Καλώς ήρθατε

Ποιος θάβει το "φάκελο Γερµανός";

«Εδώ δεν έχουµε καταλήξει ακόµα αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την εξαγορά της Γερµανός από την Cosmote και ψάχνουν ανέξοδα, λόγω παραγραφής για όλους, τις πολιτικές», κάγχασε ανώτερος δικαστής πριν από λίγες ηµέρες.
«Τελικά χειραγωγήθηκε η µετοχή της Γερµανός ή όχι;»
, τόλµησε –ατυχώς– να τον ρωτήσει ο υπογράφων.
«Εδώ οι µισοί πραγµατογνώµονες παραιτούνται και οι άλλοι µισοί έπρεπε να έχουν παραδώσει πόρισμα και ακόµα τίποτα, τι µε ρωτάς;»
, άστραψε και βρόντηξε ο δικαστής...

Δυστυχώς η ζωή ήρθε να επιβεβαιώσει το δικαστή, αφού πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους φέρουν και τους δύο νέους πραγµατογνώµονες που είχαν οριστεί από τον 20ό τακτικό ανακριτή στις 22 Σεπτεµβρίου µε υποχρέωση να παραδώσουν το πόρισµά τους µέχρι (31/12/2009) να ζήτησαν και να πήραν νέα παράταση τριών µηνών. Έτσι, µετά την παραίτηση των προηγούµενων πραγµατογνωµόνων στα µέσα Ιουλίου, λόγω παλιών σχέσεων µε τη Γερµανός και την Cosmote, η αποκάλυψη της «αλήθειας» στο deal της δεκαετίας όπως βαπτίστηκε η εξαγορά, παίρνει κι άλλη παράταση. Το Μάρτη λοιπόν πιθανολογείται πως θα απαντηθεί και το κεφαλαιώδες ερώτημα που αφορά ουσιαστικά την πολύκροτη ιστορία: Χειραγωγήθηκε η µετοχή της Γερµανός για να πουληθεί σε υψηλότερο τίµηµα;

«Το πόρισµα µιλάει για χειραγώγηση»
Σε αυτό το ερώτηµα, ουσιαστική είναι η... απάντηση που δίνει η σηµερινή υπ. Οικονοµίας Λούκα Κατσέλη, η οποία ως αντιπολιτευόµενη βουλευτής στις 14 Απριλίου του 2009 µαζί µε δέκα συναδέλφους της, σε ερώτηση προς τους αρµόδιους υπουργούς είχε στραφεί κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των µεθόδων που ακολουθήθηκαν µετά την άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία: «Η δίωξη άφησε πλήρως έκθετο το Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς το οποίο είχε προσπαθήσει να κλείσει την υπόθεση µε την από 7/3/2008 466η απόφασή του. Σε αυτή, το Δ.Σ. επιχείρησε ουσιαστικά να αποσιωπήσει το θέµα της χειραγώγησης, αρκούµενη να µιλήσει για “στήριξη της τιµής της µετοχής”, τη στιγµή που σύµφωνα µε πληροφορίες, το πόρισµα των υπηρεσιών της Επιτροπής έκανε λόγο για χειραγώγηση της µετοχής της Γερµανός, στο διάστηµα που προηγήθηκε της εξαγοράς της, από συγκεκριµένα πρόσωπα. Προφανώς η Επιτροπή, εκτελώντας άνωθεν εντολές, προσπάθησε να υποβαθµίσει το θέµα. Τα πρόστιµα που είχε τότε επιβάλει η Επιτροπή ήταν επιλεκτικά και προκλητικά χαµηλά». Κατήγγειλαν µάλιστα πως ο τότε υπουργός Γ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε κατηγορηµατικά να καταθέσει στη Βουλή το πόρισµα και τα πρακτικά της επίµαχης συνεδρίασης της Επιτροπής.

Το εφετείο εξαφάνισε το πρόστιμο
Το πρόβληµα για την εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας είναι πως ήδη η Διοικητική Δικαιοσύνη (Εφετείο) µε απόφασή της ακύρωσε (ακόµη και τα µικρά) πρόστιµα της Επ. Κεφαλαιαγοράς για το αδίκηµα της «στήριξης µετοχής». Η υπόθεση των προστίµων πιθανόν θα φτάσει στο ΣτΕ, αλλά ουδείς αµφισβητεί ότι µέχρι στιγµής ο ισχυρός άνδρας της Γερµανός έχει πετύχει µια δικαστική νίκη. Αν καταφέρει δε να ξεπεράσει ατσαλάκωτος και την ανακριτική διαδικασία (όπως προβλέπουν «Κασσάνδρες») και να µην κληθεί καν ως κατηγορούµενος, τότε θα οµιλούµε περί θριάµβου. Θα γίνει όµως έτσι;

Ποιοι πιθανόν θα κληθούν ως κατηγορούµενοι και γιατί:

- Παναγιώτης Βουρλούµης, πρόεδρος του ΟΤΕ, Ευαγ. Μαρτιγόπουλος, πρώην διευθύνων σύµβουλος Cosmote, καθώς και τα πρώην µέλη του Δ.Σ. της Cosmote για απιστία.

- Πάνος Γερµανός, ιδρυτής και µεγαλοµέτοχος της Γερµανός ΑΒΕΕ για ηθική αυτουργία στην απιστία. Ο κ. Γερµανός πιθανόν θα κληθεί και για ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος, όπως και τα µέλη του Δ.Σ. της Γερµανός. Τα απρόσωπα αυτά πιθανόν θα αντιµετωπίσουν και το αδίκηµα της «χειραγώγησης» µαζί µε στελέχη της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.
 
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
- Χειραγώγηση της αγοράς κατ’ επάγγελµα, που προϋποθέτει δόλο και µεθόδευση
- Ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκηµα
- Ξέπλυμα µαύρου χρήµατος, που προϋποθέτει ίδιον όφελος
- Απιστία στην υπηρεσία
- Ηθική αυτουργία στην απιστία

Το ιστορικό της υπόθεσης

- Η εξαγορά της Γερµανός από την COSMOTE υπογράφηκε τον Μάιο του 2006.
- Το τίµηµα της αγοράς ανακοινώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ.
- Στις 7/2/2007 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Βερελής, Β. Παπανδρέου, Φλωρίδης κ.λπ.) κατέθεσαν µηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, καταγγέλλοντας ως σκανδαλώδες το τίµηµα και µιλώντας για «χειραγώγηση της µετοχής της Γερµανός, λίγο πριν από την εξαγορά».
- Στις 7/3/2008 η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς επιβάλλει πρόστιµο 580.000 ευρώ στα διοικητικά στελέχη της Γερµανός και 80.000 ευρώ σε αυτά της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ. Μετατρέπει όµως την κατηγορία από «χειραγώγηση» σε «στήριξη» της µετοχής.
- Στις 12/6/2008 η προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Σπυροπούλου ολοκληρώνεται µε την απαγγελία πέντε κακουργηµατικών κατηγοριών. Η δικαστική έρευνα ανατίθεται στον 20ό τακτικό ανακριτή.
- Στις 9/4/2009 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει τα πρόστιµα σε Γερµανός και Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.
- Στις 8/5/2009 κλείνει η Βουλή και µαζί παραγράφονται τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών και για αυτή την υπόθεση.
- Στις 23/6/2009, ένα χρόνο µετά τη δίωξη, ορίζονται από τον 20ό ανακριτή ως πραγµατογνώµονες οι εταιρείες BDO Πρότυπος Ελληνική Ελεγκτική Α.Ε. και Συνεργαζόµενοι Ορκωτοί Λογιστές ΑΕΟΕ για να απαντήσουν εντός τριµήνου στο ερώτηµα αν ήταν υπέρογκο το τίµηµα αγοράς κι αν χειραγωγήθηκε η µετοχή.
- Μέσα Ιουλίου 2009, οι πραγµατογνώµονες παραιτούνται δηλώνοντας κώλυµα αµεροληψίας, αφού είχαν συνεργαστεί κατά το παρελθόν και µε τη Γερµανός και µε τον ΟΤΕ. (Καλά πριν αναλάβουν δεν το γνώριζαν;)
- Στις 22 Σεπτεµβρίου 2009 ορκίζονται δύο νέοι πραγµατογνώµονες, µε υποχρέωση εντός τριµήνου να απαντήσουν. Το πόρισµα δεν έχει ακόµα κατατεθεί και πληροφορίες λένε πως ζητήθηκε παράταση ενός ακόµα 3µήνου.
Καλό Μάρτη, δηλαδή...
Του Παναγιώτη Στάθη στο "Κεφάλαιο" της 31ης Δεκεμβρίου

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails