Καλώς ήρθατε

Εντοπίστε τους scammers

Το φαινόμενο των scam e-mails έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις και δεν είναι λίγοι αυτοί που πέφτουν θύματα επίδοξων απατεώνων. Συνήθως οι scammers (όπως ονομάζονται) προσποιούνται ότι είναι κάποιος οργανισμός, τράπεζα ή υπηρεσία (για παράδειγμα Paypal) με σκοπό να σας αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες όπως τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας ή τα στοιχεία ενός λογαριασμού σας.

Τον τελευταίο καιρό, αυτό το... φαινόμενο έχει γίνει έντονο και στη χώρα μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω λάβει e-mail από την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική ή την Vodafone και με ενημερώνουν ότι υπάρχει "πρόβλημα" στον λογαριασμό μου προτρέποντας με να τους δώσω τα στοιχεία μου για να λυθεί το θέμα που προέκυψε.

Οι scammers χρησιμοποιούν διάφορους μεθόδους για να αποκρύψουν την ταυτότητα τους επεμβαίνοντας στα headers του e-mail πχ για να αλλάξουν την διεύθυνση και να βάλουν να εμφανίζεται μια πραγματική. Για παράδειγμα αντί για soeik21@dafood.co.uk να εμφανίζεται winbank@winbank.gr. Αν θέλετε να εντοπίσετε από που προήλθε ακριβώς ένα e-mail δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα headers. Αν δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη από το κατεβατό που βλέπετε, υπάρχουν εργαλεία που αυτοματοποιούν τη διαδικασία.

Πηγαίνοντας σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να αντιγράψετε τα headers και να δείτε σε ποια περιοχή βρίσκεται αυτός που έστειλε το e-mail (αν δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνος για να αποκρύψει την IP του). Κάντε κλικ στη φωτό για μεγέθυνση και διαβάστε το κείμενο.
από Zitimata

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

Aς τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους....τι θες να μας έρθουν με κανένα πιστόλι να τα πάρουν - να χουμε και κανένα ατύχημα - έτσι είναι αναίμακτα ...σκέψου βαθύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Το τραγουδι "ληστεψανε την τράπεζα και τι με νοιάζει εμένα... αντε και καλη τυχη μαγκες το ξερετε?

Related Posts with Thumbnails