Καλώς ήρθατε

Ποιος έχει σειρά για χρεοκοπία...

Φτάσαμε στο σημείο ο Σόρος και ο Μπάφετ να δηλώνουν ότι η σωτηρία της Ελλάδας είναι μονόδρομος για την Ευρώπη. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

Το επικρατέστερο σενάριο τώρα, αν όλα πάνε καλά, με τα μέτρα και τη γερμανική βοήθεια, είναι κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού νότου να μπει στη δίνη του κυκλώνα.

Στις ΗΠΑ δεν φαίνεται προσεχώς κάποιος λόγος που θα ανατρέψει την ανάπτυξη που προκάλεσαν τα περσινά μέτρα. Η ανάπτυξη αυτή όμως όπως δείχνουν διάφορα ποιοτικά στοιχεία είναι τεχνητή και τις πραγματικές της αντοχές θα τις δούμε όταν ανέβουν τα επιτόκια.

Αυτό το Φθινόπωρο το περιμέναμε τους πρώτους μήνες του 2010. Τα λεγόμενα του Μπερνάκι το έχουν αναβάλει καθώς διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά.

Οι αμερικάνικες χρηματιστηριακές αγορές εδώ και ενάμιση μήνα εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Αν η διέξοδος αυτής της στάσης γύρω από τις 1.100 μονάδες του S&P 500 επιχειρηθεί με νέο υψηλό, τότε ίσως τα πράγματα να αναμένονται χειρότερα απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε για το τέλος του χρόνου.

Αν η διέξοδος επιχειρηθεί με... διόρθωση αυτό ίσως να είναι ένα μήνυμα ότι στην πραγματική οικονομία η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο και κανένας δεν φοβάται μια διόρθωση μην εξελιχθεί σε πανικό με αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Όπως έλεγε και ο Μπάφετ χθες: «Η εντυπωσιακή ανάκαμψη των μετοχών του τελευταίου χρόνου καθιστά τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές σήμερα». Εκεί που η στήλη συμφωνεί απόλυτα με τις χθεσινές του δηλώσεις είναι η φράση: «Ο ενθουσιασμός μου για μετοχές είναι σε άμεση συνάρτηση με το πόσο έχουν υποχωρήσει. Μετά την άνοδο, οι μετοχές είναι πολύ λιγότερο ελκυστικές».

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια στάση αναμονής μετά και το δεύτερο πακέτο ρευστοποίησης στα υψηλά του Γενάρη. Αν κάπου χρειάζεται επιμονή είναι σε περιφερειακές περιπτώσεις στην Αμερική και την Ευρώπη που έχουν λόγους και αποχρώσες ενδείξεις αυτονόμησης από το γενικότερο κλίμα. Όπως, π.χ. ήταν η GNVC προ εβδομάδων και όπως εξελίσσεται η NR τις τελευταίες μέρες.
Κώστας Στούπας στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails