Καλώς ήρθατε

Λαμογιά με κρατική σφραγίδα

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκεται η κυβέρνηση όσο βλέπει άδεια τα ταμεία του κράτους, παρά τις αιματηρές περικοπές. Γι’ αυτό και επαναφέρει το μέτρο της περαίωσης, ένα τρικ από το παρελθόν που και οι ίδιοι σιχτίριζαν το 2006 όταν το υλοποίησε ο Γ. Αλογοσκούφης.

Το νέο, όμως, της υπόθεσης είναι ότι θα καταργηθεί το πλαφόν που αρχικά είχε οριστεί στα 9 εκατ. ευρώ ως τζίρο για τις επιχειρήσεις που έχουν ανοικτές υποθέσεις με την εφορία. Στην ουσία θα μπουν όλοι όσοι αυτή τη στιγμή χρωστούν κάποια λεφτά. Βρήκαμε με λίγα λόγια παπά για να θάψουμε πέντε – έξι.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο πήρε και το πράσινο φως από την Τρόικα, είναι να εισπράξει έσοδα μέχρι και 10 δις. ευρώ! Κι αυτό διότι οι εκκρεμείς υποθέσεις μπορεί με το άνοιγμα που γίνεται, να ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, στη διαδικασία της περαίωσης προσέρχεται σχεδόν το 60%, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ανοικτές υποθέσεις. 3.000 ευρώ να πληρώσει κατά μέσο όρο ο καθένας για θέματα που έχει ανοικτά επί μια δεκαετία, αμέσως – αμέσως θα εισπραχθούν περί τα 5 δις. ευρώ.

Κι εδώ μιλάμε για... πολύ μεγαλύτερα ποσά αφού οι εταιρείες με τζίρο πάνω από 9 εκατ. ευρώ το χρόνο σίγουρα χρωστούν πολλά στην εφορία.

Επίσης, η κυβέρνηση φιλοδοξεί με το άνοιγμα της περαίωσης να λύσει και χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια επί χρόνια και το κράτος δεν έχει καμιά τύχη να εισπράξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάφορα δικαστήρια εκκρεμούν πάνω από 150.000 φορολογικές υποθέσεις – αντιδικίες με το κράτος, οι 100.000 δε στην Αττική. Για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση χρειάζονται από 7 έως και 15 χρόνια. Επομένως, με μια περαίωση καθαρίζει και ο κατηγορούμενος, εισπράττει και το κράτος, γλιτώνει και η Δικαιοσύνη από τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στον πάτο που έχουμε φτάσει η καθολική περαίωση είναι σωστό και έξυπνο μέτρο. Όπως λέει και ο σοφός λαός «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αρκεί βέβαια να στεφθεί με επιτυχία ο σκοπός, αλλιώς….

Κατά πόσο, ωστόσο, είναι τίμιο και ηθικό και κυρίως τι είδους ισονομία διδάσκει κάθε κυβέρνηση που προχωρά σε περαίωση. Σκεφτείτε μόνο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις με τζίρους 10 και 20 εκατ. και πολύ παραπάνω, που τόσα χρόνια έκλεβαν, εκμεταλλεύονταν τις ευκαιρίες, χρωστούσαν στην εφορία και δεν πλήρωναν ποτέ, τώρα έχουν μια χρυσή ευκαιρία. Να πληρώσουν κάποια χρήματα, να καθαρίσουν για μια ζωή και φυσικά να συνεχίσουν το ίδιο βιολί της φοροδιαφυγής.

Να κάνεις περαίωση για τους κακομοίρηδες που χρωστάνε διότι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για γάλα να το καταλάβουμε, έστω και δύσκολα. Αλλά να κάνει περαίωση για κάποιον που συνειδητά δεν πλήρωσε φόρους εκατομμυρίων ή εισφορές στα ταμεία, αδυνατούμε να το αποδεχθούμε.

Αυτή είναι λαμογιά με κρατική σφραγίδα.
από το antinews

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails