Καλώς ήρθατε

Στο αυτόφωρο και για ένα λάθος στη φορολογική δήλωση!

Τον κίνδυνο να βρεθούν ξαφνικά κατηγορούμενοι δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν απλοί και κάθε άλλο παρά ύποπτοι φορολογούμενοι, με βάση τις τελικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η αυστηροποίηση των ποινών πήρε τελικά το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπεται πλέον αυτόφωρο από το πρώτο ΕΥΡΩ και φυλάκιση έως και 20 ετών, για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Φαίνεται, όμως, ότι οι συντάκτες και εμπνευστές του νέου κειμένου έδειξαν υπερβολικό ζήλο, αφού στις αυστηρές αυτές ποινές περιλαμβάνουν ακόμα και έναν χαμηλοσυνταξιούχο ή χαμηλόμισθο !
Δείτε γιατί:

Στο ενημερωτικό σημείωμα για το νομοσχέδιο αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι:

Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως, ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος.

Τι σημαίνει αυτό;
Ότι αν κάποιος φορολογούμενος, ο οποίος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει λογιστή για να του συμπληρώσει τη φορολογική δήλωση, κάνει κάποιο λάθος σε ένα ή περισσότερα κουτάκια του εντύπου, τότε το Δημόσιο έχει τυπικά τη δυνατότητα να κινήσει εναντίον του τη διαδικασία του αυτόφωρου ! Από το υπουργείο οικονομικών διευκρινίζουν ότι – για να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις – θα προβλέπεται στο κείμενο του νομοσχεδίου συγκεκριμένη προθεσμία και δεύτερη ευκαιρία για διορθώσεις. Το ζητούμενο, βέβαια, εδώ είναι αν οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν και θα γνωρίζουν πώς να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταβολές των στοιχείων αυτών.

Κατά τα άλλα, ικανοποιείται ένα πάγιο – και αυτονόητο - αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και πλέον δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Προσοχή ! Οι απαιτήσεις αυτές αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο και η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές. Θυμίζουμε ότι την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού είχε προαναγγείλει στις αρχές της χρονιάς ο υφυπουργός περιφερειακής ανάπτυξης, Παναγιώτης Ρήγας, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού οικονομικών.

Διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις αποτελεί και η καταβολή του Φ.Π.Α. σε τρεις δόσεις, με 40% προκαταβολή και στη συνέχεια δύο μηνιαίες δόσεις (30% + 30%), με προσαύξηση 2%. Η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ΕΥΡΩ. Απορίας άξιο είναι, πάντως, γιατί το υπουργείο οικονομικών κατήργησε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη ηγεσία, και τώρα την επαναφέρει, προκαλώντας όλο αυτό το διάστημα απορρύθμιση και προβλήματα στα λογιστήρια και την καθημερινότητα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
του Νεκτάριου Β. Νώτη
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails