Καλώς ήρθατε

Χρεοκοπία που την περιμένουν όλοι ποτέ δεν έρχεται...

Το λέμε συχνά από αυτή τη στήλη, η πολιτική ηγεσία της χώρας διακατέχεται από ένα κλίμα σύγχυσης και ροπής προς τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η χρεοκοπία του 2010 τυπικά απεφεύχθη με την παρέμβαση της τρόικας.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί προσπαθούν να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν τις επιταγές του μνημονίου.

Οι συντεχνίες ανθίστανται όπως οι αυτοκινητιστές ή απειλούν τη δημόσια γαλήνη όπως οι σιδηροδρομικοί και οι λειτουργοί των δημόσιων συγκοινωνιών.

Κινέζοι και άραβες θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, αλλά καθυστερούν μπροστά στα προσκόμματα συντεχνιών, τοπικών κοινωνιών, ποικιλώνυμων συμφερόντων και προπαντός της αναποτελεσματικότητας που παρουσιάζουν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Θα ήμασταν άδικοι όμως αν... δεν αναγνωρίζαμε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη χώρα και έχουν δρομολογηθεί να αλλάξουν ακόμη περισσότερα. Έχουν γίνει περισσότερες αλλαγές από ό,τι τα τελευταία δέκα χρόνια μετά την είσοδο στο ευρώ. Όπως γράφουμε συχνά ο φόβος μιας εγκατάλειψης από την τρόικα και ολοκληρωτικής κατάρρευσης αποτελεί καλή μέθοδο προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Ευθύς εξ αρχής αυτής της κρίσης πιστεύουμε ότι η χώρα θα βγει από αυτήν με καλύτερες προοπτικές από αυτές που διέθετε πριν εισέλθει σε αυτήν.

Αν προκρίνουμε την κριτική στους λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς από την επιβράβευση των σωστών ή τα παλαμάκια γενικώς είναι γιατί αυτός θεωρούμε ότι είναι ο ρόλος του τύπου.

Όπως έχουμε ξαναπεί η στήλη θεωρεί σαν πιθανότερο σενάριο αυτό που θέλει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας να εμφανίζονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Επιπλέον θεωρούμε ιδιαίτερα θετική για το μέλλον των μετοχών τη διαπίστωση ό,τι κανείς δεν πιστεύει στα θετικά σενάρια και όλοι έχουν εθιστεί να τρέχουν πίσω από τα αρνητικά.

Το γεγονός ότι τα θεμελιώδη στοιχεία ευνοούν καθολικά τα αρνητικά σενάρια είναι σύνηθες σε παρόμοιες συγκυρίες και δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Η συχνή χρήση της στήλης σε λέξεις όπως χρεοκοπία και δέσμευση καταθέσεων, εκτός από την φιλοπαίγμονα διάθεση αποσκοπεί και στο να καταδείξει στον κύριο πυρήνα των αναγνωστών ποιος είναι ο συρμός που κυριαρχεί αυτή την περίοδο, κάτι που θεωρούμε ότι είναι πολύ χρήσιμο για όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο.

Για το διεθνές σκηνικό θεωρούμε ότι προσεγγίσεις σαν αυτή που φιλοξενήσαμε στο Κεφάλαιο στις 25 Σεπτεμβρίου του Κεν Φίσερ είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Τι έλεγε μεταξύ άλλων τότε ο Φίσερ;

«Ανησυχούμε για την πιθανότητα μια διπλής ύφεσης. Αυτό είναι σημαντικό και αρκετά φοβερό. Είναι γεγονός όμως ότι είναι κάτι που είναι συνυφασμένο με την παγκόσμια οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε μια ύφεση αν όλος ο κόσμος κάνει το ίδιο. Αν ψάξουμε να βρούμε δυο διπλές υφέσεις τον περασμένο αιώνα θα δυσκολευτούμε σημαντικά. Πολλοί πιστεύουν ότι είχαμε το 1937 αλλά κάνουν λάθος. Το ΑΕΠ αυξάνονταν για τρία συνεχόμενα χρόνια και το χρηματιστήριο από το 1932 είχε ανέβει 324%.


Γιατί τόσοι πολλοί φοβούνται ότι θα συμβεί κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ; Γιατί βρισκόμαστε σε έναν πρώιμο ανοδικό κύκλο μετά από ένα τρομερό πτωτικό κύκλο. Λίγο αργότερα οι ψευδείς φόβοι θα αποκαλυφθούν και η άνοδος θα συνεχιστεί.


Μια διπλή βουτιά της οικονομίας τώρα θα ήταν ασυνεπής με τις καλές ειδήσεις από το μέτωπό της εταιρικής κερδοφορίας. Όπως έχω γράψει, 459 από τις εταιρείες του S & P 500 που ανακοίνωσαν κέρδη, το 75% ξεπέρασε τις προσδοκίες, το 9% τις έπιασε και μόνο το 16% δεν την έφτασε...».
γράφει ο Κώστας Στούπας στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails