Χρειάστηκε 21 χρόνια για να κτίσει την «αυτοκρατορία» του ο κ. Παύλος Ψωμιάδης, όμως η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να μπει «λουκέτο» στις ασφαλιστικές του ομίλου την 21η Σεπτεμβρίου 2009, σηματοδότησε και την κατάρρευσή της.
Και αυτή την εβδομάδα, ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας του Ομίλου Aspis, θα παρουσιαστεί ως κατηγορούμενος για το αδίκημα της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος ενώπιον του 13ου Τακτικού Ανακριτή, για την κατάθεση πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ.
Την ώρα που ο κ. Ψωμιάδης έχει βρεθεί εκτός της τράπεζας και των εταιρειών του ομίλου -αφού είναι υπόδικος- οι μέτοχοι βιάζονται να αποσείσουν από πάνω τους κάθε τι που τους συνδέει με το παρελθόν και την «κληρονομιά» του ονόματος Aspis, ενώ 250.000 ασφαλισμένοι στο κλάδο Ζωής, των ασφαλιστικών του ομίλου, βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», όπως και τα 800.000 συμβόλαια στον κλάδο αυτοκινήτου.
Από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των... εταιρειών ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΑΖ, η Aspis Bank δέχτηκε ισχυρή πίεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου το ενεργητικό της μειώθηκε κατά 2 (στα 2,58 δισ. ευρώ), οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 3% και οι χρηματοδοτήσεις μετά από προβλέψεις εμφάνισαν μείωση της τάξης του 9%. Και «έγραψε» ζημιές 41,95 εκατ. ευρώ.
Τώρα η τράπεζα αναζητά νέο μέτοχο και ανακοίνωσε ότι αλλάζει όνομα και εταιρική ταυτότητα.
Το «κανόνι» όμως στις ασφαλιστικές προκάλεσε παράπλευρες απώλειες και σε άλλες συνδεδεμένες με τον όμιλο εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα η Aspis Real Estate. Ο κ. Μίλτος Επιθυμιάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, διαφώνησε με τον κ. Ψωμιάδη σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την Aspis Real Estate (την οποία είχε ιδρύσει το 2003) και τη θέση του να αναλάβει ο κ. Δανιήλ Ψωμιάδης (ανιψιός του Παύλου Ψωμιάδη).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά ανησυχεί για τις εξελίξεις και ειδικότερα για την απομάκρυνση της διοίκησης, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε καταφέρει να κάνει κερδοφόρα την Aspis Real Estate.
Εξελίξεις
Τίποτα πλέον δεν θυμίζει το παρελθόν, και όλοι λειτουργούν στη λογική «ο σώζων εαυτώ σωθήτω».
Τα συμβόλαια ζωής βρίσκονται στον «αέρα». Ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε νοσοκομεία, δεν καλύπτονται οικονομικά. Το ίδιο ισχύει και για τα συμβόλαια αυτοκινήτου, καθώς οι ζημιές δεν αποζημιώνονται.
Στην «Ασπίς Πρόνοια» ο διαχειριστής κ. Σπύρος Γριβογιάννης έχει υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου (είχε διοριστεί από τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου).
Ο κ. Γριβογιάννης επέλεξε να παραιτηθεί από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ζωής της Ασπίς Πρόνοια, διότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η πρώτη αποτίμηση έδειξε ότι η εταιρεία δεν διαθέτει επαρκή περιουσιακά στοιχεία, που θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν, ώστε να ξεκινήσει η πληρωμή των υποχρεώσεων.
Και ενώ η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει ότι οι ασφαλιστικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και εργαστηριακών εξετάσεων ισχύουν στο ακέραιο και οι δαπάνες τους καλύπτονται στο πλαίσιο της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια, η πράξη δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Μάλιστα σχετικά με την μη πληρωμή συμβολαίων ζωής διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών, ύστερα από πλήθος προσφυγών ασφαλισμένων στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Και σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ασφαλιστικές έδιναν στους δικαιούχους ακόμα και… ακάλυπτες επιταγές.
Αλλαγές όμως αναμένονται και στην Aspis Bank -η οποία βρίσκεται και σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ- οι οποίες θα πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στο μήνα.
Ο βασικός μέτοχός της, η Commercial Value, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να παραχωρήσει μέρος ή το σύνολο του 40% που κατέχει μαζί με την Aspis Holdings στην τράπεζα.
Όνομα όμως αλλάζει και η Aspis Holdings, η οποία μετονομάζεται σε Advantage Capital Holdings Plc.
Η άνοδος
Ο κ. Παύλος Ψωμιάδης ξεκίνησε ουσιαστικά να κτίζει την «αυτοκρατορία» του το 1988. Όμως το 1990 ήταν το έτος-ορόσημο, καθώς άρχισε ο όμιλος της Ασπίδας να παίρνει σάρκα και οστά.
Από το 1990 άρχισαν να ιδρύονται η εταιρεία Ζημιών, αμοιβαίων κεφαλαίων, η χρηματιστηριακή και φυσικά η Aspis Bank.
Το 1994 εξαγόρασε την ασφαλιστική Ήλιος και το 1997 το χαρτοφυλάκιο της Λαϊκής Ζωής. Το 1999 έρχεται η εξαγορά της Commercial Union Life και το 2000 της Scoplife και ακολουθούν οι Nordstern Colonia Hellas και Nordstern Colonia Hellas Life. Το 2001 η εταιρεία Αθηναίος είναι η επόμενη που εξαγοράζεται. Και οι έξι ασφαλιστικές του ομίλου «έσονται εις σάρκα μία» με το όνομα Commercial Value.
Αλλά και η Aspis Bank προχωρά στην εξαγορά της ABN Amro Ελλάδας το 2002 και του δικτύου της Grindlays Bank το 2003.
Και η πτώση
Η αγορά ψιθυρίζει διαρκώς για τον όμιλο της Ασπίδας. Το υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί τη γιγάντωση του ομίλου ως θεατής, αφού δεν διαθέτει -ή ίσως δεν θέλει να κινητοποιήσει- τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς.
Το πρώτο «κτύπημα» ήρθε από τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο, επί 28 χρόνια αναλογιστή της εταιρείας και φίλου του κ. Ψωμιάδη, για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και πραγματικών μεγεθών του ισολογισμού το έτος 2006.
Η καταγγελία ήταν συγκεκριμένη και είχε γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ακολούθησε διεξοδικός έλεγχος και η κατάληξη του ήταν ότι η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το 2007 επιβάλλεται στην εταιρεία πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ επειδή διέθεσε αποταμιευτικό προϊόν (το Mega Asset) παραβαίνοντας τις προδιαγραφές που όριζε ο νόμος.
Και μετά ήρθε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, που έβαλε στο μικροσκόπιο τα «έργα και τις ημέρες» του ομίλου. Ο κ. Ψωμιάδης ενώ έχει λάβει τα μηνύματα από την ΕΠΕΙΑ -καταλογίζει ελλείμματα σε Ασπίς ΑΕΓΑ και Ασπίς ΑΕΑΖ- τα αγνοεί και προχωρά στην εξαγορά της Γενικής Ένωσης και Γενικής Πίστης.
Και φτάνουμε στην κατάθεση της εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ, που διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστή, και το «κανόνι» έσκασε προκαλώντας τις γνωστές αλυσιδωτές αντιδράσεις...
Της Έφης Καραγεώργου στο capital
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου