Καλώς ήρθατε

Έξοδος από το ευρώ σημαίνει Γουδή...

Από τη περασμένη Παρασκευή υπάρχει επιτάχυνση των εξελίξεων καθώς εκ των πραγμάτων στο τραπέζι ετέθη και το θέμα της εξόδου από το ευρώ σαν πιθανής τελικής κατάληξης μιας αποτυχημένης προσπάθειας αναδιάρθρωσης της χώρας σε μια βάση παραγωγικότερη που δεν θα παράγει χρέη.

Σε κρίσιμες περιόδους σαν αυτή, η ένταση και η σύγχυση αυξάνονται και οι πιθανότητες για λάθος κινήσεις επίσης.

Η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική μεταρρύθμισης γιατί τα περισσότερα μέλη της δεν πιστεύουν σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και αυτό στο οποίο επιδίδονται ένα χρόνο τώρα είναι να εξαπατούν του ξένους και να κωλυσιεργούν για χάρη της πολιτικής πελατείας τους.

Την αποκλειστική ευθύνη γι΄ αυτό φέρει ο... πρωθυπουργός με τις επιλογές προσώπων και πολιτικών.

Το ίδιο ανώριμη δείχνει και η αντιπολίτευση η οποία δεν εμφανίζει σημάδια συναίνεσης σε τόσο τραγικά κρίσιμες στιγμές και με πρόσχημα το μνημόνιο ενδιαφέρεται να χρεωθούν οι αντίπαλοι το όποιος κόστος, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.

Το χαρτί του ανασχηματισμού...
Τώρα πλέον είναι αμφίβολο αν έστω και ριζικός ανασχηματισμός μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική επανεκκίνηση, να βάλει τον κρατικό μηχανισμό σε λειτουργία, να κάμψει τις αντιστάσεις των διάφορων ολιγαρχιών που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε αλλαγή...

Όλα αυτά δημιουργούν ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον και επιτείνουν την κοινωνική σύγχυση και ανησυχία.

Οποιαδήποτε διευκόλυνση από την ευρωζώνη είναι δύσκολο πλέον να ανατάξει το κλίμα, καθώς η λύση του προβλήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εσωτερικό.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά και αυτό καθιστά μοναδική λύση επανεκκίνησης μια πολιτική θεραπείας σοκ με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πωλήσεις όλων των κρατικών εταιρειών σε ιδιώτες με πλήρη απελευθέρωση αγορών. Όπως λένε από πέρυσι όσο πιο πολύ καθυστερούμε τόσο πιο οδυνηρά θα είναι τα μέτρα που θα αναγκαστούμε να πάρουμε...

Οι "οπαδοί" της δραχμής
Όσοι πιστεύουν πως με την επάνοδο στην δραχμή αυτό που θα υποστούμε θα είναι να επανέλθουμε στο προ ευρώ βιοτικό επίπεδο κάνουν λάθος. Ακόμη και να μας χαρίσουν μέρος του χρέους, το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί τραγικά καθώς στο εν τω μεταξύ διάστημα έχουν αυξηθεί οι παρασιτικά αμειβόμενοι και έχουν μειωθεί οι αμειβόμενοι που εργάζονται παραγωγικά.

Δεν είναι το νόμισμα από μόνο του που εξασφαλίζει ένα ευπρεπές βιοτικό επίπεδο αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ακόμη και με την επάνοδο της δραχμής, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει να μειωθούν, να ανασταλούν οι συντάξεις όσων είναι κάτω από το μέσο όριο ηλικίας και να μειωθούν στους άλλους, μέχρι να σταματήσουν οι διαδοχικές υποτιμήσεις που θεωρούνται βέβαιες...

Κάποιοι πιστεύουν πως αν προβούμε σε στάση πληρωμών και δεν πληρώσουμε τους δανειστές τα έσοδα των 50 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού φτάνουν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Είναι είτε αφελείς είτε το υποστηρίζουν από πολιτική σκοπιμότητα. Αν συμβεί αυτό, οι εισαγωγές θα πρέπει να γίνονται τοις μετρητοίς και η οικονομική δραστηριότητα θα καταβαραθρωθεί. Τα έσοδα θα περιοριστούν σε βαθμό που δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Αν πληρώνουν μισθούς με τυπωμένα χαρτιά η αξία του νομίσματος θα πέφτει... Είναι αυτοκτονία αυτό το σενάριο.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δείχνουν να μην συναισθάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πως το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή θα έχει συνέπειες ανάλογες με την μικρασιατική καταστροφή.

Είναι αλλιώς να μην επιλέγεις να εισέλθεις σε μια νομισματική ένωση και αλλιώς να σε πετάνε με τις «κλωτσιές» από αυτήν, λόγω διαφθοράς, αφερεγγυότητας, παρασιτισμού και βλακείας...
γράφει ο Κ. Στούπας
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails