Καλώς ήρθατε

Έρχονται λίρες και φλουριά, ράφτε μεγάλες τσέπες

freefotos.gr

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό 43,96% και 160 βουλευτές. Ο προκάτοχός του, ο κ. Καραμανλής, έχασε την εκλογική αναμέτρηση γιατί απογοήτευσε (πρόδωσε είναι η σωστή λέξη), ακόμα και αυτούς που τον υποστήριξαν. Τα μικρά κόμματα πάλεψαν σθεναρά εναντίον του δικομματισμού, και κέρδισαν κάποια μικρά και σεβαστά ποσοστά. Θα είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, που ένα τρίτο μέλος μιας οικογένειας, τρίτη συνεχή γενιά, γίνεται πρωθυπουργός.

Στις φετινές εκλογές, η... κινδυνολογία θριάμβευσε. Το δημόσιο χρέος της χώρας και ο υπέρογκος δανεισμός της ήταν τα κύρια θέματα. Και λογικά. Η ελληνική κοινωνία έχει βουλιάξει εδώ και δεκαετίες στη νοοτροπία του πελατειακού Κρατισμού, την κυρίαρχη θεωρία που καλλιεργείται από όλα τα κόμματα. Η κλοπή του κρατικού πλούτου ήταν γενική, πυραμιδωτή και λαϊκή. Παρά τα τεράστια κοινοτικά πακέτα, η χώρα χρωστάει 290 δις. Τα χρήματα μοιράστηκαν πυραμιδωτά προς τα κάτω, από την Βουλγαράκεια κορυφή μέχρι τα κομματίδια της γειτονιάς. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε προεκλογική εκστρατεία απειλώντας τους πολίτες πως έρχεται ο Αλμούνια!

Πηγαίνοντας προς τα μικρά κόμματα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο κωμικά. Η Αλέκα για παράδειγμα, προτείνει τα γνωστά, έξοδο απο την ΕΕ και λαϊκή επανάσταση, ο Τσίπρας 100 χιλιάδες διορισμούς και έξοδο απο το Ευρώ, ο Καρατζαφέρης τίποτα. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ έγινε πρωταρχικά για να φύγει ο Κουρασμένος. Και είτε το θέλουμε, είτε όχι, είναι και η μόνη εναλλακτική μας λύση. Πασοκική η συλλογική μας ηθική, Πασοκικό το σύστημα, Πασοκική και η ΝΔ. Σύστημα ΠΑΣΟΚ φτιάξαμε, με ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση θα πορευτούμε.

Η απεξάρτηση από τον Κρατισμό, δεν είναι απλή υπόθεση. Η Ελληνική κοινωνία είναι κατά μεγάλο ποσοστό μια κοινωνία συντηρητικών βολεμένων που δεν επιθυμούν καμία αλλαγή . Ο χρόνιος εθισμός στον Κρατισμό, το μικροβόλεμα και τα μικροδωράκια της εξουσίας, δεν αποτελεί περιβάλλον που δέχεται ήπιες αλλαγές, συναινέσεις και χαζοχαρούμενες επιτροπές μηνών. Για να σπάσει το απόστημα του συντηρητισμού στην Ελλάδα, χρειάζονται πολλαπλές νύχτες Αγίου Βαρθολομαίου. Αλλαγή σημαίνει ηλεκτροπληξία. Η κατάργηση του Ασύλου και της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, θα ήταν δύο κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν τον πρώτο μήνα, και που θα κλυδώνιζαν νοοτροπίες δεκαετιών. Μαζί με τον εξοστρακισμό της Εκκλησίας που δεν συμμετέχει σε τίποτα το κοινωνικό. Τίποτα τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

freefotos.grΚαι καθώς οι προσδοκίες μας είναι πολύ χαμηλές, ας ξεχάσουμε επί του παρόντος τα περί ηγετισμού, και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Ηγέτη τύπου Ομπάμα δεν μπορούμε να έχουμε, γιατί κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε την ύπαρξη οντοτήτων που παράγουν ελιτίστικη σκέψη (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, think tanks). Και εμείς δεν παράγουμε ελιτίστικη σκέψη, παράγουμε λαϊκή. To ελληνικό πολιτικό τοπίο είναι απολύτως κονιορτοποιημένο (και οπαδοποιημένο), με κυρίαρχα κέντρα παραγωγής μαζικής ιδεολογίας την Αριστερά (που βρίσκεται σε κόσμους φαντασιακούς), την ακροδεξιά (που βρίσκεται σε κόσμους συναισθηματικούς), και την Εκκλησία (που βρίσκεται κάπου μεταξύ Βυζαντίου και Τουρκοκρατίας). Δεξιά δεν υπάρχει, ούτε και σοσιαλιστικό κόμμα.

Στα επόμενα χρόνια, ας απαιτήσουμε τουλάχιστον κάποιο υποφερτό crisis management. Aν καταφέρουμε να δαμάσουμε τον δανεισμό, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και εξαλείψουμε κάπως τις δυναμικές του κομματισμού και της νοοτροπίας των κολλητών, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Προσωπικά, θα ήμουν ικανοποιημένος αν έβλεπα πως ο κ. Παπανδρέου επιχειρούσε την εξυγίανση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα φανεί γρήγορα. Και θα είναι ένα μεγάλο τεστ. Kαι δεν κατανοώ τον πολιτικό κομπλεξισμό ορισμένων που συνέχεια μιλούν για τους "ξένους" που θα έρθουν για να λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας. Μακάρι ο κ. Παπανδρέου να φέρει τους καλύτερους συνεργάτες που μπορεί. Γιατί μέχρι σήμερα είχαμε κάτι σαχλούς σύμβουλους τύπου Σουφλιά και Κεφαλογγιάννη. Η Φανή που "έλυσε" το Ασφαλιστικό, δεν παρουσίασε κανέναν. Ας έχουμε επιτέλους και έναν Stiglitz.

Στρατηγικά και διανοητικά, ο κ. Παπανδρέου είναι τουρίστας. Πουθενά στη ρητορική του δεν διαφαίνεται κάποια ρήξη με τα χρόνια κατεστημένα της Ελλάδας, κάποια πρόθεση εξυγίανσης του δημόσιου τομέα, κάποια ανανέωση στον χώρο της Παιδείας. Ο προεκλογικός του λόγος θολούρα. Κάπου λέει, υπάρχουν 31 δις αμάζευτων φόρων, θα μαζέψει τα 8, και θα δώσει τα δύο. Χρησιμοποιεί επίσης με μεγάλο σθένος κάποια καινούργια buzz words (internet, e-books), που θα φέρουν μόρφωση και διαφάνεια. Αλλά μην περιμένετε τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ σε blog. Το πηγάδι της Siemens είναι βαθύ και ενταφιασμένο.

Εντούτοις, ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να χειρισθεί επιτυχώς τα μηχανικά της χώρας, με κάποιο τριετές ή πενταετές σχέδιο επιπλέον δανεισμού που θα μας βγάλει από την άμεση οικονομική κρίση. Θα μπορούσε επίσης να οικειοποιηθεί και κάποιο μέρος της οικολογικής ατζέντας, την οποίαν οι Έλληνες τίμησαν δεόντως στις κάλπες (160 χιλ. ψήφους πήραν οι Οικολόγοι). Και θα μπορούσε να ξανοιχτεί και σε εξωθεσμικούς παράγοντες (επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες) για special projects. Και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, έχει και αυτοδυναμία, ώστε να μην χρειαστεί να συμπράξει με το συνονθύλευμα των ηλιθίων της Αριστεράς. Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, ο Ψαριανός μάλλον δεν θα πάρει υπουργείο.

Πράσινα λαϊκά δωράκια περιμένει ο ελληνικός λαός από τον κ. Παπανδρέου. Να συνεχιστεί το πάρτι της ευδαιμονίας με επιδόματα, διορισμούς, μπάνια του λαού, και κοινωνικά πυραμιδωτά τραμπάκουλα. Οι περισσότεροι Έλληνες τον θεωρούν κάπως καθυστερημένο, άλλοι δεν τον θεωρούν καθόλου Έλληνα. Ακόμα και οι κορυφαίοι του συνεργάτες στο κόμμα, με το ζόρι τον ανέχονται. Στην πρώτη του εμφάνιση στο ελληνικό κοινό, στην Ιπποκράτους, οι ψηφοφόροι του ούτε καν αναφέρθηκαν σ' αυτόν. Τα συνθήματα ήταν παλιά και γνωστά. "Αντρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς"...

Κύριε Παπανδρέου, καλή επιτυχία. Έρχεστε από το βαθύ ΠΑΣΟΚ που εδραίωσε στην Ελλάδα τον λαϊκισμό, τις κλαδικές, και την ανηθικότητα ως συλλογική συμπεριφορά. Που πουλάει την εργασία με βάση την μίζα και την κομματική υποταγή. Μπορείτε να τα αλλάξετε όλα αυτά; Δείχνετε πως θέλετε να σπάσετε τα δεσμά σας από το βρώμικο παρελθόν, με μια καινούργια αρχή. Clean slate, που λένε και στην Αμερική. Ωραία λοιπόν, κάντε το. Και κερδίστε την εμπιστοσύνη μας. Οι εξετάσεις αρχίζουν απο σήμερα.
από Locus Publicus

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails