Καλώς ήρθατε

Από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στον Θόδωρο Πάγκαλο!


Πάλι καλά που οι υπόδουλοι Έλληνες του 1821, όταν ξεκινούσαν την επανάσταση, δεν είχαν σε κάποια σημαντική θέση τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Γιατί ακόμη θα φορούσαμε φέσια, σε αυτήν εδώ την χώρα. Θα πήγαινε στον συνονόματό του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και στους άλλους οπλαρχηγούς και θα τους έλεγε: “εδώ δεν έχετε βρακί να φορέσετε, θέλετε να κάνετε και επανάσταση και κράτος και πόλεμο;”

Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα υπήρξαν και τότε βέβαια που θα το είπαν και αυτό. Πού να τρέχουμε τώρα για... πατρίδες και θρησκείες. Καθίστε να βγάλουμε τα λεφτάκια μας, να είμαστε “νοικοκύρηδες”. Ίσως προς και αυτούς απευθυνόμενους ο Γέρος του Μωριά, είπε το γνωστό “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά για τον κ. Θόδωρο Πάγκαλο; Τον κάποτε υπουργό Εξωτερικών, που παρακαλούσε να πάρει την Ελληνική σημαία ο αέρας, από τα Ίμια; Γιατί και πάλι σήμερα ο κύριος Πάγκαλος είναι εξέχων στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης. Και κατά την διάρκεια μίας εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, διατύπωσε μία σειρά από θέσεις, οι οποίες συνοψίζονται στο “αφού δεν έχουμε καλή οικονομία, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από... το “Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων” (ΙΔΙΣ) και εκτός από τον κ. Πάγκαλο μίλησε και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του ιδρύματος κ. Ρουμελιώτη και σαν θέμα είχε τις “Προκλήσεις της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής”.

Ο κ. Πάγκαλος ξεκίνησε αναφερόμενος στα τρία ανοιχτά “μέτωπα” της ελληνικής πολιτικής, το Κυπριακό, την ονομασία των Σκοπίων αλλά και την ... εθνική μας κυριαρχία. Και αναρωτήθηκε “Με αυτά απασχολούμε τον κόσμο στην Ευρώπη, αλήθεια οι υπόλοιποι της 26 με πόσα μας απασχολούν;”

Δεν έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι “Λουξεμβούργο”

Θα μπορούσε κανείς να θυμίσει στον κ. Πάγκαλο, ότι δυστυχώς η Ελλάδα, που βρίσκεται στην εσχατιά της Ευρώπης, στα σύνορα με τον γίγαντα που λέγεται Ασία, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να έχει τα ίδια προβλήματα με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, που βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Και μήπως δεν είναι ο ίδιος που αποτελούσε μέλος της κυβέρνησης που μας διαβεβαίωνε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο... μεγαλύτερος υπερασπιστής των εθνικών μας θεμάτων (έστω και αν ο πρωθυπουργός του ευχαριστούσε τους Αμερικανούς).

Το καλύτερο όμως, το είπε αμέσως μετά, λέγοντας ότι... πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι το να “κλείσει” κάποιο από αυτά τα μέτωπα, τα οποία μας βάζουν σε θέση άμυνας. Τώρα το να “κλείσουμε” δεν ξέρουμε πώς το ακριβώς το εννοεί, αλλά εάν το συνδυάσει κανείς με τις δηλώσεις που φέρεται να είχε κάνει προ μερικών ετών ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, κ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια επίσκεψής του στον Καναδά “καλύτερα λιγότερα στρέμματα Ελληνικής γης για να κοιμόμαστε ήσυχα.”, μας δημιουργούνται ανησυχίες. Για ποιό ακριβώς πράγμα προσπαθούν να προετοιμάσουν τον ελληνικό λαό;

Βασική παράμετρος όμως της ομιλίας του κ. Πάγκαλου, ήταν το ότι μία χώρα που εξαρτάται οικονομικά, δεν μπορεί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική.
“Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία... όσο σοφή διπλωματία και αν ασκείς, δεν μπορείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι εξαρτάσαι από άλλους. Είμαστε μία χώρα χρεωμένη, που ζει με δανεικά. Αρκετά με αυτό το παραμύθι της νεολαιίστικης πρωτοπορίας... Είναι τεράστιο το πρόβλημα της οικονομικής αυθυπαρξίας... Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή διπλωματία, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε οικονομική αυθυπαρξία».

Εδώ τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Μήπως ο κ. Πάγκαλος δεν είναι μέλος εκείνου του κόμματος που προεκλογικά κραύγαζε “λεφτά υπάρχουν”; Αλλά έστω ότι τώρα συνειδητοποίησε τα... χάλια της ελληνικής οικονομίας. Ως μέλος του κόμματος που κυβερνά την χώρα τα περισσότερα έτη από την μεταπολίτευση, δεν είναι κάπως περίεργο να μας λέει, ότι επειδή αυτοί κατάφεραν να φαλιρίσουν την οικονομία της χώρας, τώρα πρέπει να συνεχίσουν το ξεπούλημα και στα εθνικά θέματα; Δεν είναι προσβλητικό για όλους μας;

Όταν κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού debate ο Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου τον ρώτησε τι εννοούσε με την φράση που είπε στον Καναδά”, έγινε αντικείμενο... επίθεσης από τους προοδευτικούς και τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος του είπε να... ελέγχει τις πηγές του!

Σήμερα που ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του, μας λέει ότι θα... “κλείσουμε” άρον άρον τα εθνικά μας θέματα, επειδή εξαρτόμαστε οικονομικά, τι θα πουν; Είχε ή δεν είχε δίκιο στην ερώτησή του ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ; Και όλοι αυτοί που ολοφυρόμαστε, ότι το ΠΑΣΟΚ υποθηκεύει το μέλλον της πατρίδος μας;
Δημήτρης Παπαγεωργίου στο elora

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails