Καλώς ήρθατε

Κάθισε η σκόνη, έρχονται οι ανακοινώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

Τα πρώτα «πακέτα» ακινήτων που θα διατεθούν προς αξιοποίηση αλλά και αναλυτικότερο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί μέσα στο καλοκαίρι.

Στόχος είναι να γίνουν άμεσα ανακοινώσεις που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μαζικό πωλητήριο, ονοματίζοντας κρατικές εταιρείες και ακίνητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η άμεση σύγκλιση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, ενδεχομένως και αύριο, παράλληλα με την ήδη προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Θα εξειδικευτεί η «λίστα» με τις αποκρατικοποιήσεις που...ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της διυπουργικής, και θα εμπλουτιστεί ο κατάλογος με τα 14 ακίνητα που τότε ανακοινώθηκε. Επίσης θα εξεταστούν υποδομές και ακίνητα (με βασικό το Ελληνικό) που θα ενταχθούν στην διαδικασία Fast Track.

Πάντως, υπάρχουν αρκετά σημεία που μένει να αποσαφηνιστούν, με σημαντικότερα τις αποφάσεις για τις τράπεζες (Αγροτική, Τ.Τ. και Ταμείο Παρακαταθηκών) για τις οποίες υπάρχουν σαφείς όροι στο Μνημόνιο που δεν έχουν εκπληρωθεί, αλλά και την καταγραφή των «καθαρών» ακινήτων η οποία βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου στα ακίνητα του δημοσίου δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αυτά που έχουν κάποιο «πρόβλημα» είναι πολύ περισσότερα από ό,τι αρχικά φαινόταν. Μεγάλος είναι ο αριθμός των καταπατημένων εκτάσεων στις οποίες έχει προταθεί να υπάρξει «ρύθμιση» για την εξαγορά τους με στόχο την άμεση εύρεση εσόδων για το δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα ζήτησε από την Ελλάδα έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ να έρθουν εντός της διετίας 1011- 2012. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε χθες στην ολομέλεια της Βουλής να λύσει κάποιες από τις απορίες για το πακέτο:
  • Δεσμεύθηκε ότι δεν είναι «μνημονιακός» στόχος γιατί ξεπερνά το 2013 και διότι δεσμεύσεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις «δεν έχουν ποτέ την ίδια δεσμευτικότητα» όπως αυτές του ελλείμματος. Ωστόσο, δεν απέκλεισε εμμέσως το ποσό να εγγραφεί στο αναθεωρημένο Μνημόνιο που τώρα «καθαρογράφεται».
  • Παραδέχθηκε ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι στόχος «φιλόδοξος» αλλά ακόμα και αν δεν τον πετύχουμε πλήρως, «θα έχουμε καταγράψει και θα έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίηση».
  • Επανέλαβε την πρωθυπουργική δέσμευση ότι δεν πουλάμε δημόσια γη, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως «δεν πουλάμε το Ελληνικό» αλλά προωθείται μακροχρόνια μίσθωση έως 50 ετών σε στρατηγικό επενδυτή.
  • Άφησε ανοικτό το «παράθυρο» για πωλήσεις ακινήτων αν αυτό αποφασιστεί φέροντας ως παράδειγμα ακίνητο που έχει αποκτήσει η ελληνική πολιτεία από έναν πλειστηριασμό ή από ένα φοροφυγά.
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails