Είναι πασιφανές ότι σε λίγο καιρό ελάχιστοι Έλληνες θα χρειάζεται να πεισθούν πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δεν είχαν –καιρό τώρα– αποφασίσει τη δανειακή υποστήριξη της χώρας με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όταν τα spreads είχαν πάρει την ανηφόρα -την πρώτη φορά- και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειχνε απρόθυμη να κάνει κάτι πρακτικό για να βοηθήσει την χώρα μας, ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν που άρχισε να φλερτάρει με την απ’ ευθείας προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μέχρι τότε η λέξη ΔΝΤ δεν... είχε ακουστεί από επίσημα χείλη (φυσικά από αυτά τα …χείλη εξαιρείται ο υπογράφων και το blog, αφού αμέσως μετά τις εκλογές, στο άρθρο μου στις 17 Οκτωβρίου σας έδειχνα τα μελλούμενα και όριζα σαφώς ότι η πρόθεση του κ. Παπανδρέου ήταν να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ).
Η εξέλιξη γνωστή. Η κυβέρνηση έπαιξε(;) με την ( δήθεν) μπλόφα της, η Μέρκελ το πήρε στα ….σοβαρά και να το το ΔΝΤ στην πόρτα της ευρωζώνης και της Ελλάδας.
Ο κ. Παπανδρέου βέβαια κάνει μια ύστατη προσπάθεια (λαϊκίζοντας) να μετατοπίσει τις τεράστιες εθνικές και πολιτικές ευθύνες του.
Όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση ακύρωσε στην πράξη την απόφαση της Ευρωζώνης για στήριξη καταδεικνύει το …. «στημένο» της υπόθεσης.
Η κυβέρνηση δεν έβγαλε καν ομόλογα και ξεκίνησε τη διαδικασία υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ χωρίς καν να δοκιμάσει τις επιπτώσεις στις αγορές του μηχανισμού στήριξης. Άρα δεν την ενδιαφέρει το κόστος δανεισμού από τις αγορές, όπως ισχυριζόταν ότι επιδιώκει ο πρωθυπουργός, αλλά ο ερχομός του ΔΝΤ.
Η μείζων λοιπόν, η ανησυχητική διαπίστωση της «μονόδρομης πορείας προς το ΔΝΤ» είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή του ΠαΣοΚ και του κ. Γ. Παπανδρέου.
από το politis-gr
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου