Με ένα πολυνομοσχέδιο που προβλέπει μέτρα που ουδέποτε έχουν ξαναζήσει οι Έλληνες πολίτες, η κυβέρνηση δήλωσε πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία για το καλό των αριθμών έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν στην πλήρη εξαθλίωση τον ελληνικό λαό.
Με αφορμή την ανάγκη για ενίσχυση της...ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους πολίτες, υιοθετώντας μέτρα κόλαφο, που το μόνο που θα καταφέρουν στην τελική είναι να βυθίσουν την ελληνική οικονομία σε πρωτόγνωρα επίπεδα ύφεσης.
Στο υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε μία δέσμη μέτρων που στην ουσία "τινάζει στον αέρα" τα έως τώρα εργασιακά κεκτημένα, καταρρακώνει τους μισθούς ιδιωτικών υπαλλήλων και εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μισθοί που χρειάστηκαν χρόνια αγώνα για να κατακτηθούν, βάζει φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς και στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα απολύτως, αφού η αγορά που ήδη ψυχορραγεί, τώρα απλά θα "σβήσει".
Η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει εντυπώσεις πως από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα βγει νικήτρια και μάλιστα αυτό διεμήνυε και η κα Κατσέλη η οποία ζήτησε και την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. Τελικά, όλο αυτό αποδείχθηκε ένα τρανό φιάσκο, αφού τελικά η τρόικα επιβλήθηκε με απόλυτο τρόπο πάνω στην κυβέρνηση και κατά συνέπεια στις πλάτες των εργαζομένων.
Οι αλλαγές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο είναι τρομακτικές για την αγορά εργασίας, φέρνοντας την Ελλάδα 15 χρόνια πίσω σε μία εποχή σύγχρονου "εργασιακού μεσαίωνα". Οι μειώσεις στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων αναμένεται να φτάσουν έως και το 35% με τους εργοδότες πλέον σε θέση ισχύ να διαπραγματεύονται τα πάντα με την ανοχή των πάντων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως το μοναδικό "μαξιλάρι" ασφάλειας είναι ο κατώτατος μισθός που είναι στα 740 ευρώ μικτά, ενώ ακόμα και στην περίπτωση των απολύσεων, οι οποίες είναι ελεύθερες και χωρίς περιορισμό, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ένα έως δύο χρόνια θα αποζημιώνονται.
Η κατάσταση είναι παρομοίως εφιαλτική και στις ΔΕΚΟ, όπου οι εργαζόμενοι εκτός από την δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων, πλέον έρχονται αντιμέτωποι με το νέο νομοσχέδιο με περικοπές μισθών έως και 25% ανά περιπτώσεις, "μαχαίρι" στα επιδόματα και ανώτατο πλαφόν στα 4.000 ευρώ μικτά.
Η πολιτική εξαθλίωσης συνεχίζεται και με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% για χιλιάδες αγαθά πρώτης ανάγκης, που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε κάθε νοικοκυριό. Και αυτό την ώρα που η ίδια κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται στην αγορά.
Σε όλη αυτή την λαίλαπα μέτρων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο της απόσυρσης που η ίδια αναθεμάτιζε με τον πλέον έντονο τρόπο, όταν ήταν αντιπολίτευση. Ωστόσο, και αυτό το μέτρο εάν το δει κάποιος πιο προσεχτικά θα συνειδητοποίησε ότι κρίνεται ασύμφορο για να προχωρήσει κανείς στην απόσυρση.
Σε όλο αυτό το χάος, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ναι μεν αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά συγχρόνως δηλώνει ευθαρσώς ότι από τον Μάρτιο του 2011 περιμένει νέα μέτρα από την Ελλάδα με νέες περικοπές, νέες αυξήσεις, όπως στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να πάρουμε και την επόμενη δόση.
Βροχή μέτρων στο νέο Μνημόνιο
Ανατροπή του επενδυτικού πλαισίου, του εργασιακού καθεστώτος στο δημόσιο, σε τράπεζες και ΔΕΚΟ που πλέον απειλούνται και με "λουκέτο", νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και στα νοσοκομεία αλλά και πρόσθετα μέτρα 12 δισ. ευρώ που θα προσδιοριστούν τον Μάρτιο, έφερε η χθεσινή νύχτα.
Μέσα σε ένα βράδυ η κυβέρνηση έφερε στην δημοσιότητα έργο τριών μηνών. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε τη νέα 2η Αναθεώρηση του Μνημονίου, κατεπείγον πολυνομοσχέδιο «σκούπα» και το νέο Επενδυτικό νόμο.
* Με το Μνημόνιο που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους και εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα εισπρακτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων, η επιβολή "πράσινου" φόρου στις επιχειρήσεις, φόροι σε ακίνητα (τέλος αυθαιρέτων, διαδοχικές αυξήσεις αντικειμενικών αξιών) και στα αναψυκτικά αλλά και νέα αύξηση του ΦΠΑ το 2012. Υπόσχεται ευρύτατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα επικουρικά ταμεία, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στις βασικές συντάξεις, κατάργηση ελλειμματικών ΔΕΚΟ, νέο μισθολόγιο, αύξηση των τιμών των εισιτηρίων τουλάχιστον στα 1,3 ευρώ και της εξέτασης στα νοσοκομεία στα 5 ευρώ από 3 σήμερα.
* Με τον νόμο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή με την μέθοδο του "κατεπείγοντος", έρχονται μεγάλες αλλαγές σε φορολογία, εργασιακά, καθεστώς ΔΕΚΟ, εργαζομένων στο δημόσιο, ενώ διαγράφονται παράλληλα ληξιπρόθεσμες οφειλές 23,9 δισ. ευρώ (δείτε εδώ)που εκτιμάται ότι ποτέ δεν θα πληρωθούν. Συζητούνται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, θα ενταχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
* Με τον Επενδυτικό Νόμο η κυβέρνηση περιορίζει δραστικά το καθεστώς των επιδοτήσεων για όλους, αυξάνει το πλαφόν για την διενέργεια επενδύσεων στις 200.000 ευρώ, μειώνει το ανώτατο όριο επιδότησης στο 50% από το 55% και ως αντιστάθμισμα θεσπίζει αυξημένες φοροαπαλλαγές και εγγυήσεις δανείων.
Τόσο το Μνημόνιο όσο και το πολυνομοσχέδιο έχουν διατάξεις για πάρα πολλά θέματα. Τα βασικότερα σημεία είναι το δημόσιο και οι ΔΕΚΟ, το εργασιακό και το ασφαλιστικό, οι Τράπεζες και τα νέα εισπρακτικά μέτρα:
Αλλάζει άρδην το καθεστώς σε δημόσιο και ΔΕΚΟ
* Όποιος μετατάχθηκε από την 1 Ιανουαρίου του 2010 σε άλλη δημόσια υπηρεσία δικαιούται τις αμοιβές της νέας θέσης. Το ίδιο ισχύει και για όποιον μεταφερθεί στο μέλλον. Ο κανόνας 1 προς 5 επεκτείνεται σε όλο το δημόσιο (σώματα ασφαλείας, υγεία, παιδεία κλπ) και κόβονται επιπλέον κατά 15% οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το 2011 θα γίνει ολική αναμόρφωση των μισθών και των θέσεων εργασίας στο δημόσιο με στόχο να καλυφθεί μέρος από τα μέτρα αξίας 12 δισ. ευρώ που αναζητά το Μνημόνιο για τη περίοδο 2012-2014.
* Το Μνημόνιο ορίζει σαφώς ότι μπορεί να κλείσουν ΔΕΚΟ που έχουν πρόβλημα, με αρχή από όσες έχουν μεγάλα ελλείμματα. Με το νομοσχέδιο εντάσσονται στον νόμο εποπτείας των δημοσίων εταιρειών από το υπουργείο Οικονομικών περίπου 100 ΔΕΚΟ, από 52 σήμερα (όλες πλην εισηγμένων). Η ρύθμιση αφορά δημόσιες επιχειρήσεις όπως οι ΕΡΤ, Αττικό Μετρό, Κτηματολόγιο, ΙΓΜΕ και Εγνατία Οδός.
Για τις 100 ΔΕΚΟ θεσπίζεται μείωση αποδοχών έως 25% σε όλους πλην προέδρων, διοικητών και διευθύνοντων συμβούλων στα 48.000 ευρώ ετησίως. Επίσης θα γίνει μείωση αποδοχών κατά 10% αν ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα και θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία.
Αλλάζει το εργασιακό των Τραπεζών
Προωθείται πώληση του Τ.Τ. και της Τράπεζας Αττικής σύμφωνα με ρητή αναφορά στο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξετάσει, όπως αναφέρεται, το ενδεχόμενο διάθεσης των συμμετοχών της που θα μπορούσαν να πωληθούν όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες.
Το Μνημόνιο ορίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Οι συνταξιούχοι της ΤτΕ θα εναρμονίσουν τα δικαιώματά τους με αυτά του ΙΚΑ.
Ειδικά στην Αγροτική Τράπεζα οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων. Παράλληλα παγώνουν προσλήψεις 700 ατόμων.
Επενδυτικός νόμος
Διαμορφώνονται 3 κατηγορίες γενικών και 5 κατηγορίες ειδικών επιδοτήσεων. Στην πρώτη κατηγορία θα είναι οι επενδύσεις Γενικής Επιχειρηματικότητας που θα έχουν μόνο φορολογικές απαλλαγές, στη δεύτερη οι επενδύσεις Τεχνολογικής Ανάπτυξης με δικαίωμα επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και φορολογικής απαλλαγής και στην τρίτη κατηγορία οι επενδύσεις Περιφερειακής Συνοχής με παρόμοια κίνητρα.
Η χώρα επιμερίζεται σε τρείς ζώνες κινήτρων. Στην Α΄ Ζώνη ανήκουν οι νομοί της Αττικής και Βοιωτίας (επιδότηση 15% για μεγάλες, 20% για μεσαίες και 25% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), στη Β΄ Ζώνη κινήτρων ανήκουν οι νομοί με σχετικά υψηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ (λαμβάνουν επιδοτήσεις από 30% εως 40% ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων) και στη Γ΄ Ζώνη ανήκουν οι «φτωχότεροι» νομοί (επιδοτήσεις 40% έως; 50%).
Εισπρακτικά μέτρα
Το νέο Μνημόνιο φέρνει και μία σειρά από μέτρα. Περιλαμβάνουν αύξηση εισιτηρίων τουλάχιστον στα 1,3 ευρώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αύξηση άλλων δασμών, πράσινο φόρο, τέλη διατήρησης ημιυπαίθριων, συνεχείς αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, πάγωμα συντάξεων, αύξηση εισιτηρίου νοσοκομείων στα 5 ευρώ, εξίσωση φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο, νέα διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ το 2012 καθώς και αυξημένο φόρο στα αναψυκτικά.
Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να νομοθετήσει νέο επικουρικό σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία. Στόχος του είναι να παγώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και να μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Επέκταση προγράμματος δημοπρασιών εντόκων σχεδιάζει η κυβέρνηση-RTRS
Την επέκταση του προγράμματος δημοπρασίας εντόκων γραμματίων σε μια προσπάθεια να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, σχεδιάζει το δημόσιο, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλέιται τα γραφόμενα στην επιστολή προθέσεων της κυβέρνησης προς την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η κίνηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο δημιουργίας δημοσιονομικών αποθεμάτων ύψους 10 δισ. ευρώ, ανέφερε η έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.
"Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε σταδιακά το μέγεθος και τη διάρκεια των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, και να εκδώσουμε ένα ομόλογο που να απευθύνεται στους απόδημους Έλληνες", ανέφερε η επιστολή.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επανέλαβε τον στόχο να αντλήσει τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις την επόμενη τριετία, σύμφωνα με το Reuters.
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου