Καλώς ήρθατε

Έρχεται η φούσκα των ομολόγων έτοιμη να σκάσει...

Ο συρμός στις αγορές κάνει πάντα λάθος. Το 2008 και στις αρχές του 2009 ο μέσος όρος περίμενε τις 500 μονάδες και φρόντιζε να διώχνει μετοχές ακόμη και όταν οι μεγαλύτερες ζημιές της πτώσης είχαν γραφεί.

Στην κρίση του 2008 πολλοί Έλληνες κεφαλαιούχοι έπαθαν ζημιές από ξένες μεγάλες τράπεζες και τις μετοχές τους όπου είχαν καταφύγει για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το 2010 τραβούσαν τις καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες για να βρουν την ασφάλεια στις ξένες τράπεζες, αλλά και τα γερμανικά ομόλογα... Ειδικά τα τελευταία!

Όμως σε παρόμοιες εποχές δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια πουθενά... Πολύ περισσότερο εκεί που νομίζει ο μέσος όρος και τα πρωτοσέλιδα...

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

Η απόφαση της ΕΚΤ, την εβδομάδα που πέρασε, έστειλε στις καλένδες την απόφαση του Γιουρογκρουπ την ίδια μέρα. Ποιον ενδιαφέρει η λύση τελευταίας ανάγκης όταν η κεντρική τράπεζα ανοίγει τους κρουνούς της ρευστότητας.

Ίσως η απόφαση αυτή να φανεί χρήσιμη κάποτε στο μέλλον αν αλλάξουν οι συνθήκες. Ίσως πάλι αφορά αποκλειστικά το δημόσιο πολιτικό διάλογο της Γερμανίας και την ανάγκη της κας Μέρκελ να δείξει στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι έμεινε σταθερή στις θέσεις της.

Η τακτική της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαίωσε την παραδοχή που θέλει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις να κρύβονται πίσω από τις περισσότερο αδιάλλακτες πολιτικές κορώνες.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, η απόφαση της ΕΚΤ επί της ουσίας δείχνει την κατεύθυνση μέσω της οποίας και η δεύτερη μεγάλη κεντρική τράπεζα μετά την FED προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει το γόρδιο δεσμό των συσσωρευμένων χρεών και καχεξία της οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι το μοντέλο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής όπως ανέμεναν αρκετοί ήδη από το Φθινόπωρο του 2008, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το μοντέλο που οδηγεί σε ανάκαμψη ήδη τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και έχει απογειώσει τις μετοχές το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Είναι φυσικό, αυτό το μοντέλο χρηματιστηριακά να δημιουργεί βίαιες μεταπτώσεις τόσο τις αγορές όσο και τους ρυθμούς ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό μου μας δείχνει η τελευταία απόφαση που δημοσιοποίησε ο Ζαν Κλωντ Τρισέ είναι η επιβεβαίωση της στρατηγικής εξόδου από την κρίση μέσω της εκτύπωσης χρήματος, τρομπαρίσματος του στην πραγματική οικονομία και πληθωρισμού του χρέους.

Αυτό περιμέναμε από το 2008. Η τελευταία απόφαση είναι άλλο ένα λιθαράκι στην άποψη ότι τα χαμηλά του 2009 μάλλον αποτελούν τα ονομαστικά χαμηλά του καθοδικού χρηματιστηριακού κύκλου που ξεκίνησε το 2000.

Έρχεται η φούσκα των ομολόγων…

Μια χαλαρή νομισματική πολιτική θα οδηγήσει σε πληθωριστικές προσδοκίες άμεσα. Αν στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα πάμε σε ένα ήπιο ελεγχόμενο πληθωρισμό του 5-6% ή έναν καταστροφικό ανεξέλεγκτο πληθωρισμό των δεκάδων ή εκατοντάδων ποσοστιαίων μονάδων δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμη.

Ανάλογα την περίπτωση ελεγχόμενου ή ανεξέλεγκτου πληθωρισμού θα έχουμε και διαφορετικές προτεραιότητες σε επενδυτικές επιλογές όπως μετοχές, χρυσός, και εμπορεύματα... Αυτό όμως θα το δούμε προσεχώς.
Προς το παρόν πρέπει να εστιάσουμε στο πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει προσεχώς στην αγορά των ομολόγων.

Κάποιος που πριν λίγες μέρες αγόρασε δεκαετή γερμανικά ομόλογα με επιτόκιο 3,5% ίσως νοιώθει πολύ ασφαλής. Είναι έτσι όμως;

Αν σε τρία χρόνια από σήμερα έχουμε ένα πληθωρισμό της τάξης του 5-6% και η ΕΚΤ ανεβάσει το βασικό επιτόκιο από το 1% στο 3-4%, με τι επιτόκιο θα εκδίδει τότε δεκαετή ομόλογα το γερμανικό δημόσιο;

Ίσως 6-7%; Τι θα συμβεί στα σημερινά δεκαετή με κουπόνι 3,5% όταν η αγορά θα προσφέρει κουπόνια με διπλάσια απόδοση;

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη, όλοι θα τρέχουν να ξεφορτωθούν τις παλιές εκδόσεις των ομολόγων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που τα αγόρασαν.

Αυτό μάλλον θα αποτελέσει την αφορμή να σκάσει η φούσκα των παλιών ομολόγων. Σε ποσότητες η αγορά των ομολόγων είναι πολλή μεγαλύτερη από αυτή των μετοχών.

Σε περιόδους πληθωρισμού, χρυσός, εμπορεύματα και μετοχές καλύπτουν καλύτερα τις απώλειες και αποδίδουν και κέρδη στους ικανούς χειριστές. Το με ποια σειρά θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και τις ιδιαίτερες συνθήκες στους επόμενους μήνες και χρόνια...
capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails