Καλώς ήρθατε

Ποια είναι η Αούνγκ Σαν Σου Κι που συγκίνησε τους U2...

Ακόμα και οι πιο φανατικοί φίλοι του συγκροτήματος των U2 και γνώστες των διεθνών εξελίξεων ξαφνιάστηκαν όταν ο Μπόνο κάλεσε το πολυπληθές κοινό του Ολυμπιακού Σταδίου να τραγουδήσει, να προσευχηθεί και να ενώσει τις φωνές του μαζί του για την Αούνγκ Σαν Σου Κι. Και αρκετοί άρχισαν αμέσως να ρωτούν δεξιά και αριστερά ποια είναι η συγκεκριμένη κυρία και η ιστορία της, που τόσο συγκίνησε τους U2 ώστε να ασχοληθούν για αρκετή ώρα μαζί της στην μεγαλειώδη συναυλία του ΟΑΚΑ.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι νομπελίστρια, ακτιβίστρια και πολιτικός που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη χώρα της, την Βιρμανία, αν και αποτελεί την νόμιμα εκλεγείσα πρωθυπουργό της χώρας στις μοναδικές εκλογές του 1990. Από τη δεκαετία του '80 της προσφέρθηκε η ελευθερία στην περίπτωση που θα εγκατέλειπε τη χώρα αλλά αρνήθηκε. Ωστόσο στις γενικές εκλογές του 1990 η Αούνγκ Σαν Σου Κι εξελέγη Πρωθυπουργός της Βιρμανίας, ηγείτο του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία. Ωστόσο το στρατιωτικό καθεστώς αρνήθηκε να της παραδώσει την εξουσία, θέτοντας εκτός νόμου το κόμμα της.

Ένα χρόνο μετά, το 1991, της... απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ωστόσο δεν το παρέλαβε η ίδια λόγω του κατοίκον περιορισμού αλλά οι δύο γιοί της. Το 1995 το στρατιωτικό καθεστώς απελευθέρωσε την Σαν Σου Κι διαμηνύοντάς της ότι αν εγκατέλειπε τη χώρα δεν θα της επέτρεπε να επιστρέψει. Για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσε να βρεθεί κοντά στον σύζυγό της, όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη. Στα επόμενα χρόνια ξαναφυλακίστηκε και τέθηκε σε κατοίκον περιορισμό, ενώ υποβλήθηκε για ιατρικούς λόγους σε υστερεκτομή, δηλαδή σε αφαίρεση της μήτρας της, τέθηκε και πάλι σε κατ\' οίκον περιορισμό. Με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών η κράτησή της θεωρήθηκε παράνομη και αδικαιολόγητη, παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν έλαβε αυτή την απόφαση υπ’ όψιν της.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει επηρεαστεί πολύ από τη φιλοσοφία μη βίας του Μαχάτμα Γκάντι. Ένας από τους διασημότερους λόγους της είναι ο λόγος "Ελευθερία από το Φόβο", ο οποίος ξεκινά έτσι: "Δεν είναι η εξουσία που διαφθείρει, αλλά ο φόβος. Ο φόβος να χάσουν την εξουσία διαφθείρει αυτούς που την ασκούν, εξίσου με αυτούς, που υποταγμένοι φοβούνται και υποκύπτουν στην ωμή βία της εξουσίας".

Φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια θα διεξαχθούν ξανά βουλευτικές εκλογές στην Βιρμανία. Ορίσθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα για τις 7 Νοεμβρίου. Περί τα 40 κόμματα έχουν δηλώσει συμμετοχή, ωστόσο η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι η ψηφοφορία αυτή στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, έπειτα από τον αποκλεισμό της Αούνγκ Σαν Σου Κι. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό, κάτι το οποίο έχει καταδικάσει και η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις των κατά καιρούς υπουργών Εξωτερικών.

Για αυτήν την γυναίκα πολιτικό και ακτιβίστρια, λοιπόν, τραγούδησε ο Μπόνο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα για την συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας στο πρόσωπό της και την αντίθεση στις πρακτικές της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας...

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails