Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ανακάλυψε ξανά την Αμερική, καθώς είναι η πολλοστή φορά που τσάρος της οικονομίας δίνει λίστα με ελεύθερους επαγγελματίες, που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα – δηλαδή, πιθανούς φοροφυγάδες -, το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτοί οι μεγαλογιατροί φοροδιαφεύγουν με διάφορους τρόπους, προκαλώντας πολλαπλή ζημιά στα δημόσια ταμεία. Δείτε γιατί:
Κατ΄ αρχήν, δεν κάνουν το... γνωστό. Δηλαδή, δεν κόβουν αποδείξεις. Αυτό σημαίνει πολύ απλά χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερος, ακόμα και μηδενικός φόρος, καθώς πολλοί εξ αυτών παρουσιάζουν εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου των 10500 ΕΥΡΩ !
Δηλώνοντας χαμηλό εισόδημα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα για ό,τι αγοράζουν – πάγια, εξοπλισμό κλπ –, να μην παίρνουν τιμολόγια, ώστε οι δαπάνες τους να μην είναι υψηλότερες από τας έσοδά τους. Στην ουσία, προσαρμόζουν τις δαπάνες τους στα έσοδά τους. Αυτό σημαίνει πλασματικές δαπάνες, λόγω πλασματικών εσόδων. Άρα, η φοροδιαφυγή είναι ήδη διπλή, αφού στερεί από τα δημόσια ταμεία έσοδα από ΦΠΑ, αλλά και από φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων, που πωλούν τα τα εμπορεύματα αυτά στους γιατρούς.
Επιπλέον, οι γιατροί αυτοί, ό,τι... ακίνητα έχουν στην κατοχή τους – εκτός της πρώτης κατοικίας -, προσπαθούν να τα... «γράψουν» είτε σε συγγενικό πρόσωπο, είτε να τα μεταβιβάσουν σε off-shore εταιρία, ώστε να αποφεύγουν κάθε είδους «μπλεξίματα» με το πόθεν-έσχες.
Μάλιστα, πολλές φορές παίρνουν δάνειο για να δικαιολογήσουν την αγορά αυτών των ακινήτων. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούν ως όπλο τις υψηλές καταθέσεις, που συνήθως έχουν, και για τις οποίες – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – η εφορία δεν ζητά εξηγήσεις. Δεσμεύουν, λοιπόν, αυτές τις καταθέσεις στην τράπεζα και τις βάζουν ως εγγύηση για το στεγαστικό δάνειο που παίρνουν, ώστε να αποφύγουν το τεκμήριο αγοράς για τα ακίνητά τους.
Το ζητούμενο, πάντως, στην υπόθεση, δεν είναι η – επικοινωνιακού χαρακτήρα – ανακοίνωση και δημοσιοποίηση πινάκων με όλες αυτές τις περιπτώσεις. Το ζητούμενο είναι να ελεχθούν επί της ουσίας όλοι αυτοί οι γιατροί και λοιποί φοροφυγάδες και όχι με τις γνωστές τηλεοπτικές εφόδους των ελεγκτών της ΥΠ.Ε.Ε., όπου συνήθως δεν βρίσκουν κανέναν. Και – για να γίνει αυτό – απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, με... «αφοσιωμένους» ελεγκτές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι να φέρουν πραγματικό αποτέλεσμα, το οποίο και θα πρέπει τότε να προβληθεί μαζικά. Διαφορετικά, όσες λίστες και να (ξανα-)δοθούν στα μέσα ενημέρωσης, απλά θα συζητάμε για μια-δυο μέρες και στη συνέχεια θα το ξεχνάμε και θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να τους ζητάμε απόδειξη.
Του Νεκτάριου Β. Νώτη στο capital
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου