Καλώς ήρθατε

Νέα "ληστεία" από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα «κόλπα» που έχουν ποτέ στηθεί από αυτό το κράτος σε βάρος του πολίτη. Ανάμεσα στις εισηγήσεις που εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι και αυτή της κατάργησης των αντικειμενικών αξιών και της αντικατάστασής τους με τις εμπορικές. Μοιάζει να είναι δίκαιο, αλλά δεν είναι. Κι αυτό διότι οι εμπορικές τιμές είναι κάτι σχετικό. Διότι, τότε εναπόκειται στην κρίση του εφόρου να αποφασίσει ποια είναι η «εμπορική» τιμή, πάνω στην οποία θα πληρώσετε ένα σωρό φόρους. Κι όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό...

Τα ακίνητα έχουν πάνω τους ένα σωρό φόρους. Είναι ο εύκολος τρόπος για το κράτος για να συγκεντρώσει πόρους. Αν η πρόταση αυτή περάσει, ανοίγει μία τεράστια πόρτα για να επαναληφθούν φαινόμενα που είχαν αναγκάσει στο παρελθόν την Πολιτεία να δημιουργήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου οι... φόροι υπολογίζονται πάνω στην εμπορική αξία, αλλά οι φόροι εκεί είναι αισθητά χαμηλότεροι. Επίσης, εκεί υπάρχει ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Ο πολίτης δηλώνει κατά κανόνα την πραγματική τιμή αγοράς, πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και είναι αδιανόητο να πει ψέματα. Από την άλλη πλευρά η Πολιτεία θεωρεί αξιόπιστη τη δήλωση του πολίτη και τον κυνηγά (ανελέητα είναι η αλήθεια) αν διαπιστώσει δόλο σε βάρος της.

Τι συμβαίνει εδώ σε περιοχές που δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός της τιμής των ακινήτων; Ο έφορος ορίζει αυθαίρετα μία τιμή, συνήθως κατά πολύ υψηλότερη από την πραγματική τιμή της αγοράς. Στηρίζεται στην ακριβότερη τιμή που έχει δηλωθεί στην εφορία και αυτές στο παρελθόν γινόντουσαν συνήθως από κατοίκους του εξωτερικού που δεν πλήρωναν φόρους και είχαν κάθε λόγο να «φουσκώνουν» τις τιμές στο συμβόλαιο. Ο πολίτης, λοιπόν, καλείται να πληρώσει έναν υψηλότατο φόρο σε μία τιμή που δεν έχει στην πραγματικότητα πληρώσει. Εκτός κι αν. Το «εκτός» το καταλαβαίνουμε άπαντες... duit

Τι θέλουμε, λοιπόν; Να επιστρέψουμε στη ζούγκλα της διαμεσολάβησης και των προσωπικών εκτιμήσεων; Θα πείτε ότι και το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού είναι άδικο, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές που ορίζονται σε αυτό απέχουν σημαντικά από τις εμπορικές. Έχετε δίκιο. Όπως και δίκιο έχουν, κατά την άποψή μας, όσοι υποστηρίζουν ότι η λύση βρίσκεται στο να εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές και να μειωθούν οι φόροι. Θα ρωτήσει κάποιος τι διαφορά έχει να καταργηθούν οι αντικειμενικές με το να εξομοιωθούν με τις εμπορικές. Έχει και μεγάλη μάλιστα!
Δεν παρεμβαίνει κάποιος που με ύφος αυτοκρατορικό θα μας καλέσει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Θανάσης Μαυρίδης στο capital

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

EnergyTechnology είπε...

Επιβάλλεται: Κανένας να μην πληρώσει τα εκαθαριστικά του ΕΤΑΚ 2009 της έκτακτης εισφοράς ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΑΠ ή ΦΜΑΠ 2010.

Όλοι στους δρόμους για να αντισταθούμε στην φορομπιχτική πολιτική της καταλίστευσης των ιδιοκτητών ακινήτων παντούς είδους από το ΠΑΣΟΚ.

Μαύρο παντού! Απαιτείται άμεση αντικατάσταση των φόρων μεταβίβασης κληρονομιας γονικής παροχής δωρεάς και φόρου "μεγάλης" ακίνητης περιουσίας.

Να θεσπιστεί νέος φόρος ετήσιος στο 0.5/1000 επί ακινήτων ακτικειμενικής αξίας μέχρι 500.000 ευρώ και για ακίνητα πάνω των 500.000 ευρώ συντελεστής 1/1000.

Να επιστρέψουν αμέσως τα κλεμένα στα δημόσια ταμεία. Κανένας δημόσιος υπάλληλος στενού ή ευρήτερου δημόσιου τομέα να μην έχει μισθό ανώτερο από αυτόν του προέδρου του άριου πάγου. Όσοι από την μεταπολίτευση και μετά έπαιρναν τέτοιους μισθούς που το ύψος τους αντίκειται στον νόμο να επιστρέψουν ΕΝΤΟΚΑ τα χρήματα πίσω αλλιώς να δημευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους και να βγούνε τα ακίνητά τους σε πληστηριασμό.

Ο ελληνικός λαός θέλει δίκαιη φορολόγηση για όλους και όχι εξωντοτικούς συντελεστές φορολογίας κατ'επιταγή του ΔΝΤ.

squarelogic είπε...

Ξέρετε τι θα μετρίαζε την ακόρεστη φορομπηχτική όρεξη κατά των ιδιοκτητών ακινήτων?
Μια δικλείδα ασφαλείας,ότι ΑΝ ο ιδιοκτήτης κρίνει οτι η νέα "αντικειμενική" υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική που μπορεί να βρει στην τρέχουσα αγορά,να υποχρεούται το Κράτος να ΑΓΟΡΑΣΕΙ το ακίνητο στην τιμή που προσδιόρισε την αξία του!Εκεί θα βλέπαμε αν θα έβαζε 'αντικειμενικές" science fiction.

Related Posts with Thumbnails