Η Ιταλία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι θα επανεξετάσει τη χρήση των βάσεων της από συμμαχικές δυνάμεις εναντίον της Λιβύης, εάν η αποστολή δεν περάσει από νατοϊκή διοίκηση, ενώ την αναστολή της συμμετοχής της στη στρατιωτική επιχείρηση ανακοίνωσε η Νορβηγία έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της.
Υπαναχώρηση και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που δήλωσαν ότι...η συμμετοχή τους στην επιχείρηση της Λιβύης θα περιοριστεί «στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Την ίδια στιγμή, αντίθετη με την επέμβαση εμφανίζεται και η Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή ότι συμπαθούμε τον δικτάτορα Καντάφι», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για να προσθέσει ότι «βλέπουμε τα ρίσκα». Η χώρα του θα εργαστεί για την διεύρυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Καντάφι, είπε ενώ είναι γνωστό ότι παρείχε έμμεση στήριξη αποστέλλοντας AWACS στο Αφγανιστάν σε αντικατάσταση αμερικανικών που επιχειρούν στη Λιβύη.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η Τουρκία μπλοκάρει το ΝΑΤΟ» επισημαίνοντας ότι: «Υπάρχει μια προβλεπόμενη διαδικασία εντός της Συμμαχίας για τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων».
Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία αντιτίθεται γενικώς στη στρατιωτική επιχείρηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως οι αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχουν χαράξει ένα πλαίσιο και εάν γίνει υπέρβαση του πλαισίου αυτού, με μία στρατιωτική επιχείρηση, θα υπάρξει ζήτημα νομιμότητας».
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό η επιχείρηση «πρέπει να σχεδιαστεί με έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών ή και των χωρών που επιθυμούν να λάβουν μέρος, αλλά η ομπρέλα πρέπει να είναι αυτή του ΟΗΕ».
από το antinews
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου