Καλώς ήρθατε

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο τιμητής τους κος Πούτιν

Για ακόμη μία φορά καταδικάστηκε σήμερα η Ρωσία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ευθύνη που έχει στο θάνατο αμάχων Τσετσένων, καθώς στην προκειμένη περίπτωση εξέτασε την υπόθεση δέκα ανδρών ηλικίας από 17 έως 33 ετών οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από το 2000 έως το 2004. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η Μόσχα πρέπει να καταβάλει το συνολικό ποσό των 700.000 ευρώ ως αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων. Καθημερινή

Όμως συμπτωματικός αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η απονομή της εξαιρετικής Ρωσικής «Δικαιοσύνης» στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009 και μετά από μια εξάμηνης διάρκειας ανάγνωση του δικαστηρίου οδεύει προς την τελική φάση… τον ισόβιο εγκλεισμό του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στις απόμακρες φυλακές της αχανούς Ρωσίας. Αρκεί να μην είναι πολιτικός αντίπαλος του κου Πούτιν...

Η Καθημερινή περιέγραψε το... γεγονός ως εξής: "Το έτος 2005 ο Χοντορκόφσκι καταδικάστηκε μαζί με τον στενό συνεργάτη του Πλάτωνα Λεμπέντεφ σε οκταετή κάθειρξη, για «φοροδιαφυγή και κατάχρηση πολύ μεγάλων ποσών». Τώρα στο εφετείο, η βασική κατηγορία έχει αλλάξει σε «υπεξαίρεση και κατάχρηση εσόδων από πώληση πολύ μεγάλης ποσότητας πετρελαίου». Ο Χοντορκόφσκι είχε φυλακιστεί στη Μόσχα, μόλις όμως θέλησε να μετάσχει σε βουλευτική εκλογή, που αν γινόταν θ αποφυλακιζόταν, μετήχθη στην Τσίτα στα ρωσο-κινεζικά σύνορα, έξι χιλιάδες χλμ. από τη Μόσχα(...) Η δίωξη κατά Χοντορκόφσκι, που χρονολογείται στο 2003, εκλαμβάνεται από ανεξάρτητους πολιτικούς σχολιαστές στη Μόσχα ως η βούληση του Κρεμλίνου να μην αφεθούν οι πετρελαϊκοί όμιλοι στα χέρια ανεξάρτητων οικονομικών παραγόντων, που επιπλέον εκδηλώνουν και πολιτικά σχέδια(...)"

Χθες επίσης είδαμε στα νυκτερινά δελτία απόψεων τον κ. Πούτιν να δίδει μαθήματα ηθικής αναφερόμενος στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Κιργιστάν μετά την ανατροπή του πρόεδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ από οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Όμως ο κος Πούτιν θα ήταν η τελευταία επιλογή κήνσορος (τιμητής) περί δικαιοσύνης και ηθικής.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο τελευταίος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης (1985-1991) ο εισηγητής της αναδιάρθρωσης (περεστρόικα) αναφερόμενος στο κόμμα του Πούτιν, με την επωνυμία «Ενωμένη Ρωσία» στις 7/03/2009 πριν από ένα περίπου χρόνο είχε δηλώσει: "...Επικρίνω πολύ την «Ενωμένη Ρωσία». Το κάνω ευθέως...Το δικαστικό σύστημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό και το κοινοβούλιο της δεν είναι πραγματικός ελεύθερο... Η «Ενωμένη Ρωσία» είναι η χειρότερη όψη του Κομμουνιστικού Κινήματος της Σοβιετικής Ενωσης..."
( Associated Press 6/3/2009 - Εφημερίδα Εστία, 7-3-2009)

Οι τότε δηλώσεις του Γκορμπατσόφ συνέπιπταν με την έναρξη της δεύτερης δίκης (αυτής που προαναφέραμε με το εξάμηνο (!!!) κατηγορητήριο..) του άλλοτε πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Ο πρώην πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, γνωστός για τις φιλοδυτικές του απόψεις, συνελήφθη το 2003 και το 2005 καταδικάστηκε για διαφθορά και φοροδιαφυγή, υπόθεση που προκάλεσε θύελλα διεθνών αντιδράσεων.

Μετά την καταδίκη του οδηγήθηκε σε απομακρυσμένη φυλακή της Σιβηρίας μαζί με τον συνεργάτη του Πλάτων Λεμπέντεφ.

Όμως οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρούν ότι ο Χοντορκόφσκι τιμωρείται για την αντίθεσή του στην πολιτική Πούτιν.
Μικρόσωμος με πάντοτε κοντοκουρεμένα μαλλιά επίμονο βλέμμα, γυαλιά χωρίς σκελετό με προτίμηση στα πουλόβερ ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δεν ταίριαζε στην εικόνα του τιτάνα των επιχειρήσεων που είχε κάποτε την δύναμη και την υπεροψία να τα βάλει με το κράτος του Πούτιν. Κανείς δεν διανοείται βλέποντας σήμερα τον ταλαιπωρημένο και ταπεινωμένο αλλά αλύγιστο και πεισματάρη αυτόν άνθρωπο που μαντάρει κάλτσες στις Ρωσικές φυλακές, ότι κάποτε διέθετε μια περιουσία που ξεπερνούσε τα 15 δισ δολάρια με 100.000 εργαζόμενους.

Υπήρξε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο κάτω των 40 ετών.
Όταν καταβάλλοντας τα 309 εκατομμύρια δολάρια στις 8 Δεκεμβρίου 1995 απέκτησε τον έλεγχο του 78% της εταιρείας πετρελαίου Yukos (Γιουκος), ο Χοντορκόφσκι αποδείχθηκε κεραυνοβόλος και απόλυτα αποτελεσματικός.

Όλοι αφηγούνται πως η πρώτη κίνηση του ήταν να στείλει 300 φρουρούς στη Σιβηρία για να φυλάσσουν τα διυλιστήρια.

Ενώ αμέσως μετά απέλυσε χιλιάδες αλκοολικούς . Στα πρώτα τρία χρόνια μείωσε τα λειτουργικά έξοδα κατά 2/3.

Σήμερα γνωρίζει ότι, αν κριθεί ένοχος θα καταδικασθεί από την κυριολεκτικός τυφλή Ρωσική δικαιοσύνη σε άλλα 20 χρόνια ενώ ακόμη εκτίει κάθειρξη οκτώ ετών για «καταχρήσεις»…

Η κυριότερη βεβαίως (κατάχρηση) αποδείχθηκε ότι ήταν, οι πολιτικές φιλοδοξίες του και τα τεράστια κεφάλαια που διέθεσε στην πολιτική ως εν δυνάμει αντίπαλος του κου Πούτιν…

Ιάσων

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

socialfighter είπε...

Pros to blog sas,
rikste mia matia sto istologio mas kai ean sas aresei parakolou8iste to i valte to stin lista twn istologiwn sas!kalh sunexeia!

Ανώνυμος είπε...

Ο Πούτιν είναι τέτοιος και χειρότερος,αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι τον χαιδεύουν,ειδικά ο Ομπάμα που έχει γίνει τσιράκι του και φυσικά και όλα τα τσιράκια του εδώ στην Ελλάδα.
Παρακαλώ ρίξτε μια ματιά και σ'αυτό
http://taairetika.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails