Καλώς ήρθατε

Τα νέα κατορθώματα του κ. Τρεμόπουλου


Διαβάστε τα νέα κατορθώματα του Τρεμόπουλου στον "ανένδοτο" αγώνα, που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο κατά της Ελλάδας...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΙΛΚΕΡ ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ

Βρυξέλλες, 9 Νοεμβρίου 2009

Προς τον
Στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ
Αρχηγό του Γενικού Επιτελείουτων Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων,

Κύριε Αρχηγέ,
Σε επιστολή που μου έστειλε ο τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και πολιτικός κύριος Μουράτ Κανατλί, μου εξιστορεί τα γεγονότα σχετικά με τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από την τουρκοκυπριακή αστυνομία, μετά από διαδήλωση στις 28.10.2009 μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ο κ. Κανατλί ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές οι οποίοι πιστεύουν ότι το πρόσφατο πακέτο οικονομικών μέτρων που αποφάσισε η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, επεβλήθη από την Άγκυρα και γι' αυτό αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν στην Τουρκική Πρεσβεία.

Συνάγεται, λοιπόν, ότι η εις βάρος του δίωξη μπορεί να εκληφθεί ως εκδικητική ενέργεια, καθώς οι τουρκοκυπριακές αστυνομικές αρχές είναι υπόλογες στον αρχιστράτηγο του τουρκοκυπριακού στρατού, τον οποίο διορίζετε εσείς.

Κύριε Αρχηγέ,
Θεωρώ ότι οι ανησυχίες τις οποίες εκφράζει ο κ. Κανατλί είναι εύλογες. Ενδιαφέρουν όχι μόνο τον ίδιο και τους υποστηρικτές του, αλλά και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που θεωρούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες των ευρωπαϊκών αξιών.

Κύριε Αρχηγέ,
Έχω παραδοσιακά ταχθεί κατά της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Κι ένας από τους λόγους είναι επειδή πιστεύω ότι στις αρχές του 21ου αιώνα δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο συμπεριφορών, όπως αυτή που καταγγέλλει ο τουρκοκύπριος πολιτικός και δημοσιογράφος, τον οποίο γνώρισα και προσωπικά κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου στην Κύπρο.

Θα το εκτιμούσα εάν δίνατε τις αναγκαίες διευκρινίσεις για τις καταγγελίες και αν η εξέλιξη της υπόθεσης διέψευδε τις ανησυχίες μας.

Με τιμή
Μιχάλης Τρεμόπουλος
Ευρωβουλευτής

Δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων, ευχαριστούμε το ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily που μας την έστειλε και αξίζει να διαβάσετε το σχόλιο του.

Update: Στα σχόλια (το δεύτερο) υπάρχει απάντηση των Οικολόγων Πράσινων (όχι επίσημη, από τον κ.Τάσος Κρομμύδα )

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Αγγελος Θεοδωροπουλος είπε...

Τον πληρωνουμε για να μας προδιδει!!
Να τον χαιρονται οσοι τον ψήφισαν αυτόν τον Τουρκόσπορο.
Οταν τους τα λέγαμε εμείς πριν τις Ευροεκλογές, μας χαρακτηριζαν, φασίστες , ρατσιστές και οτι αλλο τους κατάβαζε.
Μα τόσο μακάκες και μαζοχιστές είμαστε εμείς οι Ελληνες;
Να αναδεικνύουμε αυτούς που μας προδίδουν;

Τάσος Κρομμύδας είπε...

Διάβασα με καθυστέρηση αρκετών ημερών την ανάρτησή σας και θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις και διευκρινίσεις.

Στην υπόθεση του τουρκοκύπριου Μουράτ Κανακλί υπάρχει κάτι που λογικά θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όλους: ότι τουρκοκύπριοι αμφισβητούν ανοικτά την παράνομη κρατική οντότητα που έχει επιβάλει η Άγκυρα στη Βόρεια Κύπρο.

Και μάλιστα δεν το κάνουν με ένα βιβλίο ή ένα άρθρο σε εφημερίδα, αλλά με πανώ σε διαδήλωση, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο.

Το πανώ με το ειρωνικό σύνθημα «Βόρεια Κύπρος, επαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας», κατηγορούσε την Άγκυρα ως υπόλογη ακόμη και για την οικονομική πολιτική που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους.
Η πρόκληση προς την Άγκυρα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό για να διαδηλώσουν μπροστά στην ίδια την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία. Αυτή την πρόκληση πληρώνουν τώρα ο Μουράτ Κανακλί και οι άλλοι 19 τουρκοκύπριοι με τη δίωξη εναντίον του.

Ο Μουράτ Κανακλί έχει και άλλους ανοικτούς λογαριασμούς με το τουρκικό κράτος.

* Αρνήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης και πήγε φυλακή.
* Το 2006, ως επικεφαλής του τουρκοκυπριακού Κόμματος Νέας Κύπρου, υπέγραψε κοινή διακήρυξη με το κυπριακό πράσινο κόμμα, τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές, για άμεση αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας ως πρώτο βήμα για ολική αποστρατικοποίηση της Κύπρου (δηλαδή ολική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων).


Το γράμμα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων προς τον Τούρκο αρχιστράτηγο ήταν μέρος των κινήσεων συμπαράστασης που ο ίδιος ο Μουράτ Κανακλί είχε ζητήσει, με στόχο να ζητηθούν ευθύνες απευθείας από το βαθύ κράτος της Άγκυρας και να μη θαφτεί το θέμα ως «εσωτερική υπόθεση των Τουρκοκυπρίων». Το θέμα λοιπόν δεν είναι γιατί ο Τρεμόπουλος και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστέκονται σε ένα τέτοιο άνθρωπο, αλλά γιατί οι άλλοι πολιτικοί χώροι σιωπούν.

Η υπόθεση, πάντως, ότι η αναφορά σε τουρκοκυπριακή αστυνομία σημαίνει και αναγνώριση χωριστού τουρκοκυπριακού κράτους, είναι απόλυτα αβάσιμη: Τουρκοκυπριακή αστυνομική και στρατιωτική δύναμη υπήρχε πολύ πριν το 1983, όταν ανακηρύχθηκε μονομερώς το παράνομο τουρκοκυπριακό «κράτος». Η απομόνωση των τουρκοκυπρίων είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί ο έλεγχος της Άγκυρας πάνω τους: αλίμονο αν ο μόνος τρόπος να αρθεί ήταν η αναγνώριση χωριστού κράτους.

Αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν και οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, το πράσινο κόμμα της Κύπρου, που είχαν ταχθεί με πάθος κατά του Σχεδίου Ανάν το 2004, χωρίς αυτό να τους εμποδίσει να προσκαλέσουν επίσημα το Μιχάλη Τρεμόπουλο τον περασμένο Αύγουστο στο νησί τους και να τον θεωρούν άτυπα και δικό τους ευρωβουλευτή.

Ενδιαφέρον είναι επίσης να διαβάσει κάποιος και τη συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην τουρκική «Χουριέτ» τον περασμένο Ιούλιο: http://ecogreensalonika.wordpress.com/2009/07/07/tremopoulos-hurriyet/

Τέλος, στο Πρόγραμμά μας αναφέρουμε σχετικά:

Για το Κυπριακό, εμμένουμε στην προοπτική συναινετικής λύσης βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τα σημεία που είχαν δεχθεί οι δυο πλευρές για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διζωνικής ομοσπονδίας των δύο κοινοτήτων. Ενισχύουμε τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και την κατάρρευση του "μύθου" ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν πλέον μαζί.


Τάσος Κρομμύδας
Πρώην μέλος της Εκτ. Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Related Posts with Thumbnails