Στα περίπου 8 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των καταθέσεων που έχουν μεταφέρει Έλληνες από Ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Κι αυτό, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις, τους ενισχυμένους ελέγχους από το δημόσιο στα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και την πιθανότητα να υπάρξει κύμα καταθετών που θα σπεύσει να σηκώσει τα χρήματά του από τις τράπεζες σε περίπτωση που η Αθήνα υποχρεωθεί να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τραπεζίτης καθώς και άλλες πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στο συγκεκριμένο τομέα» τόνισε τραπεζίτης ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας. «Έχουμε αρκετούς πελάτες οι οποίοι ζητούν να μεταφέρουν κεφάλαιά τους από την Ελλάδα, κυρίως σε Κύπρο, Λουξεμβούργο και Ελβετία» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί τον... τελευταίο καιρό έντονες πιέσεις στην Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 12,7% του ΑΕΠ, ήτοι τέσσερις φορές υψηλότερα από το όριο του 3% που έχει θέσει η Ευρωζώνη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα έκτακτων μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ για την τρέχουσα χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή έχει κηρύξει και τον πόλεμο κατά εισοδημάτων που δεν φορολογούνται, δημιουργώντας ανησυχίες ότι θα επέλθουν νέοι φόροι στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος που παράγεται στην Ελλάδα δεν φορολογείται.
Πελάτες ιδιωτικών τραπεζών επίσης φοβούνται ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μην καταφέρει να αντλήσει το ποσό των 54 δισ. ευρώ των δανειακών αναγκών του 2010 και ως εκ τούτου θα στραφεί για βοήθεια στο ΔΝΤ.
«Ορισμένοι από τους πελάτες μας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες σε περίπτωση που εμπλακεί και το ΔΝΤ» δήλωσε τραπεζικό στέλεχος ξένης τράπεζας. «Εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα χειροτερεύσει, πριν καλυτερεύσει. Υπάρχει επίσης περιορισμένη ορατότητα από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά τις προθέσεις της γύρω από τα νέα φορολογικά μέτρα».
«Εκτιμούμε ότι περί τα 8 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό από το Δεκέμβριο. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία προέρχονται από τραπεζικούς λογαριασμούς, πωλήσεις μετοχών, πωλήσεις ακινήτων κ.ά. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό ποσό, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών ανέρχονται στα περίπου 30 δισ. ευρώ», προσέθεσε ο ίδιος.
Το υπουργείο οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο προκειμένου να σχολιάσει τυχόν σχέδιά του όσον αφορά την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Εύποροι πολίτες είναι αρκετά πιθανό να έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, νωρίτερα αυτό το μήνα πίεσε τους Έλληνες οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, σημειώνοντας ότι θα φορολογηθούν με 5%. Επίσης, συμπλήρωσε ότι εκείνοι που θα επιλέξουν να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό θα πρέπει να τις δηλώσουν, καταβάλλοντας φόρο 8% για τους πρώτους έξι μήνες.
Από κει κι έπειτα, απείλησε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως συμφωνίες διπλής φορολόγησης, προκειμένου να αποκτήσει από ξένες τράπεζες πληροφορίες όσον αφορά τους λογαριασμούς Ελλήνων.
«Για εμάς αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα προς την φορολόγηση όλων των λογαριασμών στην Ελλάδα» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής μεγάλης ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας. «Η γραμμή είναι, ελάχιστο ποσοστό καταθέσεων εδώ και μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό».
«Τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί. Κι αυτό δεν αναμένεται να γίνει για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ δεν υπάρχει και μεγάλη εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην παρούσα φάση» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Την Τρίτη η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες –Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς– με το outlook και για τις τέσσερις να είναι «αρνητικό». Επίσης, ο οίκος επιβεβαίωσε το «αρνητικό» outlook για την Αγροτική Τράπεζα, πλειοψηφικό πακέτο της οποίας ελέγχει το κράτος.
«Η κίνηση της υποβάθμισης οφείλεται στην άποψή μας πως η ήδη εξασθενημένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και η μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών θα δεχθούν νέες πιέσεις λόγω των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας» σημείωσε η Fitch.
Ωστόσο, ο οίκος πρόσθεσε ότι η μειωμένη εξάρτηση στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να βελτιώσει το outlook σε «σταθερό».
του Costas Paris στο capital
Καλώς ήρθατε
Καταθέσεις: Οκτώ δις εκτός Ελλάδος μετέφεραν οι Έλληνες σε 3 μήνες
Tweet
Ετικέτες
Ελβετία,
Ευρωζώνη,
Ευρώπη,
καταθέσεις,
Λουξεμβούργο,
τράπεζες,
φόρος
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου