Καλώς ήρθατε

Η Ελλάδα απέτυχε να αυτοκυβερνηθεί!

Η Ελλάδα ως χώρα έχει χρεοκοπήσει, όμως οι κηδεμόνες δεν αφήνουν αυτό να φανεί διότι δεν θέλουν να μοιραστούν την «κληρονομιά» με τους διεθνείς κερδοσκόπους.

Μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης των ελληνικών δημοσιονομικών έχει ξεκινήσει υποτίθεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μετά από τις αυστηρές και σαφείς υποδείξεις των Βρυξελών. Τι θα γίνει όμως αν το εγχείρημα αυτό αποτύχει;

Ας αφήσουμε τους γερμανούς να μας απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Ιδού τι απαντάει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών ερευνών (DIW):

«Η πιο ενδεδειγμένη εκδοχή είναι σύμφωνα με την άποψή μας η επέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πιστεύουμε ότι είναι προβληματική η ενδεχόμενη πρωτοβουλία στήριξης της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που σήμερα αντιμετωπίζεται ως το κυρίαρχο σενάριο», δήλωσε το μέλος του DIW Jürgen Mathes.

Το DIW δεν θεωρεί πιθανή μια... χρεοκοπία της Ελλάδας, διευκρινίζει ο Γερμανός ερευνητής, παραπέμποντας στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης και εξηγεί: «Θεωρούμε ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας Ακόμη και σήμερα η επιβάρυνση από τους τόκους δεν έχει φτάσει τα επίπεδα της δεκαετίας του ‘90, προτού δηλαδή η Ελλάδα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Τότε είχαμε επιτόκια που έφτασαν το 20%. Εκτιμούμε λοιπόν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει εάν πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Βεβαίως και θα πρέπει πρώτα να εφαρμοσθεί αυτό, αλλά ήδη καταδεικνύεται μια πορεία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει τα ελλείμματά της».

Από την συνεπή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση των αγορών διευκρινίζει ο Jürgen Mathes. Μπορεί τώρα τα επιτόκια δανεισμού σε συνάρτηση με τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας να είναι υψηλά, αλλά αυτό θα αλλάξει. «Εάν ακολουθηθεί πιστά και με συνέπεια η πορεία σταθεροποίησης των δημοσιονομικών τότε θα πέσουν και τα επιτόκια δανεισμού. Αυτό αντίστροφα θα ευνοήσει και την εφαρμογή του προγράμματος. Απαιτείται όμως συνέπεια. Οι αγορές είναι ευαίσθητες και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την Ελλάδα», επισημαίνει.

Ο Γερμανός ερευνητής δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η κερδοσκοπία. "Αυτή είναι μόνο η συνέπεια", τονίζει.

«Σίγουρα κυριαρχεί αβεβαιότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και αυτή είναι κατανοητή με δεδομένο ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναθεώρησε πολλές φορές τα στοιχεία για το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων και αυτό το έχουν επισημάνει τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ. Με λίγα λόγια η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας και αυτή για να αποκατασταθεί απαιτούνται συνεπείς πολιτικές, με τις οποίες θα αποδειχθεί ότι αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εάν λοιπόν ακολουθήσουν έργα και η κυβέρνηση καταφέρει να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες τότε οι αγορές θα ηρεμήσουν και θα σταματήσουν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που παρατηρούμε σήμερα», καταλήγει ο Jürgen Mathes.

Κάποιος ο οποίος έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, είναι εύκολο να συμπεράνει, πως εδώ πρόκειται απλά για δηλώσεις οι οποίες απευθύνονται στην διεθνή αγορά των κερδοσκόπων, οι οποίοι σαν πεινασμένα κοράκια περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της χρεοκοπίας για να πέσουν στη λεία.

Η χρεοκοπία είναι όμως γεγονός. Ας μη παραμυθιαζόμαστε μόνοι μας.

Αυτό που έχει όμως συμβεί, είναι οι υπόγειες διαβουλεύσεις και συμφωνίες για «αναίμακτη συνθηκολόγηση» ερήμην του λαού. Αυτό ήταν αυτό που δεν ήθελε να χρεωθεί ο ΚΚ ο Β’ και βιάστηκε να εγκαταλείψει το …σκάφος. Ο Jeffrey δεν έχει πρόβλημα. Αυτός έχει αναλάβει απλά ένα ρόλο «ουδέτερου» διαχειριστή και εκτελεστή αυτών των μυστικών συμφωνιών (μυστικών βέβαια για τον απλό λαό και για τα κοράκια της αγοράς που καραδοκούν), που περιλαμβάνουν, το να οδηγήσουν την χώρα στην άμεση εφαρμογή δραστικών μέτρων προσαρμογής με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά πρότυπα.

Τώρα, το αν αυτό είναι κακό ή καλό για τον τόπο, αυτό δεν είμαι σε θέση σήμερα να το προσδιορίσω. Αυτό όμως που σίγουρα γνωρίζω, είναι, πως ο Ελληνισμός έχει ρίξει το σκάφος της χώρας σε ξέρα και ότι απέτυχε να αυτοκυβερνηθεί!

Η συνοχή μιας κοινωνίας είναι κορυφαίος συντελεστής δύναμης. Η κατάρρευση αυτής της συνοχής αποδυναμώνει μια χώρα και επηρεάζει καθοριστικά τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες. Όταν επιθυμεί μια χώρα να κερδίσει μια διεθνή διαμάχη δίχως να συνθηκολογήσει και δίχως να πολεμήσει, προσπαθεί να θωρακίσει την κοινωνική της συνοχή, να επιταχύνει την οικονομική της ανάπτυξη και ευημερία. Συμβαίνει αυτό στη χώρα μας; Μπορεί να μιλήσει κανείς για κοινωνική συνοχή; Ακριβώς το αντίθετο!

Από τον καιρό της απελευθέρωσης ακόμα είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι διάφορες φατρίες, οι οποίες διεκδικούσαν την κυριαρχία στον τόπο. Από την εποχή του εμφυλίου, όμως, η διαμάχη και οι διαφορές διογκώθηκαν σε τέτοιο σημείο, που θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για σύνδρομο αλληλοεξόντωσης μάλλον παρά για συνοχή.

Της σημερινής οικονομικής κρίσης είχε προηγηθεί η αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων καθώς και η επιθετική πολιτική της Τουρκίας, πράγματα τα οποία συνέβαιναν με την ανοχή των υποτιθέμενων «συμμάχων» μας. Ποια ήταν η αντίδραση στο εσωτερικό; Μόνο κάποιες ελεύθερες φωνές από πλευράς του λαού ακούστηκαν. Αυτοί οι οποίοι ασκούν την εξουσία στον τόπο έδειξαν μια συμπεριφορά, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ΑΔΡΑΝΕΙΑ και στη χειρότερη ΠΡΟΔΟΣΙΑ, αφού κάποιοι απ’ αυτούς υποστήριξαν το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν, για την Κύπρο, και κάποιοι άλλοι έσπευσαν να συνταχτούν με τους υποτιθέμενους «μακεδόνες» από …ανθρωπιστικά αισθήματα.

Η σημερινή κατάσταση -η οποία δεν έχει φανεί ακόμα σε όλη της την έκταση- είναι η φυσική συνέπεια ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ως Έλληνες. Και αν τελικά μας αναλάβουν οι «Ευρωπαίοι», βάζοντας μια κάποια τάξη στα πράγματα, θα πρέπει να είμαστε -εμείς ο λαός- ευχαριστημένοι, διότι οι ταγοί του τόπου, αν αφεθούν, δεν θα αργήσουν να μας βυθίσουν στον …ευβοϊκό, όπως έκαναν με τους επιβάτες του «Χειμάρρα».
από Alkimos archive

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails