Καλώς ήρθατε

Η Ελλάδα σε "τροχιά" ΔΝΤ

Την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και μάλιστα καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένει εντός των επόμενων μηνών η Deutsche Bank όπως προκύπτει από έκθεσή της με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2009.

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ανοίγει ουσιαστικά μία διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει είτε στην επιβολή ποινών, είτε -και αυτό είναι το σενάριο που η Deutsche Bank θεωρεί πιο πιθανό- στην υπαγωγή της Ελλάδας σε συμφωνία stand-by με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι Mark Wall και Thomas Mayer που υπογράφουν την έκθεση κάνουν λόγο για οικονομική αλλά και πολιτική αδυναμία στην Ελλάδα, για μη βιώσιμη εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, μη βιώσιμο εξωτερικό χρέος και για ανάγκη περαιτέρω στήριξης του τραπεζικού κλάδου. Ως προς το τελευταίο, επικαλούνται την πιο πρόσφατη επισήμανση του ΔΝΤ, που κάνει λόγο για «επαρκές αλλά μειούμενο» επίπεδο τραπεζικών κεφαλαίων.

Από εδώ και πέρα, η Deutsche Bank αναμένει ότι... τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο η Κομισιόν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες υποδείξεις προς την Ελλάδα. Τον Μάιο ή τον Ιούνιο αναμένεται να διαπιστωθεί ότι απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να συμμορφωθεί, είναι πιθανό ότι πριν από κάθε έκδοση ομολόγου θα της ζητείται να δημοσιεύει επιπλέον πληροφορίες και σύμφωνα με την ίδια έκθεση δεν αποκλείεται και η επιβολή χρηματικών προστίμων αντίστοιχων του 0,5% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα οποιαδήποτε στιγμή δεν καταφέρει να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Κομισιόν θα κατευθύνει την Ελλάδα να αναζητήσει στήριξη στο ΔΝΤ. Και αυτό θα αποτελέσει μία αλλαγή ως προς την μέχρι σήμερα αντίληψη περί αμοιβαίας στήριξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, η οποία θα είναι το αποτέλεσμα της απογοήτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις συνεχείς και συστηματικές παραβάσεις «του πνεύματος και του γράμματος» του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ελλάδα.

Μία τέτοια κίνηση, θα λειτουργήσει μάλιστα ως παραδειγματισμός για άλλες χώρες-μέλη που κατ’ επανάληψη παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και πιθανότατα, εκτιμά η DB, θα συνοδεύεται με παράλληλη διαβεβαίωση προς άλλες χώρες ότι οι «σοβαρές» προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής θα «ανταμείβονται» με τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την Ε.Ε.

Για το 2010 η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί συνολικά 47 δισ. ευρώ, ήτοι 31 δισ. σε νέο δανεισμό και 16 δισ. σε αναχρηματοδοτούμενο.
capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails