Καλώς ήρθατε

Τι μας επιφυλάσσει ο κ. Παπανδρέου;

Ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό παιγνίδι της κυβέρνησης ή μία στρατηγική απόφαση ρήξης που οδηγεί σε εκλογές και μάλιστα με την παραδοχή της αποτυχίας της υφιστάμενης πολιτικής; Όποιο σενάριο κι αν επιλέξουμε, υπάρχει ένας κοινό στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ήδη τραυματισμένη αγορά: Με τις δηλώσεις της κυβέρνησης επανέρχεται στο προσκήνιο ο παράγοντας της αμφιβολίας για τις πραγματικές προθέσεις της και τις μελλοντικές εξελίξεις.

Όλο το Σαββατοκύριακο στελέχη της κυβέρνησης πάσχιζαν να πείσουν τους συνομιλητές τους για δύο πράγματα: Πρώτον ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου η προσφυγή στις κάλπες, εκτός κι αν οι εξελίξεις μας οδηγήσουν σε συνθήκες σύγκρουσης με την τρόικα. Δεύτερον, ότι η παρέμβαση αυτή ήταν αναγκαία για να μπει μία κόκκινη γραμμή στις σχέσεις τρόικας και ελληνικού κράτους.

Εμείς τους πιστεύουμε. Ελπίζουμε το ίδιο να πράξουν σήμερα και...οι αγορές. Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος έκφρασης των επιτηρητών μας είναι πολλές φορές προκλητικός. Ωστόσο, δεν έχουν έρθει μόνοι τους εδώ! Είναι επίσης αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη χώρα που κυβερνάται από την εκλεγμένη της κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν μίλησαν πρώτοι οι της τρόικας για την παραχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας. Κι είναι τέλος αλήθεια ότι η τρόικα έχει δίκιο στις παρατηρήσεις της, ανεξάρτητα από τον τρόπο που διατυπώνουν τις θέσεις τους οι εκπρόσωποί της. Το ότι εμείς δεν έχουμε κάνει τα αυτονόητα εδώ και δεκαετίες, είναι ο λόγος που μας έχει οδηγήσει στη σημερινή δυσχερή κατάσταση.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την πολεμική ατμόσφαιρα που δημιούργησε; Ανακοινώσεις μετά από τα μεσάνυκτα δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός. Ας πούμε ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ με στόχο την αντιμετώπιση των αντιδράσεων εντός της χώρας ή ακόμη και του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος. Σε μία τέτοια περίπτωση οι παράπλευρες απώλειες μπορεί να αποδειχτούν πιο σοβαρές απ’ ό,τι το όποιο πιθανό κέρδος από την κίνηση αυτή. Κι αναφερόμαστε στην αντίδραση των αγορών, η οποία και θα φανεί σήμερα.

Τα πράγματα σοβαρεύουν περισσότερο αν πάμε για πρόωρες εκλογές. Εκεί, οι αντιδράσεις της αγοράς ίσως είναι πιο βίαιες απ’ ό,τι μπορούν να φανταστούν σήμερα οι εμπνευστές των σχεδίων στο παρασκήνιο. Γενικώς, σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπολογίζουν μέχρι σήμερα στα σοβαρά τον παράγοντα «αγορά». Φαίνεται να τους είναι κάτι άγνωστο και ως εκ τούτου «εχθρικό». Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό τις περίφημες εκείνες δηλώσεις περί Τιτανικού. Ούτε και τότε κατάλαβαν ακριβώς τι θα σήμαιναν εκείνες οι δηλώσεις τους. Και γι΄ αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη ο κ. Παπακωνσταντίνου...

Αν κάτι δεν μας λένε είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υπογράψει μία συγκεκριμένη συμφωνία. Σε αυτή τη συμφωνία δεν προβλέπεται αν οι εκπρόσωποι της τρόικας θα κουνάνε ή όχι το δάκτυλό τους στις συνεντεύξεις Τύπου ή και αν ακόμη θα λένε την άποψή τους προς τα μέσα ενημέρωσης. Προβλέπονται, όμως, όλες οι υποχρεώσεις της χώρας μας και οι συνέπειες από την πιθανή αθέτησή τους. Αυτή τη συμφωνία δεν την υπέγραψε κάποιος ξένος, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οπότε, το ερώτημα παραμένει: Τι επιδιώκει ο κ. Παπανδρέου με τις κινήσεις του και τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον;
γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails