Καλώς ήρθατε

Απίστευτη ταλαιπωρία από το service της Apple στην Ελλάδα!

Μάγκα πήρες Apple στην Ελλάδα; Τράβα Αλβανία, ή Τουρκία καλύτερα για την τεχνική υποστήριξη.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, γιατρός, ετών 35 και κάτοικος Αθηνών, είδε στον iMAC υπολογιστή του -της εταιρείας Apple-, γκρίζες περιοχές σε διάφορα σημεία, -της κατά τα άλλα εντυπωσιακής- οθόνης των 27 ιντσών. Οι περιοχές αυτές δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία προσπάθεια εξωτερικού καθαρισμού βάσει οδηγιών της κατασκευάστριας και έμοιαζαν ξεκάθαρα πρόβλημα υλικού. Θυμήθηκε ότι είχε ξαναδεί τις ίδιες ακριβώς γκρίζες περιοχές σε έναν ακριβώς ίδιο υπολογιστή Apple που ανήκει σε φίλο του.

Είχε αγοράσει αυτό τον υπολογιστή προς...πολλά, πολλά, πολλά ευρώ, τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Αποφάσισε να καλέσει την τεχνική υποστήριξη, ακολουθώντας τις οδηγίες στο www.apple.com. Μέσω των σελίδων τεχνικής υποστήριξης, κατέληξε ο άτυχος σε ένα από τα εξουσιοδοτημένα service της εταιρείας στην Αθήνα. Χρειάστηκε να περιμένει κάποια λεπτά μέχρι να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, μολονότι δεν υπήρχαν άλλοι πελάτες. Εν τέλει ένας ευγενής νεαρός του εξήγησε ότι θα κρατούσαν τον η/υ για διερεύνηση και επισκευή. Ζήτησε από τον Δημήτρη να πάρει την κούτα του μηχανήματος μαζί του φεύγοντας, γιατί δεν είχαν και πολύ χώρο… και του είπε ότι θα χρειάζονταν καμιά βδομάδα επισκευής.

Ο Δημήτρης εξεπλάγη αφού η κορυφαίας εξυπηρέτησης Apple διαφήμιζε κατά την αγορά του προϊόντος ότι οι τυχόν επισκευές λαμβάνουν χώρα σε 2 εργάσιμες! Στις 4 Οκτωβρίου παρέλαβε τον υπολογιστή με μια αναλυτική αναφορά επισκευής, στην οποία αναγράφονταν μεταξύ άλλων ότι έγινε αλλαγή της LCD οθόνης (αναπόσπαστου τμήματος του συγκεκριμένου μοντέλου η/υ iMAC), εκτεταμένος έλεγχος της οθόνης, ξηρός εσωτερικός και εξωτερικός καθαρισμός! Όλα καλύπτονταν ασφαλώς από την εγγύηση.

Πανευτυχής παρέλαβε τον η/υ του και ζήτησε πάνω στη μεγάλη του χαρά να του τοποθετήσουν και μια επέκταση μνήμης 2GB, που πλήρωσε 100 ευρώ (!). Επέστρεψε στον χώρο του, έβαλε μπρος τον iMAC των 27 ιντσών και ουυυυπς! Μια ωραιότατη σκιά τον καλημέρισε απειλητικά από το κέντρο της εντυπωσιακής οθόνης. Eπίσης ολίγη υγρασία πίσω από το προστατευτικό πλαστικό της οθόνης… μάλλον από τον "ξηρό" καθαρισμό.

Κοιτάζει λίγο πιο χαμηλά και αντικρίζει μια φθονερή γκρίζα λωρίδα από άκρη σ’άκρη της οθόνης στο κατώτερο μέρος της, που θυμίζε σύνορα στο χάρτη. Κάτωθεν αυτής… μια φωτεινή, υπέρλαμπρη, εντελώς αυτόνομη περιοχή της οθόνης, δέσποζε επαναστατική και έτοιμη για όλα, επιδεικνύοντας με θράσος τη μεγάλη της διαφορά από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της τεράστιας οθόνης.

Μια και δυο, ο Δημητράκης πήρε πάλι παραμάσχαλα τον τεράστιο iMAC κι ένα συνάδελφο γιατρό παρέα (νά ‘χει και μάρτυρα) και ξαναπήγε στο εξουσιοδοτημένο service, ονόματι System Graph ΕΠΕ, επί της Λ. Μεσογείων στο Χαλάνδρι. Όχι ιδιαίτερα χαρούμενος αυτή τη φορά, όχι πολύ χαμογελαστός, μάλλον θυμωμένος, για την ακρίβεια σωστός ταύρος μενόμενος εν υαλοπωλείο.

Του είχαν πει στην προηγούμενη επίσκεψη να αγοράσει επέκταση της εγγύησης για 2 χρόνια προς 185 ευρώ "γιατί χαλάνε εύκολα αυτά", αλλά δεν τους είχε πάρει σοβαρά. Που να φανταστεί ότι εννοούσαν πως η επισκευή είναι άχρηστη.

Επιστράτευσε όλη την ψυχραιμία του και σε πληθυντικό ευγενείας, ζήτησε το λόγο από τους εκεί παριστάμενους, αφού χρειάστηκε να περιμένει αρκετά λεπτά. Αναζήτησε κάποιο προϊστάμενο, κάποιον υπεύθυνο. Κάποιοι είπαν ότι δεν ήταν εκεί κανένας τέτοιος, αλλά ο Δημητράκης θυμώνταν ένα όνομα που άκουσε κάποτε από μια φίλη του.. του ιδιοκτήτη τους ή κάτι παρόμοιο, και τον ζήτησε φωναχτά! Μια υπάλληλος που μάλλον ήξερε από αυτά και μύριζε τον κίνδυνο, τον ενημέρωσε ότι δεν ήταν διαθέσιμος.

Αλλά εν τέλει αυτός ο μάγκα, ξεπρόβαλε οικειοθελώς από τον μικρό του λαβύρινθο, γιατί στην πραγματικότητα στεκόνταν ακριβώς δίπλα στη συζήτηση από την αρχή. Ακολούθησε ένας διάλογος …αρχικά με τα παράπονα του απελπισμένου πελάτη σε χαμηλούς τόνους…, στη συνέχεια σε υψηλούς.

-Ο Δημήτρης του είπε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ήθελε να κάνει χρήση του δικαιώματός του να του αντικατασταθεί το προβληματικό προϊόν.

-Ο μάγκας της System Graph ΕΠΕ του πρότεινε να το ζητήσει γραπτώς κι έκανε μια να φύγει, υποθέτοντας μάλλον ότι θα λήξει εκεί.

-Ο Δημήτρης ζήτησε κόλλα Α4 και έγραψε το αίτημα του επιτόπου.

-Ο μάγκας ξαφνιάστηκε μία.. ξαφνιάστηκε άλλη μία όταν του ζητήθηκε να κάνει την Α4 φωτοτυπία και να υπογράψει ότι παρέλαβε το αίτημα!

-Προσπάθησε να εξηγήσει ότι αντικαταστάσεις δεν γίνονται στην Apple! (Μα πως τόλμησε καν ο πελάτης να το σκεφτεί αυτό;;; ποιός νόμος; εδώ είναι APPLE φίλε μου!).

-Αρπάει ο μάγκας την κόλλα Α4 από τα χέρια του Δημήτρη και συμπληρώνει χειρόγραφα ότι "παρέλαβε την επιστολή του Δημήτρη αλλά δεν τη διαβάζει"… και γράφει ακόμη ότι "δεν παραλαμβάνει στο service του τον iMAC γιατί του ζητήθηκε αντικατάσταση με καινούριο και τέτοιο αίτημα δεν το αποδέχεται" (κλικ στην φωτό).

Ρε, εδώ είναι APPLE! Ξέρεις τι θα πει Apple φίλε; Γράφει όλα αυτά περί απαξίωσης του αιτήματος και μη παραλαβής του ελαττωματικού υπολογιστή ο μάγκας και λέει στον έκπληκτο καταναλωτή, "πάρε τώρα τον υπολογιστή σου και φύγε, να πας αλλού!".

Έψαξε ο Δημήτρης να βρει που είναι το αλλού. Κατέληξε σε άλλο ένα από τα 3 στο σύνολο εξουσιοδοτημένα service. Τον αφήνει για διάγνωση. Ψάχνει να μιλήσει με την επίσημη αντιπροσωπεία της Apple στην Ελλάδα αλλά όλοι του λένε ότι αντιπροσωπεία δεν υπάρχει! Μια εταιρεία υπάρχει μόνο, που είναι θυγατρική εκείνης στην οποία ανήκει το service, που διανέμει και εμπορεύεται… απλώς!

Ε πήγε και σε αυτούς.. κάποιους iSQUARE A.E. που έχουν ανοίξει κι ένα μαγαζί -το iSTORM- πολύ design και όλο στυλ- στην πλατεία κολωνακίου, για να προωθήσουν «επιθετικά», όπως λένε στο internet site τους, τα προϊόντα Apple στην Ελλάδα. Είδες τι σου κάνει το iPhone που το κρατάει και ο τελευταίος έλληνας πιτσιρικάς στην πιο απομακρυσμένη βουνοκορφή και ακριτικό χωριό;

Εκεί ζητάει κάποιον να τα πούνε. Είναι μαζί και ο φίλος του ο άλλος γιατρός. Έρχεται μια κυρία ευγενέστατη και τον συναντάει στα όρθια στην είσοδο.. γιατί φαίνεται αυτή η iSQUARE A.E. που έχει λέμε και επιθετική πολιτική, δεν διαθέτει ακόμα καθίσματα, σαλόνια, ή γραφεία, ή είναι τόσο πολυτελή που θα της τα λερώσουν οι ταπεινοί καταναλωτές.

Τους εξηγεί εκεί στο πόδι η κυρία ότι δεν πρέπει να το κάνουν τόσο μεγάλο θέμα…χαμένος από χέρι είναι ο καταναλωτής που ζητάει αντικαταστάσεις ή επιστροφές χρημάτων, γιατί η πολιτική της Apple δεν είναι να αντικαθιστά βλαμμένους υπολογιστές παιδί μου. Κι ας είναι στην εγγύηση. Εδώ είναι Apple σου λέω Μήτσο, κατάλαβες; Μα η Ελληνική νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή λένε άλλα! Τι λε ρε Μήτσο που θα τους τρομάξουν οι νόμοι… εδώ πουλάνε υπολογιστές σου λέει και δεν έχουν καν αντιπροσωπεία!

Ένα αριθμό 00800 του δώσανε του Μήτσου να καλέσει να πει τα προβλήματά του.. Αυτός ο αριθμός, του είπαν, είναι ό,τι πιο κοντά σε αυτή την Apple εδώ στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει σχέση με την iSQUARE A.E.

Εγώ θυμάμαι από παιδί ότι με "00" καλούσαμε εξωτερικό όμως! "Βρε τι σε νοιάζει που είναι", του λέει η κυρία. "Ούτε εμείς ξέρουμε ακριβώς"! "Κάπου εδώ στην Αθήνα", αλλά φαίνεται είναι μυστικό!

Ένας τύπος του απάντησε εκεί στο 00800, αυτός που κάπου βρίσκεται και κανείς δεν ξέρει, ..κάτι του είπε όμως πεταχτά ότι βρίσκεται μέσα στο κτίριο αυτής της iSQUARE (εκείνης που δεν έχει καθίσματα.. θυμάσαι παραπάνω;). Του έστειλε αυτός ο τύπος ένα email να παραπονεθεί ο Μήτσος στους Ιρλανδούς γιατί στην Ιρλανδία είναι η ευρωπαία Apple. Κάτι στο πρώτο email του τύπου δεν ήταν και πολύ σωστό όμως γιατί ανήκε σε μια teleperformance.com -που ψάχοντας προέκυψε ως εταιρεία που νοικιάζει τηλεφωνικούς "υποστηρικτές" σε διάφορους και μάλλον στην Apple-, κάτι του διόρθωσε μετά… κι ένα δεύτερο email είχε και παπάκι apple.com μέσα στη διεύθυνση του τύπου για να μη νομίζει ο Μήτσος… Και αυτός ο τύπος στο 0800 που κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται λέμε, αλλά ίσως είναι και κρυμένος στα υπόγεια της iSQUARE A.E., είπε στο Μήτσο "αγνόησε το πρώτο email", "εγώ είμαι η Apple"! Και είπε η φωνή από το υπερπέραν, ότι η Apple δεν επιστρέφει λεφτά και μηχανήματα αλλά οk, να το εξετάσουμε "κάπως, μήπως.., να δούμε τι θα πει και η iSQUARE" …αλλά "πρέπει να βρεις τους Ιρλανδούς" ρε Μήτσο.

Τα πήρε και ο Μήτσος και πήγε στο Συνήγορο του Καταναλωτή, Ανεξάρτητη Αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Του είπαν εκεί ότι τον δουλεύουν κανονικά όλοι οι προηγούμενοι, γιατί ο νόμος είναι σαφέστατος. Τα μετέφερε αυτά o Μήτσος έξαλλος στις ευγενικές κυρίες της iSQUARE A.E., που ξαναπήραν τηλέφωνο να μάθουν αν τα είπε ωραία με τον τύπο του 00800 το πρωί… (μήπως και τον είχε πείσει ο τύπος να το βουλώσει επιτέλους;;). 

Λέει ο Μήτσος στις κυρίες, βρε… ο 00800 δεν μου απέκλεισε ότι θα βρω το δίκιο μου! Κάτι τα έχασαν αυτές στο τηλέφωνο, κάτι θυμήθηκαν ότι για όλα φταίει ο ίδιος ο Μήτσος που δεν πήγε στον λιανέμπορα, όπου το αγόρασε, αλλά πήγε στο εξουσιοδοτημένο κέντρο τεχνικής υποστήριξης της Apple στην Αθήνα.. και να τώρα.. θάλασσα τα έκανε! Μα στο εξουσιοδοτημένο κέντρο της Apple πήγες; Τι δουλειά έχει το εξουσιοδοτημένο κέντρο τεχνικής υποστήριξης με βλάβες βρε παιδί μου; ε; Τι κι αν τα είπε στον λιανέμπορα (καταστήματα Public) και αυτό του είχε ήδη εξηγήσει ότι ουδεμία σχέση έχει.

Τους είπε ο Μήτσος ότι τα κάρφωσε όλα στην Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά η κυρία εξήγησε του Μήτσου ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει μήνες να τους ενοχλήσει! "έχουν εμπειρία" παιδί μου!!! Μπουχαχα! Ξέρουν ότι πρόκειται για το δημόσιο και δεν τρομάζει η Apple αγόρι μου. Βρε ακόμα να καταλάβεις τι εστί Apple έτσι;;

Βρε σαν δεν ντρέπεστε λίγο, λαμόγια. Εξώδικα τώρα ο Μήτσος, καταγγελίες, δελτία τύπου, γιατί ο μικρός Μήτσος θύμωσε και τα πήρε κράνα που εδώ στην Ελλαδίτσα μας περνάνε για κορόιδα. Κατάλαβες Apple;;; iΧΑΣΟΥ Αpple.

Αν και αμφιβάλλουμε ότι η ίδια η Apple γνωρίζει το ελληνικό μπάχαλο που συνδέεται με το όνομά της εδώ.
Θα το μάθει όμως.

Ακολουθεί η απάντηση της System Graph Technologies.
Στις 7-10-10, ο κος Δημήτρης Παπαδημητριάδης έφερε στο service της εταιρίας μας έναν υπολογιστή iMac 27”, για 2η φορά.

Το αίτημά του ήταν σαφές και διατυπώθηκε με τρόπο κατά την γνώμη μου αγενή και επιθετικό: να του αντικαταστήσουμε τον υπολογιστή που είχε αγοράσει από το Public, με ένα καινούργιο, καθώς παρουσίαζε το ίδιο πρόβλημα.

Προσπάθησα να του εξηγήσω πως έχω κάθε διάθεση συνεργασίας και πως θέλω να μείνει ικανοποιημένος από την τελική λύση της υπόθεσής του. Του έκανα σαφές ότι θα αλλάζαμε και πάλι το ελαττωματικό panel (εφόσον πράγματι ήταν) και του πρότεινα να διαβιβάσω το αίτημά του και να τον βοηθήσω να διεκδικήσει την αλλαγή που επιθυμούσε από την κατασκευάστρια Apple.

Του εξήγησα πως το άρθρο 540 του Αστικού κώδικα, το οποίο επικαλέστηκε κατ’ επανάληψη, αφορά τις υποχρεώσεις του πωλητή προς τον αγοραστή. Επομένως το αίτημά του για αντικατάσταση θα έπρεπε να το απευθύνει στο κατάστημα Public από όπου αγόρασε τον iMac.

Δυστυχώς απέρριπτε ότι του έλεγα με εκφράσεις του τύπου "όλοι ίδιοι είστε, ο ένας τα ρίχνει στον άλλο αλλά θα σας φτιάξω εγώ".

Του ζήτησα συγγνώμη και ανέλαβα την ευθύνη για την αποτυχημένη επισκευή (στο βαθμό που αυτή ήταν, αφού δεν είχαμε προλάβει να δούμε το πρόβλημα).

Χωρίς να ακούει καν τα παραπάνω, άρχισε τις απειλές για τον Συνήγορο του Καταναλωτή και το Ινστιτούτο Καταναλωτών και μου παρέδωσε χειρόγραφο "γραπτό αίτημα" στο οποία ζητούσε ρητά αντικατάσταση από εμάς, του υπολογιστή με καινούργιο. Του απάντησα πως δεν παραλαμβάνω τον iMac, γιατί δεν αποδέχομαι το συγκεκριμένο αίτημα , παρέλαβα όμως το χαρτί, χωρίς να το διαβάσω.

Αμέσως μετά το περιστατικό, επιδόθηκε σε μία οργανωμένη προσπάθεια δυσφήμισης και ύβρεων κατά της εταιρείας μας SystemGraph (με εκφράσεις τύπου λαμόγια, απατεώνες, αλήτες, κ.α.), της iSquare και της Apple μέσω του διαδικτύου, μοιράζοντας καταγγελίες σε blogs, social media και forums.
Είμαστε 15 χρόνια στον χώρο της Apple και δεν δώσαμε ποτέ δικαιώματα για αρνητικά σχόλια ή παράπονα. Αντίθετα βλέπουμε τους περισσότερους πελάτες μας σαν συνεργάτες και φίλους, γιατί γνωρίζουμε ότι η δική μας επιτυχία (και επιβίωση) εξαρτάται από αυτούς.

Και επειδή άλλο η διαμαρτυρία και άλλο η δυσφήμιση και συκοφαντία δεν θα αρκεστούμε στην παρούσα επιστολή.
Για την System Graph Technologies
Μίνωας Θεοδωράκης


Ακολουθεί η απάντηση του πελάτη κ. Δημήτρη Παπαδημητριάδη.
Επιστρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι κανένας φιλήσυχος πολίτης δεν ξυπνάει ένα πρωί και αποφασίζει να τα βάλει με κάποιους επιχειρηματίες, επώνυμες και ανώνυμες εταιρείες στα καλά καθούμενα. Ούτε ασφαλώς έχω προσωπικά με τον κύριο που εκπροσωπεί τη systemgraph, ούτε τον γνώριζα μέχρι την ατυχή συγκυρία της 8ης Οκτωβρίου.

Μου κάνει εντύπωση καταρχήν το εξής, αναφέρει ο εκπρόσωπος επιχειρηματίας ότι τον απείλησα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, το internet κτλ. Οφείλει να γνωρίζει ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, επομένως επεμβαίνει όταν κρίνει ΣΚΟΠΙΜΟ και ΝΟΜΙΜΟ ότι πρέπει να επεμβαίνει. Ουδείς φρόνιμος και σύννομος πολίτης, ή εταιρεία, δεν μπορεί λοιπόν να νιώθει απειλούμενος από μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ. Ούτε από blogs κτλ, εκτός κι αν …ο ουρανός δεν είναι καθαρός. Εν προκειμένω όλες οι αναφορές τεκμηριώνονται γραπτά, γιαυτό εξάλλου ελήφθησαν υπόψη από τους αρμόδιους φορείς.

Ευχαριστώ για την όψιμη συγγνώμη της Systemgraph Technologies ΕΠΕ. Τους θυμίζω όμως ότι στο κατάστημά τους δεν πήγα μόνος μου, αλλά συνοδευόμενος...
Όμως, με απλά ελληνικά: με ρώτησαν, κατόπιν της πρώτης επισκευής, αν αγόρασα από αυτούς και κατόπιν του γραπτού αιτήματός μου μου ζήτησαν να πάρω το μηχάνημα και να πάω ΑΛΛΟΥ (…).
Είστε όμως ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ κέντρο τεχνικής υποστήριξης με πιστοποιημένους από την APPLE τεχνικούς. Κάνατε πράγματι μια αλλαγή στην οθόνη και η επισκευή σας απέτυχε. Αυτό τεκμηριώνεται στην από 14ης Οκτωβρίου Αναφορά Επισκευής του επίσης εξουσιοδοτημένου κέντρου INFOQUEST. Σε αυτή την αναφορά της INFOQUEST, όπως εξάλλου και στην αναφορά ανεξάρτητου πραγματογνώμονα μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών (μέλους ΤΕΕ), αναγράφεται αναλυτικά η βλάβη στην οθόνη (μεταξύ άλλων, "φωτεινότερη γραμμή πλάτους 3 εκατοστών κατά μήκος της οθόνης") η οποία απουσιάζει εντελώς από τη δική σας τεχνική αναφορά, στην οποία αναγράφετε ότι "έγινε εκτεταμένος έλεγχος, έλεγχος για καμμένα pixels κτλ". Κάτι σας διέφυγε.
Αυτό το κάτι που σας διέφυγε, κοστίζει στη δουλειά μου ΩΡΕΣ εργασίας, ΧΡΟΝΟ και ΚΟΠΟ για τις επισκέψεις στα SERVICE. Κοστίζει επίσης την υπομονή μου και του καθενός στη θέση μου. Επίσης, αποτελεί ΔΙΚΟ ΣΑΣ σφάλμα και όχι σφάλμα του PUBLIC.

Δεν κάνει η APPLE και όποιος την εκπροσωπεί λιγότερο ή περισσότερο στη χώρα αυτή, ΧΑΡΗ σε όσους αγοράζουν προϊόντα της. Ο καταναλωτής τιμά την εταιρεία APPLE και ΕΣΑΣ που βγάζετε το ψωμί σας από αυτά, με την προτίμησή του στα ακριβά προϊόντα APPLE και στην ποιότητα της υποστήριξης που διαφημίζεται ότι τα συνοδεύει.

Λάθη ασφαλώς και γίνονται. Και με χαρά μου να αποδώσω σε λάθος και κακή συννενόηση την πρώτη αποτυχημένη επισκευή που επιτελέσατε. Όμως ο νόμος 2251 παρ.5 (που κανείς από όσους "διαμαρτύρονται" εκ μέρους σας εδώ και αλλού, δεν αναφέρει…, παρά μόνο τον 540A/K), είναι πολύ σαφής. Υπαγορεύει ότι μια επισκευή που βραδύνει, δίνει στον καταναλωτή εντός εγγύησης ορισμένα δικαιώματα. Ακριβώς επειδή είναι γνωστό το πρόβλημα της οθόνης στα IMAC, ανακύπτει μια ΜΗ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ. Το δε μηχάνημα μετά από μια αποτυχημένη επισκευή είναι ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ. Δεν πρόκειται για μια βλαβούλα αλλά για ελάττωμα του σημαντικότερου χαρακτηριστικού αυτού του iMAC.. της 27 ιντσών αναπόσπαστης οθόνης του. Ειδικά στην περίπτωσή μου σε ότι αφορά στην πιστότητα της οθόνης, όταν κοιτάς σε αυτήν αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. ΠΟΣΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΘΟΝΗ; Δεν έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε;

Εγώ ΔΕΝ εξύβρισα την Systemgraph. Αναφέρθηκα στο σύνολο της APPLE. Απλώς εσείς ενοχληθήκατε περισσότερο (;). Πουθενά δεν έγραψα τη λέξη "ΑΠΑΤΑΙΩΝΕΣ, ΑΛΗΤΕΣ" που αναφέρετε. Στο maga αναγράφεται μόνο η φράση "σαν δεν ντρέπεστε λαμόγια".
Για αυτή τη φράση νιώθω ανάμικτα συναισθήματα. Αφενός γιατί είναι πράγματι μια ατυχής έκφραση, αφετέτου γιατί εκφράζει -παρόλ' αυτά- το αίσθημα που μου προκάλεσε η συνεργασία μαζί σας και με την ISQUARE (όπου μου τόνισαν επίσης πολλές φορές το "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της APPLE να μην αντικαθιστά" και η "ΠΟΛΙΤΙΚΗ της APPLE.. το ένα και το άλλο", και χρειάστηκε να θυμίσω ξανά και ξανά ότι υπάρχει και η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ που προστατεύει τον καταναλωτή, ειδικά εντός εγγύησης. Στην iSQUARE προσπάθησαν αρχικά να με πείσουν ότι το ελάττωμα είναι κοινό στα iMAC και πειράζει...(!!!). Θα μου πείτε, γιατί αλλάξατε όμως την οθόνη την πρώτη φορά αφού δεν πειράζει... Μετά τον πραγματογνώμονα όμως τα έγραψαν αλλιώς στην αναφορά απ' ό,τι μου τα είπαν προφορικά. Τα έγραψαν ΣΩΣΤΑ! Και υπέγραψαν 2 τεχνικοί.

Όπως γράφετε και ο ίδιος στο μήνυμά σας εδώ, παραλάβατε το γραπτό αίτημά μου προς την APPLE που εκπροσωπείτε ως ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ κέντρο και το οποίο αίτημα ΕΣΕΙΣ μου ζητήσατε να υποβάλω γραπτώς και ΔΕΝ το διαβάσατε -όπως γράφετε-. Αντ'αυτού, μου υποδείξατε την έξοδο, σκίζοντας μπροστά μας το δελτίο παραλαβής που είχε ετοιμάσει η συνεργάτιδά σας. Υποθέτω ότι χάσατε κι εσείς την ψυχραιμία σας όπως την έχασα κι εγώ που ταλαιπωρήθηκα και ταλαιπωρούμαι.

Κατά πόσον έχετε λόγο, αν όχι υποχρέωση, να αξιολογείτε ή να διαβιβάζετε ένα αίτημα προς την APPLE ως ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΣ εκπρόσωπος, το αφήνω στη κρίση του αναγνώστη.

Το κατάστημα PUBLIC ήταν ενήμερο πριν φθάσω σε εσάς, αλλά μας έδειξε με το δάκτυλο εσάς και την iSQUARE. Τι μου επισημαίνετε λοιπόν, ότι το μηχάνημα που έχει βλάβη δεν το πάμε στο εξουσιοδοτημένο service; τότε γιατί υπάρχετε; γιατί το παραλάβατε την πρώτη φορά; που ζητάμε τα ρέστα όταν αποτυγχάνετε στην επισκευή του και μου δίνετε μια ΨΕΥΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ;

Επίσης το apple.com/support έχει σαφείς οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει ο καταναλωτής APPLE. Δεν αποτελεί επομένως δείγμα καλής γραφής υποστήριξης στη χώρα μας να γίνεται ο καταναλωτής ΜΠΑΛΑΚΙ. Έφτασε σε έναν εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό. Έτσι αρέσει στην APPLE (αυτά υπάρχουν online στο site της!). Ή ξαφνικά εδώ δεν ισχύει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της APPLE; Αν άραγε είχε χαλάσει ΕΚΤΟΣ εγγύησης θα κάναμε αυτή τη συζήτηση;

Τέλος, με την ευκαιρία του μηνύματος αυτού, αναφέρω χωρίς να υπαινίσσομαι ο,τιδήποτε περί των εταιρειών, ότι δέχτηκα ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ και ΧΥΔΑΙΑ μηνύματα μέσω ανώνυμης email διεύθυνσης (που έχουν αναφορές σε προσωπικά δεδομένα μου αποθηκευμένα στον ελαττωματικό η/υ), το static IP της οποίας ανώνυμης διεύθυνσης ωστόσο έχει καταγραφεί και υπάρχει στη μηνυτήρια αναφορά μου που κατέθεσα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την περασμένη βδομάδα και έχει πάρει το δρόμο για τον εισαγγελέα, όπως έχουν πάρει το δρόμο τους και οι αξιώσεις μου επί των δικαιωμάτων μου που απορρέουν από το νόμο για την υπόθεση που σχολιάζουμε εδώ.

Λυπάμαι αν στεναχωρώ ορισμένους. Πιστεύω και ο ίδιος, με βεβαιότητα, ότι οι εν λόγω εταιρείες είχαν και καλύτερες στιγμές με τους πελάτες τους στα χρόνια, και καλή φήμη. Αλλά στη δική μου δουλειά ισχύει ότι και Ο ΕΝΑΣ έχει σημασία. Μην υποτιμάτε παρακαλώ τη νοημοσύνη αυτού του ΕΝΑ, όποιος κι αν είναι, γιατί ενδέχεται να γνωρίζει πολύ καλά τα δικαιώματά του και ενδέχεται να μην κάτσει στα αυγά του αλλά να τα διεκδικήσει επίσης.

Προσωπικά, δεν θα ήθελα να συνεχίσω περαιτέρω γιατί το ζήτημα αυτό θα απαντηθεί και θα τακτοποιηθεί εκεί που πρέπει, όπως πρέπει.
Με τιμή,
Δημήτρης Παπαδημητριάδης

6 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Μάκης είπε...

Ο κύριος Παπαδημητιάδης πράγματι έπρεπε να αποταθεί στο κατάστημα που το αγόρασε για να αντικαταστήσουν τον υπολογιστή του. Το σέρβις δεν αντικαθιστά κάποιο ελαττωματικό προϊόν.
Ο κύριος Θεοδωράκης όφειλε να το εξηγήσει αυτό ευγενικά και ψύχραιμα στο ταλαιπωρημένο πελάτη και όχι να κρύβεται στην αρχή και κατόπι να του συμπεριφερθεί με απαξιωτικό τρόπο του στυλ "πάρε δρόμο απο δω". Και μάλιστα το σωστοτερο θα ήταν να μεσολαβήσει ο ίδιος και να ενδιαφερθεί για την κατάληξη της ιστορίας.

Προσωπικά ενδιαφερόμουν για να αγοράσω υπολογιστεί mac, ποτέ μου δεν είχα, αλλά με όλα τα παραπάνω έχω αλλάξει γνώμη.

Ανώνυμος είπε...

νομιζουν οτι εχουν να κανουν με τη χωρα των πιθηκων οι κυριοι της APPLE!!
ετοιμαζομουν για αγορα του ιδιου μοντελου εως το καλοκαιρι, σε καμια περιπτωση ομως!!
ας πανε στην αλβανια να πουλησουν μαγκια!
Ζαχος Σταμουλης, Φωτογραφος

Manwlis Nikolakakis είπε...

Ki egw den tha parw apple an sumperiferontai etsi stous pelates tous. Oles oi etairies dexontai kritikes sto internet kai kammia den kanei minisi.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο κοστίζει ένας iMac 27′; Περίπου 2 με 2,5 χιλιάδες ευρώ. Πόσο κοστίζει μια ιστορία αναξιοπιστίας, και κακού (κατά πως φαίνεται) customer service πολλά. Πάρα πολλά.

Η ιστορία έχει την κλασική δομή φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ποιος τώρα έχει τον ρόλο του κλέφτη και ποιος του νοικοκύρη αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Την οποία ο καθένας από σας θα σχηματίσει στο μυαλό του και θα πράξει ανάλογα.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο πελάτης είχε και έχει δίκιο. Κι αυτό θα σου πουν τρελέ μου αναγνώστη όλοι οι σχεδόν όλοι που θα διαβάσουν την ιστορία.

Αν όμως δεν έχει δίκιο; Το ίδιο θα σου πουν. Πως έχει δίκιο. Το αγοραστικό κοινό έχει στο DNA του αυτό που λέμε αρετή της αλληλεγγύης. Άρα ως εταιρία είσαι χαμένη από χέρι.
Και καλά να πάθεις; Όχι γιατί η συμπεριφορά σου είναι απαράδεκτη. Όχι γιατί εγείρεις απαιτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση. Όχι γιατί δεν έχεις ιδέα πως χειρίζονται μια κρίση δημόσια.
Αλλά για το απλό.

ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Πόσο ανόητος μπορεί να είσαι όταν σκούζεις για την δημοσίευση η οποία λες πως σε συκοφαντεί όταν ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Το ξαναλέω. Είσαι μια εταιρία που παρέχει εξουσιοδοτημένο τεχνικό service και ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Κι ας πούμε ότι δεν έχει δίκιο ο πελάτης. Ας πούμε ότι σε έβρισε. Σε συκοφάντησε. Σου έκανε τα μύρια όσα. Εγώ που είμαι ο εν δυνάμει πελάτης σου όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ γιατί να σου φέρω το δικό μου;

Εσύ φίλε αναγνώστη θα τους το πας;

Πόσο κόστισε η ανοησία σου ή η ανεπάρκειά σου να φτιάξεις ένα μηχάνημα; Μια διαδικτυακή κι εμπορική κρίση που μεταφράζεται σε ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΆ.

Πόσο θα κόστιζε αν του έφτιαχνες το μηχάνημα; Ένα κλάσμα της αξίας του iMAC ή ένα καινούριο iMAC.

Πάμε στο ερώτημα του τίτλου. «Έχει ο πελάτης πάντα δίκιο;» Στην περίπτωση της SystemGraph ναι έχει. Γιατί; Γιατί η εταιρία πουλάει υπηρεσίες της οποίες δεν κατέχει. ΔΕΝ ΈΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ!!!!!!

Κωστας είπε...

Ένας τύπος πάει σε μία εταιρία για να φτιάξει ένα μηχάνημα δύο χιλιάδων ευρώ που το δουλεύει επαγγελματικά. Το μηχάνημα επισκευάζεται, αλλά επιστρέφει χειρότερο. Ο τύπος έξαλλος, επιστρέφει στην εταιρία που το έφτιαξε, τους βάζει τις φωνές, και τους λέει μαλακίες φτιάξατε, αλλάξτε το όλο τώρα γιατί άμα το ξαναφτιάξετε, πάλι έτσι θα μου το δώσετε και έχω και δουλειές. Του λένε πριτς, δεν αφήνει το μεγάλο αφεντικό. Τους λέει τι αφεντικό και κουταμάρες, υπάρχουν νόμοι, θα πάω στον Συνήγορο. Του λένε να πας όπου θες – απο μας δεν. Περνάει άλλα τόσα με άλλες εταιρίες που κρύβονται πίσω από την apple. Τσαντισμένος, γράφει ένα ποστ.

Και η εταιρεία θίγεται.

Μέχρι εκείνη την στιγμή, ότι και αν έχει ειπωθεί μεταξύ τους, η εταιρία δεν έχει θιχθεί. Στην απάντησή της, λέει ότι ο τύπος έβρισε, τσαντίστηκε, έκανε σαματά – αλλά η εταιρία δεν θίχτηκε αρκετά ώστε να κάνει μηνύσεις.

Η εταιρία έκανε μηνύσεις όμως μόλις γράφθηκε το ποστ. Για την SystemGraph, αυτό το γεγονός είναι μη-υπάρχον, ανάξιο λόγου – μέχρι που γράφθηκε το ποστ και δημοσιοποιήθηκε η ιστορία.

Μπορεί να γκρινιάζει όσο θέλει για την συμπεριφορά του τύπου: Το πόστ όμως, που ο τύπος μοιράζεται τις …εμπειρίες του, κάνει την εταιρία να πράξει το πιο γελοίο, ανόητο, λανθασμένο, βήμα που θα μπορούσε να κάνει ποτέ:

Κάνει μήνυση για το ποστ.

Ξαναδιαβάστε την απάντηση της εταιρίας:

Ο πελάτης ήταν κακός, εκνευρισμένος, έβριζε, εμείς είχαμε δίκιο, αυτός είχε άδικο, σαματάς.

Πουθενά δεν λέει η εταιρία “δεν έγιναν έτσι τα πράγματα”. Πουθενά πχ δεν λέει “δεν του δώσαμε χαλασμένο μηχάνημα”. Πουθενά δεν λέει “δεχθήκαμε ως ζητήθηκε την αντικατάσταση”. Λέει “ήταν χαλασμένο”, λέει “πράγματι ξαναήρθε”, λέει “δεν υποχρεούμαστε να αντικαστήσουμε”

Ο πελάτης λέει την αλήθεια.

Αυτό όμως, είναι μικρής σημασίας για την εταιρία: σημασία έχει, για την εταιρία, που τα λέει δημόσια.

Δεν στο αλλάξαμε, δεν ήταν σωστά επιδιορθωμένο, δεν σου δώσαμε εναλλακτικές – αλλά δεν έπρεπε να μιλήσεις.

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω σε μία νέα εποχή. Η SystemGraph θα γίνει, θέλοντας και μη, το χειρότερο δυνατόν πείραμα για το αν μία εταιρία μπορεί να ελέγξει την ροή πληροφορίας της απεικόνισης της ζωής του καθενός από εμάς.

Διάβασα με προσοχή το ποστ του τύπου. Πρόκειται για ένα όχι ιδιαίτερης αξίας κείμενο. Είχε τσαντίλα προς λάθος κατεύθυνση, σαχλαμάρα διάθεση να πικάρει σε κάθε δεύτερη λέξη, είχε μέσα ανοησία θα έλεγα και κακή διαχείριση του γεγονότος. Κολλάει σε λεπτομέρειες, του φταίνε όλα, ακόμα και τα μάλλον αθώα, τον έχουν κοντράρει όλοι, είναι τσαντισμένος.

Με δυο λόγια, έχει γνήσιο, ανθρώπινο, θυμό.

Δεν τον αδικώ.

Αν είχα δώσει, δύο χιλιάρικα, για μία συσκευή τέτοιας σημασίας, και μου την επισκεύαζαν κάνοντας την χειρότερη, λέγοντας μου μετά δεν στην αλλάζω που να χτυπιέσαι, θα είχα πει πολύ πιο άγρια πράγματα.

Αλλά όσο θυμό και να έχει, δεν έχει δόλο.

Έχω γνωστούς που φημίζονται για την ψυχραιμία τους. Αντιμέτωποι με εταιρίες όπως πχ η On Telecoms, (την αναφέρω και αυτά που έχω τραβήξει και εγώ) έχουν λυγίσει. Με τράπεζες. Με οργανισμούς. Με κολοσσούς.

Μέχρι τώρα, ΟΛΟΙ οι πελάτες έχουν μιλήσει πρώτα με τις εταιρίες τους. Μετά, έχοντας μείνει ανικανοποίητοι από το επίπεδο επικοινωνίας, κυνηγούν να βρουν μία λύση. Μερικοί, όλο και περισσότεροι, κοινοποιούν τα προβλήματα για να ενημερώσουν άλλους υποψήφιους πελάτες γι’ αυτό που δεν θα σας πει κανείς άλλος πλην της εμπειρίας:

Ανώνυμος είπε...

http://www.macsupport.gr/apple_mac_blog/files/be4b09ec851d7d39336706fbffc07ac4-153.html

Related Posts with Thumbnails