Καλώς ήρθατε

Κάμερον, Χίλαρι Κλίντον και Σαρκοζί για χάρη της BP ρίχνουν τον Καντάφι #Libya

Τι συμβαίνει όταν παίρνετε για πρωταγωνιστές στη διεθνή πολιτική σκηνή ηγέτες με σοβαρά προβλήματα στη χώρα τους; Με μια λέξη, πρόβλημα. Όπως και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αυτοί οι πολιτικοί πήραν την ιστορία της Λιβύης λάθος από την πρώτη μέρα, και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς την ικανότητά τους να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Γιατί, για παράδειγμα, έχουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιδοθεί σε ψέματα(;) σχετικά με αεροπορικές επιδρομές που ποτέ δεν έγιναν, σχετικά με τους βομβαρδισμούς... των αμάχων όταν τα κτίρια που έπρεπε να έχουν βομβαρδιστεί είναι ακόμα σε άριστη κατάσταση; Γιατί υπήρξαν ιστορίες για στροφή των βαρέων όπλων του Gaddafy ενάντιων «άοπλων πολιτών» όταν αυτό που μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα είναι επιδρομικές συμμορίες των τρομοκρατών και των κακοποιών να διαπράττουν πράξεις βαρβαρότητας, εμπρησμούς και αδικαιολόγητη καταστροφή;

Γιατί Ντέιβιντ Κάμερον, Χίλαρι Κλίντον και ο Νικολά Σαρκοζί παρέλειψαν να αναφερθούν - έστω και μία φορά - τη σφαγή των οπαδών του Muammar Al-Qathafi στη Βεγγάζη; Δεν είναι ένα ή δύο άτομα, όχι στρατιώτες, 212 (διακόσιοι δώδεκα) άοπλοι πολίτες - αυτοί ναι, ήταν πράγματι άοπλοι - στη Βεγγάζη (πού αλλού); Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Γιατί παρέλειψαν να αναφέρουν - έστω και μία φορά - την προέλευση όλων των μισθοφόρων στις μάχες στη Λιβύη - όχι μόνο για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων - αλλά και αυτών που αγωνίζονται μαζί με τους «αντάρτες» από την Βεγγάζη ανακηρύσσοντάς την σε αυτόνομη περιφέρεια. Ξεχνάμε ότι η Βρετανία και η Γαλλία έχουν πολεμήσει σε μεγάλες και αιματηρές μάχες εναντίον των αυτονομιστών, στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Βρετάνη, στην Κορσική.

Γιατί Κάμερον, Κλίντον και Σαρκοζί παρέλειψαν να αναφέρουν το γεγονός ότι η Λιβυκή κυβέρνηση αποδέχτηκε το διεθνές σχέδιο ειρήνευσης που πρότεινε ο πρόεδρος Τσάβες της Βενεζουέλας και την δημιουργία μιας Διεθνούς Επιτροπής Ειρήνης, γιατί παρέβλεψαν το γεγονός ότι Muammar Al-Qathafi πρότεινε μια ομάδα από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ να έρθει στη Λιβύη για να κάνει μια έρευνα σχετικά με το τι συνέβη;

Γιατί πουθενά δεν αναφέρουν το γεγονός ότι ο πλούτος απο το πετρέλαιο της Λιβύης έχει επανεπενδυθεί στην οικονομία της χώρας, δίνοντας τους Λίβυους το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στην Αφρική, με τους καλύτερους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης στην ήπειρο; Γιατί πουθενά δεν αναφέρουν ότι, πριν ανέβει στην εξουσία ο Καντάφι, η Λιβύη ήταν επίσημα η φτωχότερη χώρα στον κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα σε λιγότερο από 50 δολάρια τον χρόνο;

Γιατί πουθενά δεν αναφέρουν ότι οι Λίβυοι έχουν δωρεάν στέγαση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης; Αλήθεια υπάρχει δωρεάν στέγαση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης στις χώρες τους;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, Κάμερον, Κλίντον και Σαρκοζί θέλουν και χρειάζονται Φώκλαντ, Κοσσυφοπεδία, ένα Αφγανιστάν, ένα Ιράκ, θέλουν και χρειάζονται να βρουν έναν "κακό δικτάτορα" που "καταπιέζει τον λαό του", που είναι εύκολο να εντοπιστεί, για να φύγει το ενδιαφέρων της κοινής γνώμης από τη δική τους καταπιεστική πολιτική, καθώς καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό των χωρών τους και καθιστούν το μέλλον των εκατομμυρίων νέων, απελπιστική.

Ας είμαστε ειλικρινείς, σχετικά με το εμπορικό μέτωπο, οι δυτικές εταιρείες πετρελαίου επιθυμούν να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις τους σύμφωνα με τους δικούς τους όρους - και όχι μόνο στη Λιβύη - αλλά σε ολόκληρη την Αφρική. Ο Καντάφι, ένας από τους πατέρες της Αφρικανικής Ένωσης και ένας από τους αρχιτέκτονες της Αφρικανικής Ενότητας, έχει εξοργίσει τα δυτικά κεκτημένα εμπορικά συμφέροντα που είναι συνηθισμένα σε ιμπεριαλιστική και αποικιοκρατική πολιτική των πόρων της Αφρικής.

Τώρα λοιπόν που ο Καντάφι προσπαθεί να αλλάξει αυτή την τάση, αποκαλείται ένα τέρας και "πρέπει να αφαιρεθεί γιατί είναι μια απειλή".
Timothy Bancroft-Hinchey
από την Pravda.Ru
Το 2007 η BP έκλεισε συνεργασία με την Λιβύη για εκμετάλλευση και παραγωγή πετρελαίου αξίας 900 εκ. $ και αποτελεί την μεγαλύτερη συμφωνία που έχει κάνει η εταιρεία για μία περιοχή. Η Λιβύη παράγει 1.8 εκ. βαρέλια την ημέρα και εξάγει το 85% της παραγωγής της. Αν και αυτή η παραγωγή θεωρείται μικρή σε σχέση με αυτή της Ρωσίας και της Σ. Αραβίας (περίπου 10 εκ βαρέλια την ημέρα), η Λιβύη θεωρείται προνομιούχος χώρα λόγω των τεραστίων αποθεμάτων της ( 47 δις. βαρέλια), αφού αποδεδειγμένα έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Αφρική και έτσι κατατάσσεται ως 9η χώρα στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου.

Η BP είχε αξιοσημείωτη παρουσία και πριν το 1971 στη Λιβύη, όμως με την άνοδο του Καντάφι οι εγκαταστάσεις της BP κρατικοποιήθηκαν. Το 2007, υπογράφτηκε νέα συμφωνία με τη Λιβύη. Η BP μάλιστα είχε παραδεχτεί ότι άσκησε πολιτικές πιέσεις στη Βρετανία για την απελευθέρωση του Λίβυου βομβιστή του Λόκερμπι, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Καντάφι.

Οι εξορύξεις αναβλήθηκαν λόγω της μόλυνσης του Κόλπου του Μεξικού το 2010 και τελικά είχε συμφωνηθεί ότι τα έργα στη Λιβύη θα ξεκινούσαν τον Ιούνιο του 2011. Τα μόνα έξοδα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η εταιρεία είναι οι εγκαταστάσεις και η απασχόληση 140 ατόμων ως προσωπικό.

Μακροπρόθεσμα όμως, αν οι αναταραχές συνεχίστουν, θα στοιχίσουν στην BP γιατί τα σχέδια για εξόρυξη και εκμετάλλευση θα βγουν εκτός χρονικών ορίων. Την τρέχουσα περίοδο πάντως, η BP δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού λόγω των αναταραχών, η ζήτηση για πετρέλαιο αυξήθηκε δραματικά και η τιμή του πετρελαίου έφτασε στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 30 μηνών, στα 105$ το βαρέλι.

Την Τρίτη όμως η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε στα 99$ το βαρέλι στην Ασία λόγω της χαμηλής ζήτησης από την Ιαπωνία. Αυτό οφείλεται στην πτώση της Ιαπωνικής οικονομίας λόγω τσουνάμι. Πιο αναλυτικά, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από την Ιαπωνία, την 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είχε δραματική πτώση. Κάποιοι πίστευαν ότι λόγω της καταστροφής των πυρηνικών εργοστασίων, η Ιαπωνική οικονομία θα στρεφόταν σε συμβατικές μορφές ενέργειας. Όμως το τσουνάμι κατέστρεψε το 1/3 της ικανότητας διύλισης αργού πετρελαίου και έκλεισε πολλά εργοστάσια όπως της Sony και της Toyota, οπότε και η ζήτηση πετρελαίου είναι μειωμένη.
Λέτε γι’ αυτό να αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να σώσουν τον κόσμο της Λιβύης;

Διαβάστε επίσης μία άλλη, “ακραία” προσέγγιση γιατί πολεμούν τον Gaddafi!

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Μάνος είπε...

Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι(Muammar Abu Minyar al-Gaddafi) γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1942 στην Λιβύη,είναι στρατιωτικός και ηγέτης τις Λιβύης από το 1969 όταν και την 1η Σεπτεμβρίου μαζί με λίγους ακόμα αξιωματικούς ανέτρεξαν τον βασιλιά Ιντρίς.
Το μανιφέστο της πολιτικής του φιλοσοφίας είναι γνωστό και ως "Πράσινο βιβλίο".

Οι σχέσεις του με την Δύση δεν είναι καλές καθώς ο Καντάφι είναι φανατικός οπαδός της Παναραβικής ιδέας που επομένως αντικρούεται με τα συμφέροντα των δυτικών δυνάμεων.


Οι Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να ρίξουν από την κυβέρνηση τον "κακό" Καντάφι που έχει φέρει στην εξαθλίωση τον λαό της Λιβύης(εντωμεταξύ πριν το 1969 το βιωτικό επίπεδο της Λιβύης ήτανε πολύ χαμηλότερο)γι' αυτό και βομβαρδίζουν την Λιβύη.
Μήπως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που σήμερα ο Καντάφι είναι φονιάς και αυταρχικός ηγέτης,ενώ πριν υπογράφανε μαζί του συνεργασίες(βλ. Ανδρέας και Γιώργος Παπανδρέου)και κάνανε "δουλειές" με τα πετρέλαια;

Είναι γνωστό πως η πάγια πολιτική των Η.Π.Α. είναι να διώκει τους ηγέτες των χώρων που δεν πάνε με τα νερά τους,τα παραδείγματα είναι πολλά Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα,Ούγκο Τσάβεζ στην Βενεζουέλα,Σαλβαντορ Αλιέντε στην Χιλή.

Ας υποθέσουμε λοιπόν μερικούς λόγους για τους οποίους η Δύση θέλει να πετάξει εκτός παιχνιδιού τον Καντάφι.
Ο Καντάφι είναι φανατικός υποστηρικτής της παναραβικής ιδέας,δηλαδή μιας συνεργασίας όλων των αραβικών χωρών. Σίγουρα κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έναν αντίπαλο πόλο.

Ο Κάνταφι άνοιξε πόρτες συνεργασίας για τις ενεργειακές πηγές στις ανερχόμενες δυνάμεις Ινδία και Κίνα.
Οι μνήμες είναι νωπές από τις "ανθρωπιστικές" επεμβάσεις στην Γιουγκοσλαβία να διώξουν τον φονιά Μιλόσεβιτς, οι επεμβάσεις στο Αφγανιστάν για να διώξουν τους φονιάδες Ταλιμπάν (που οι ίδιοι δημιούργησαν για να πολεμήσουν την Σοβιετική Ένωση), οι επεμβάσεις το Ιράκ για να σκοτώσουν τον υπάλληλο της CIA Μπίν Λάντεν.
Όπου υπήρχαν ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα η Αμερική ήτανε πάντα εκεί για να "σώσει" τον λαό.

Αφού θέλουν να σώσουν τον κόσμο γιατί δεν βοήθησαν την Ρουάντα το 1994;
Γιατί δεν κράτησαν την ίδια στάση στα γεγονότα της Αιγύπτου και της Τυνησίας;
Γιατί δεν βοηθάνε την Υεμένη και το Μπαχρέιν;
Τι έκαναν για την Κύπρο;
Γιατί δεν βοήθησαν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όταν τους βομβάρδιζε το Ισραήλ;
Ποιος προμηθεύει όπλα στον Καντάφι για να σκοτώνει τους κατοίκους της Λιβύης;
Είναι γελοίο να πολεμούν την τρομοκρατία ενώ το 1/3 των όπλων που εξάγουν πηγαίνει στην Μέση Ανατολή.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Υ.Γ:Σίγουρα διαβάσατε κάτι το οποίο δεν το λένε στα ΜΜΕ και ούτε πρόκειται να ειπωθεί,το αν έχω δίκιο ή όχι θα το δείξει σύντομα η ιστορία.

Related Posts with Thumbnails