Σχεδόν ένα χρόνο πριν, στις 12 Αυγούστου 2009, το Capital.gr σας αποκάλυπτε την τρανταχτή υπόθεση φοροδιαφυγής στη Μύκονο, με τη συναυλία-πάρτυ γνωστού τραγουδιστή, κατά την οποία δεν κόπηκε ούτε δείγμα απόδειξης, καθώς οι ιδιοκτήτες του κέντρου είχαν δηλώσει ότι ήταν μια βραδιά για... φίλους (άσχετα αν – όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η ελάχιστη κατανάλωση ήταν 150 ΕΥΡΩ ανά άτομο)!
Έκτοτε, παρακολουθούσαμε διαρκώς την εξέλιξη του θέματος, περιμένοντας να δούμε αν και ποια πρόστιμα θα επιβληθούν στην επιχείρηση.
«Έχουμε ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ιδιοκτήτη και περιμένουμε τα στοιχεία από τις τράπεζες», μας έλεγαν το φθινόπωρο από το ΣΔΟΕ. Υποστήριζαν, μάλιστα, ότι κάποια εκ των τραπεζών, στην οποία διατηρεί λογαριασμό ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, καθυστερούσε σημαντικά την αποστολή των στοιχείων.
Το 2009 πέρασε, μπήκαμε στο 2010 και η υπόθεση – τα στοιχεία της οποίας είχαν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Σύρου και της Αθήνας – ακόμα εκκρεμούσε. Οι…«αρμόδιοι» εξακολουθούσαν να επικαλούνται καθυστερήσεις στην αποστολή τραπεζικών στοιχείων.
Ώσπου, ξαφνικά, ενημερωθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο ότι στην επιχείρηση επιβλήθηκε το πρόστιμο… «μαμούθ» των... 10.000 ΕΥΡΩ!
Αυτό ήταν το ποσό, που επιβλήθηκε στην επιχείρηση για τη μη έκδοση αποδείξεων, το οποίο, μάλιστα, μπορούσε να μειωθεί έως το ένα τρίτο, μετά από προσφυγή. Τότε, λοιπόν, μας εξήγησαν ότι αυτό προβλέπει το ποινολόγιο ενός νόμου, που συντάχθηκε και ψηφίστηκε το 1997 και ισχύει ακόμα ! Ότι, δηλαδή, όταν διαπιστώνεται η μη έκδοση πολλών αποδείξεων, η κάθε μία εκ των οποίων δεν ξεπερνά τα 880 ΕΥΡΩ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 15 φορές το ύψος της ποινής, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε κατηγορία βιβλίων (στη συγκεκριμένη περίπτωση έως 10.000 ΕΥΡΩ) !
Από το ΣΔΟΕ υποστήριζαν ότι το πρόστιμο αυτό αφορά μόνο στη μη έκδοση αποδείξεων και ότι οι έλεγχοι σε λογαριασμούς και στα βιβλία της επιχείρησης συνεχίζονταν. Τελικά, ενημερωθήκαμε χθες – ένα χρόνο μετά δηλαδή – επίσημα ότι στο «ΝΑΜΜΟΣ» και σε άλλες επιχειρήσεις του ίδιου επιχειρηματία επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα, που φτάνουν το ύψος των 4 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, αυτό είναι το ποσό, που καταλογίστηκε από το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, μετά από ελέγχους στους λογαριασμούς του ιδιοκτήτη. Μαζί με κάποια άλλα πρόστιμα από φορολογικές παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν στα βιβλία για τις χρήσεις 2007 και 2008, τα συνολικά πρόστιμα φτάνουν τα 4,3 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Τι δείχνουν όλα αυτά;
1) Τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες του ελεγκτικού μηχανισμού. Πώς να προχωρήσουν άμεσα οι υποθέσεις, αν χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος για να ληφθούν και να αναλυθούν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών (γιατί, αν οι τράπεζες καθυστέρησαν τόσο, τότε – και πάλι – έπρεπε να τις εγκαλέσουν για να συντομεύσουν τη διαδικασία. Ούτε αυτό έγινε, προφανώς).
2) Το «στρεβλό» της νομοθεσίας 1: αν τα βιβλία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί ήταν εντάξει, τότε το πρόστιμο θα περιοριζόταν στα 10.000 ΕΥΡΩ για τη μη έκδοση αποδείξεων – το πολύ 20.000 ΕΥΡΩ για τέσσερις φορολογικές παραβάσεις -, όταν γνωρίζουμε ότι τη συγκεκριμένη βραδιά δεν είχαν δηλωθεί – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ – έσοδα τουλάχιστον 700.000 ΕΥΡΩ !
3) Το στρεβλό της νομοθεσίας 2: ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας – και οποιοσδήποτε του επιβληθεί πρόστιμο – μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης, καταβάλλοντας μόλις το 25% του ποσού. Πληρώνει, δηλαδή, μόλις το ένα τέταρτο του προστίμου και στη συνέχεια περιμένει το τι θα προκύψει από τη δικαστική διαδικασία, η οποία διαρκεί – στην καλύτερη περίπτωση – μία πενταετία. Γι΄ αυτό και οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν προτείνει – και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση – η προκαταβολή να αυξηθεί έως και το 80%. Έτσι, είτε θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την προσφυγή στα δικαστήρια, είτε – αν ο φορολογούμενος επιμένει – το Δημόσιο θα έχει διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων.
Πληροφορίες του Capitaltax αναφέρουν ότι γνωστός ξένος οίκος μόδας προσέφερε πριν από μήνες στον επιχειρηματία περί τα 4 εκατομμύρια ΕΥΡΩ – όσο δηλαδή το πρόστιμο που του επιβλήθηκε μετέπειτα (!) – ως «αέρα» για να αποχωρήσει από ακίνητο μέσα στη χώρα της Μυκόνου, όπου διατηρεί το άλλο του εστιατόριο.
Η πρόταση απορρίφθηκε.
του Νεκτάριου Β. Νώτη στο Capital
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου