις τράπεζες για να συζητήσουν τη δυνατότητα της οικειοθελούς συμμετοχής των τραπεζών στην... "ανακύκλωση" του ελληνικού χρέους και στην καλύτερη περίπτωση συνάντησαν το "συγκρατημένο ενδιαφέρον" των τραπεζιτών που συνοδευόταν σε όλες τις περιπτώσεις από το ερώτημα “ποιο θα ήταν το κίνητρο αυτής της συμμετοχής”.

Αναφέρεται μάλιστα στο σημερινό διεθνή τύπο περίπτωση δύο CEOs μεγάλων τραπεζών οι οποίοι ταξίδευαν εκτός Ευρώπης και δεν θεώρησαν καν αναγκαίο να επιστρέψουν για να συμμετάσχουν στις σχετικές επαφές...

Πληροφορίες του Capital αναφέρουν ότι το θέμα αυτό θα είναι το "καυτό ζήτημα" στην ατζέντα της συζήτησης που θα γίνει στη διάρκεια του γεύματος στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει το βράδυ, μετά την συνάντηση των 27 ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δεύτερο καυτό θέμα της ατζέντας είναι ο κίνδυνος διασποράς της κρίσης του χρέους αν το ΔΝΤ επιμείνει στην θέση του ότι χωρίς έμπρακτες διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. για τη διασφάλιση πληρωμών του ελληνικού χρέους για το 2012, θα αρνηθεί την εκταμίευση της 5ης δόσης, ανεξάρτητα από το αν θα ψηφισθεί στην Αθήνα το Μεσοπρόθεσμο...

Στην Ε.Ε. διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν τη στάση του ΔΝΤ ένα είδος εκβιασμού για να υποχρεωθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. να δρομολογήσουν αποφάσεις που θα αποτρέπουν μεσοπρόθεσμα τον κίνδυνο στάσης πληρωμών στην Ευρωζώνη. Μια τέτοια απόφαση, όπως τονίζουν, περιορίζει τα μέσα πίεσης προς την Ελλάδα προκειμένου να υποχρεωθεί να ψηφίσει και να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο, αφού (αν έχει αποτέλεσμα η απαίτηση του ΔΝΤ) η Ε.Ε. θα αναγκασθεί σε δεσμεύσεις πριν από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης!

Στο μεταξύ, στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα έχουν βαρύνοντα ρόλο οι δύο παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζιτών της FED και της EΚΤ που προειδοποιούν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο διασποράς της κρίσης του χρέους πέραν των τριών προβληματικών οικονομιών σε άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανική, αλλά και ολόκληρο το κεντροευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα...
του Γιάννη Αγγγέλη

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails