Καλώς ήρθατε

5 δισ. έφυγαν από την Ελλάδα μέσα σε δύο μήνες

Μήνυμα των μεγαλοκαταθετών προς την κυβέρνηση για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που προχωρήσει σε φορολόγηση των καταθέσεων.

Καταθέσεις ύψους 5 δισ. ευρώ «μετανάστευσαν» μέσα σε μόλις δύο μήνες (Οκτώβριο και Νοέμβριο). Αιτία; Η φημολογία χρεοκοπίας της χώρας και οι προθέσεις της κυβέρνησης να φορολογήσει τις καταθέσεις εφόσον δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες» και η έκδοση λαϊκών ομολόγων.

Οι προαναφερόμενοι τρεις λόγοι, συνεχίζουν να αποτελούν τα φόβητρα των τραπεζιτών που βλέπουν αργά και σταθερά μεγαλοκαταθέτες να αποσύρουν σημαντικά ποσά από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, μερίδιο των καταθέσεων θα καταλάβει και η έκδοση λαϊκών ομολόγων, η απόδοση των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι 5-5,5% από 2,5% με 3% που «δίνουν» οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Στόχος των μεγαλοκαταθετών με τη... μεταφορά σημαντικών κεφαλαίων σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι και η «αποστολή» ενός μηνύματος προς την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο της, για την πρόθεση απόσυρσης του συνόλου των κεφαλαίων τους από τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που προχωρήσει στη φορολόγηση των καταθέσεων.

Υποβαθμίσεις
Οι τραπεζίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη σκόπελο σε συνδυασμό με τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των πιστωτικών ιδρυμάτων, την απόσυρση των μέτρων ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την δυσκολία άντλησης ρευστότητας από τις αγορές που έχουν κλείσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της εγχώριας δημοσιονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, η απόσυρση μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προβλέπει τον περιορισμό της φθηνής και απεριόριστης χρηματοδότησης που λάμβαναν οι ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με το αδιέξοδο που δημιουργεί η σχέση δανείων προς καταθέσεις για τις τράπεζες που αντιστοιχεί σε πάνω από 100%, και η περιορισμένη άντληση κεφαλαίων από κεφαλαιαγορές και τη διακρατική διατραπεζική, ενδέχεται να πυροδοτήσουν γι' ακόμη μία φορά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων προκειμένου να συγκρατήσουν τις υπάρχουσες.

Οι τραπεζίτες έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από αυτές τις αντιδράσεις καταθετών οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω και αλλεπάλληλες αυξήσεις κόστους και έχουν προειδοποιήσει το οικονομικό επιτελείο για τις αλυσιδωτές συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι με το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ επαναπατρίστηκαν διότι οι ελληνικές τράπεζες θεωρήθηκαν ασφαλέστερες των ευρωπαϊκών και ελβετικών αφού δεν είχαν επενδύσει -εκτενώς τουλάχιστον- σε «τοξικά» προϊόντα και δεν αντιμετώπιζαν τόσο σημαντικά προβλήματα όσο τα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ανησυχίες
Το ρίσκο, λένε στελέχη των τραπεζών, έχει μετατοπιστεί πλέον από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο κράτος, ενισχύοντας τις ανησυχίες και τα αδιέξοδα τοποθετήσεων στις ελληνικές αγορές και τράπεζες. Η τάση φυγής καταθέσεων από την Ελλάδα συνδυάστηκε και με το «τέλος εποχής» των υψηλών επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων που πρόσφεραν οι ελληνικές τράπεζες.

Ακριβαίνουν τα δάνεια
Τον... «λογαριασμό» τελικά θα πληρώσουν οι δανειολήπτες αλλά και οι υποψήφιοι δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες δύσκολα θα δανείζουν, αλλά και όταν ακόμα θα δανείζουν, θα δανείζουν πολύ ακριβά.

Ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σχεδιάσει αυξήσεις επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες δανείων, προκειμένου να τις εφαρμόσουν με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Όσον αφορά τη «φυγή» των καταθέσεων, οι τράπεζες θα επηρεαστούν τόσο όσον αφορά τη ρευστότητά τους, αφού ο δείκτης «δανείων προς καταθέσεις» θα διευρυνθεί περαιτέρω αλλά και η κερδοφορία τους, αφού οι τράπεζες θα αναγκασθούν να στραφούν σε άλλες ακριβότερες πηγές άντλησης κεφαλαίων.
από Ημερησία

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails