Με όπλο το Σύνταγμα της χώρας και ειδικά το άρθρο 104 που προβλέπει ότι τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να ξεπερνούν τους μισθούς τους, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει εφοριακούς και τελωνειακούς που απεργούν μαζί στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, αλλά και όσους άλλους προσφύγουν έναντι της απόφασης της κυβέρνηση για περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το άρθρο 104 του Συντάγματος ορίζει ότι «κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές των υπαλλήλων του προηγούμενου άρθρου δεν μπορεί να είναι κατά μήνα ανώτερες από το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης».
Στο δημόσιο τομέα παρατηρείται όμως συχνά το φαινόμενα τα ειδικά επιδόματα υπερβαίνουν σημαντικά το βασικό μισθό που προβλέπεται με βάση το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οδηγώντας σε στρεβλώσεις.
Νεοπροσλαμβανόμενος...τελωνειακός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) λαμβάνει μηνιαίως βασικό μισθό 985 ευρώ, 100 ευρώ κίνητρο απόδοσης, 71 ευρώ οικογενειακό επίδομα και 1.035 ευρώ επίδομα ΔΕΤΕ. Πρώτος μισθός 2.191 ευρώ.
Τελωνειακός (Π.Ε.) με 17 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.345 ευρώ, συν 171 ευρώ κίνητρο απόδοσης και οικογενειακό επίδομα, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται σε 1.768 ευρώ με αποτέλεσμα οι μηνιαίες αποδοχές να ανέρχονται σε 3.284 ευρώ.
Τελωνειακός (Π.Ε.) με 33 χρόνια υπηρεσίας παίρνει ως βασικό μισθό 1.666 ευρώ, συν 171 ευρώ, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται στο ποσό των 2.071 ευρώ. Συνολικά λαμβάνει το ποσό των 3.908 ευρώ, χωρίς τα νυχτερινά επιδόματα ή το επίδομα θέσης.
Ανάλογες είναι και οι αμοιβές που λαμβάνουν οι εφοριακοί.
Στόχος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι να «ψαλιδίζει» κλιμακωτά τα επιδόματα αυτά. Στο μάτι του κυκλώνα φαίνεται ότι θα βρεθούν οι ειδικές αμοιβές 400 και 500 ευρώ όπως εκεί ο υπουργός οικονομικών φαίνεται να ετοιμάζει μαχαίρι 7%-15%. Στην περίπτωση αυτή οι εισοδηματικές απώλειες υπολογίζονται σε 15-220 ευρώ το μήνα, για μισθούς των 1.200 - 2.100 ευρώ το μήνα. Στη μέγγενη μπαίνουν επίσης οι υπερωρίες (πλασματικές και πραγματικές) καθώς και τα έξοδα κίνησης.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν έντεκα διαφορετικά επιδόματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο δημόσιο περιπτώσεις εργαζομένων που ενώ διαθέτουν παρόμοια προσόντα , συνάδελφοι τους λαμβάνουν διπλάσιο μισθό.
Μάλιστα τα περίεργα αυτά επιδόματα, ανάλογα με το υπουργείο ξεκινούν από 5 ευρώ και σε άλλες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τα 1400 ευρώ. Η εικόνα από την τελευταία καταγραφή αυτών των επιδομάτων το 2009, είναι χαρακτηριστική:
• Υπουργείο Γεωργίας: 120- 147 ευρώ
• Υπουργείο Εσωτερικών: 97- 403 ευρώ
• Υπουργείο Δικαιοσύνης: 132- 381 ευρώ
• Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ: 141- 305 ευρώ
• Υπουργείο Μεταφορών: 5,87- 1.421 ευρώ
• Υπουργείο Απασχόλησης: 88- 250 ευρώ
• Υπουργείο Ανάπτυξης: 132- 234 ευρώ
• Υπουργείο Πολιτισμού: 205- 234 ευρώ
• Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: 5,87- 234 ευρώ
• Υπουργείο Οικονομίας: 396- 1.242 ευρώ
• Υπουργείο Υγείας: 535- 1.134 ευρώ.
Επιχειρώντας να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα το υπουργείο Οικονομίας δεν απορρίπτει ως λύση το ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος με την συγκεκριμένη παρέμβαση, εάν προχωρήσει, θα είναι η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων για τους νέους υπαλλήλους, τα οποία επί της ουσίας προκαλούν στρεβλώσεις και αμοιβές δύο ή περισσότερων ταχυτήτων. Ο στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι να επιτευχθεί ισότητα σε οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή όσοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται από την επόμενη χρονιά να έχουν τις ίδιες ή περίπου τις ίδιες αποδοχές, αναλόγως των προσόντων τους κι όχι αναλόγως του υπουργείου όπου θα απασχολούνται.
του Στέλιου Κράλογλου στο capital
Καλώς ήρθατε
Η στρατηγική Παπακωνσταντίνου στον "πόλεμο" με τα επιδόματα
Tweet
Ετικέτες
δημόσιο,
δημόσιοι υπάλληλοι,
επιδόματα,
εφοριακός,
Παπακωνσταντίνου,
τελωνειακός,
υπάλληλος
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Μαλλον μας δουλευουνε διακομματικα!
Ας συμπαρασταθουμε 4-5 Φλεβαρη στην απεργια των εφοριακων: Ουτε μια αποδειξη, ουτε ενα τιμολογια αυτες τις μερες!
Δημοσίευση σχολίου