Καλώς ήρθατε

Η αλήθεια, για το πως βλέπουν οι γερμανοί την βοήθεια προς την Ελλάδα

Άρθρο της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας DIE WELT, φανερώνει, το ποια θα είναι η πιθανή εξέλιξη αναφορικά με την οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας.

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, το αρνητικό κλίμα που προσπαθούν να περάσουν ορισμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ στη χώρα μας, καθώς και τμήμα της Αριστεράς. αναφορικά με την στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η ΑΥΓΗ, σήμερα, κάνει (δήθεν) ανασκόπηση του γερμανικού τύπου, με τον γενικό τίτλο: «Die Welt: Ωρολογιακή βόμβα στην Ευρωζώνη». Κάθισα και μελέτησα λοιπόν τον γερμανικό τύπο και η διαπίστωσή μου είναι, πως κάποιοι στη χώρα μας πρέπει να παίζουν πολύ άσχημο παιχνίδι. Πουθενά δεν υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισμός για την Ελλάδα. Αντίθετα, η DIE WELT γράφει σήμερα τα εξής:

Όσο αρνητικά και αν τοποθετείτε η γερμανική κυβέρνηση, εντούτοις, στην Ευρώπη συζητείται σε όλα τα επίπεδα, η ανάληψη δράσης για την σωτηρία της Ελλάδας που τρίζει κάτω από το βάρος του χρέους της. Και αυτό πρέπει όντως να γίνει, επειδή η κατάσταση στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι επισφαλής. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ έχει κλονιστεί και οι κερδοσκόποι φαίνονται αποφασισμένοι, να θέσουν υπό δοκιμή την αλληλεγγύη των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ένα είναι βέβαιο: Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα... υπάρχει αυτή η βοήθεια, ακόμη και αν πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη, θα αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πληρώνουν αυτοί για τους ανέντιμους Έλληνες. Όμως, μια διάλυση του ενιαίου νομίσματος θα έχει τέτοιες οικονομικές συνέπειες, που μπροστά τους, ο σεισμός που ακολούθησε την τραπεζική κρίση θα φαίνεται αθώος. Και η Γερμανία, η οποία δεν είναι μόνο η πιο σημαντική οικονομία αλλά και ένας από τους κυρίως ωφελημένους της ζώνης του ευρώ, δεν μπορεί να ξεφύγει από την υποχρέωση να βοηθήσει.

Το τι συμβαίνει τώρα, είναι διττό: Πρώτον, η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηριχθεί πολύ πρόωρα. Η πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών σχετικά με τους Έλληνες πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο, για να εξαναγκάσει έτσι τους πολιτικούς, αλλά και τον πληθυσμό, σε μια σαφή πολιτική λιτότητας. Κάθε αύξηση στο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων είναι πιο σωτήρια, από οποιεσδήποτε απειλητικές εξαγγελίες των Βρυξελλών.

Και δεύτερον, οι χώρες του ευρώ πρέπει να βρουν ένα βοηθητικό μηχανισμό, που θα δίνει σαφείς κανόνες για παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον, όπως για παράδειγμα με τη μορφή των σκληρών περιορισμών και αυστηρών κυρώσεων. Η δύσκολη θέση, του να επιβαρύνονται δηλαδή όλοι από την έλλειψη υπευθυνότητας μιας χώρας, δεν πρέπει να υπάρξει στο μέλλον. Αυτό δεν θα βοηθούσε στη διατήρηση της νομισματικής ένωσης, είτε οικονομικά είτε πολιτικά.

Αυτά από την πλευρά αυτής της έγκριτης εφημερίδας, η οποία ανήκει στον ίδιο εκδοτικό οίκο, που εκδίδει και το περιοδικό DER SPIEGEL. Εχθές δε, η ίδια εφημερίδα, είχε συνέντευξη του Paul Achleitner, προέδρου της μεγαλύτερης γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας ALLIANZ, η οποία είναι επίσης από τις κορυφαίες στον κόσμο. Ας σημειωθεί, πως ο Paul Achleitner, προτού γίνει πρόεδρος της ALLIANZ είχε εργαστεί ως τραπεζίτης, για πάνω από 12 χρόνια, στην Golden Sachs. Μία από τις ενδιαφέρουσες δηλώσεις του στη συνέντευξη αυτή, ήταν, πως «κάποιοι τραπεζικοί ζουν στον κόσμο τους». Σε γενικές γραμμές δήλωσε, πως η ακαμψία των τραπεζικών οργανισμών μπορεί να αποβεί μοιραία, και αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε, πως δεν συμμερίζεται τα σενάρια τρόμου που ακούγονται από ορισμένους, και πως η δική του πεποίθηση είναι, πως η Ελλάδα τελικά θα βοηθηθεί από την Ευρώπη!

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει, τι συμφέροντα εξυπηρετούν όλοι αυτοί οι οποίοι παραπληροφορούν την κοινή γνώμη στη χώρα;

Το δικό μου συμπέρασμα είναι, πως σε λίγο θα λέμε με τους Γερμανούς: …prost!
από το Alkimos archive

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails