Τα δελτία των περισσοτέρων καναλιών μπορεί να μην θριαμβολογούσαν, συμφωνούσαν όμως χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι τα αποτελέσματα της συνόδου ήταν θετικά για την Ελλάδα. Ότι αποφύγαμε, "γλυτώσαμε" την χρεωκοπία, και βέβαια οτι "οι αγορές ηρεμούν" και διαβάζουν θετικά τις αποφάσεις.
Εδώ μπαίνει ένα εύλογο ερώτημα. Αφού η περίπτωση χρεωκοπίας είχε αποκλεισθεί από την πολιτική του μνημονίου από πέρσι, τώρα τι έγινε; Ξανα-αποκλείσθηκε; Η αλήθεια είναι από ότι λένε οι αγορές ότι...η περίπτωση "χρεωκοπίας", αναδιάρθρωσης, κουρέματος, άρνησης χρέους (κυρίως γι αυτό ανησυχούν) είναι πάντα εδώ.
Ας δούμε λοιπόν στα γρήγορα πόσο θετικά αντέδρασαν και κυρίως για ποιόν είναι θετική η εξέλιξη.
Είχαμε λοιπόν μια μεγάλη άνοδο για το χρηματιστήριο, μια μικρή πτώση των σπρεντς, και ναι μια μικρή άνοδο των CDS's!
H άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει να κάνει κυρίως με την εξαγγελία ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Κάθε είδηση περί εξαγορών συγχωνεύσεων -και φυσικά άσχετα αν αυτό είναι υπέρ του λαού η της χώρας- φέρνει ρίγη συγκίνησης στις αγορές. Επίσης ο τρόπος που αποφασίζεται να "αντιμετωπισθεί" η κρίση που είναι η προστασία των τραπεζών και των ισολογισμών τους, λειτούργησε πολύ θετικά ειδικά σε μια στιγμή που οι τιμές των μεγάλων εταιρειών και δη των κρατικών ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μετά και την απογοήτευση από την μη συγχώνευση ΑΛΦΑ-ΕΤΕ.
Με λίγα λόγια οι ομολογιούχοι τραπεζίτες και οι μέτοχοί τους, όπως και οι παίκτες που βλέπουν εξαγορές πανηγυρίζουν. Θα πανηγύριζαν βέβαια ακόμη περισσότερο αν όλη η Ελλάδα πουλιόταν άνευ όρων και δεν έμενε τίποτα όρθιο. Έτσι είναι οι αγορές άλλωστε, δεν έχουν ούτε συναισθηματισμούς ούτε πατριωτικά φίλτρα ούτε τίποτα άλλο σχετικό. Βλέπουν μόνο πιθανά κέρδη εταιρειών. Μόνο.
Από την άλλη όμως οι αγορές ομολόγων δεν είδαν τίποτα το ιδιαίτερα θετικό. Αν με τα σπρεντς στις 950-1000 μ.β. ανησυχούσαν για την Ελληνική χρεοκοπία, τότε εφ'όσον όπως μας είπαν οι πανηγυρίζοντες "οι αγορές ηρεμούν", θα έπρεπε να δούμε μια πτώση τουλάχιστον 100-200 μ.β. και με συνέχεια πτωτική και τις επόμενες μέρες. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν τις Δημοτικές-Περιφερειακές εκλογές τα σπρεντς βρίσκονταν στις 600 μ.β. που είναι πάλι πολύ ψηλά και σε απαγορευτικό σημείο για να βγει κανείς σε δανεισμό. Τότε με το γνωστό δίλημμα του πρωθυπουργού πήγαμε ξανά στις 900μ.β. και μείναμε εκεί.
Τώρα μια πτώση 35 μονάδων δεν μπορεί να θεωρείται παρά αναιμική αντίδραση χωρίς κανένα νόημα, εκτός από το ότι οι αγορές εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα υπό χρεοκοπία και μάλλον έχουν τη βεβαιότητα ότι θα χρειαστεί κάποια αναδιάρθρωση, κούρεμα ή ό,τι άλλο για να μπούμε σε κάποιο δρόμο όπου θα είναι ορατή από τους "ειδικούς" η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων μας. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού μεταφράσεις, από αυτούς που θέλουν για άλλη μια φορά να κάνουν το μαύρο άσπρο.
H σύνοδος της περασμένης Παρασκευής είναι πραγματική συμφορά για τον Ελληνικό λαό, ενώ τίποτα το ουσιαστικά θετικό δεν έχει για την οποιουδήποτε τύπου επίλυση της κρίσης, αφού απλά μεταθέτει το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια όπου και πάλι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει τα χρέη της.
Το μόνο θετικό βρίσκεται στην πλευρά των τραπεζών, στις οποίες δίνεται χρόνος να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα και να τα φορτώσουν στην ΕΚΤ, η οποία θα ζητήσει τα σπασμένα από την Ελλάδα με όρους πολύ διαφορετικούς και συνθήκες στις οποίες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιδράσουμε..
Όσο για την "ανάσα" που ακούμε παντού δεν καταλαβαίνω για ποιον είναι η ανάσα.
Ήδη εξήγγειλαν 50δις "εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας" που μελλοντικά θα είναι επιζήμια για όλους μας αφού θα αφαιρεθούν πόροι από την Ελληνική οικονομία αν πουληθούν σε ιδιώτες κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις. Δεύτερον αναμένεται κύμα σαρωτικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα, που εκτός της κυβέρνησης που πάντα πουλάει το γνωστό "δεν υπάρχουν άλλα μέτρα", κανείς σοβαρός δεν αρνήθηκε.
Οπότε τι είδους ανάσα είναι αυτή που θα ανεβάζει ίσως κι άλλο έμμεσους φόρους, θα σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι, θα προκαλεί κι άλλες απολύσεις, μειώσεις μισθών, καταργήσεις δικαιωμάτων κλπ;
Αυτό λέγεται ανάσα;
Σαν ασφυξία μου κάνει μάλλον, ή ίσως εισπνοή τοξικών...
Παρεμπιπτόντως χθες βράδυ άκουσα τον Θ.Βάρδα -που εκτός από ικανός επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ είναι και οικονομολόγος (ΝΥU και Columbia παρακαλώ) και σοβαρός άνθρωπος- να κάνει την εξής παρομοίωση-σύγκριση ζητώντας αλλαγή πολιτικής από τον υπουργό κ.Χρυσοχοΐδη.
Αν ένας άνθρωπος του είπε έχει μισθό 1300 ευρώ και ένα στεγαστικό δάνειο 350 ευρώ το μήνα, μπορεί ίσως να το πληρώνει. Αν ο μισθός του γίνει 650-700 ευρώ τότε δεν μπορεί να ζήσει σταματάει να το πληρώνει και χάνει το σπίτι. Ο υπουργός δεν τον άφησε καν να τελειώσει τη φράση του κι έτσι δεν χρειάστηκε να απαντήσει...
Έτσι απλά λοιπόν. Κινδυνεύουμε να "χάσουμε το σπίτι", λέγε με Ελλάδα.
ΥΓ. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι κανείς εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων ή ειδικών των καναλιών δεν αναρωτιέται καν για την περίπτωση να αρνηθεί η Ελλάδα έστω ενός μέρος του χρέους. Είναι μάλλον απαγορευμένη κάθε αναφορά στην επικίνδυνη αυτή έκφραση, που όμως είναι μια οικονομική πολιτική που έχει δεκάδες φορές ακολουθηθεί ως τώρα σαν τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων από άλλα κράτη στο παρελθόν, αλλά και από την Ελλάδα το 1937-39 και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα!
Να μην τους περνάει άραγε από το μυαλό καθόλου;
από τον Γ. Σαρρή
Σχόλιο apneagr: Αξίζει να δείτε ένα βίντεο πάρα πολλές αλήθειες!!!
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου