Καλώς ήρθατε

Θα πληρωθούν οι συντάξεις;

freefotos.gr

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι πολλά ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους, δίχως τη γενναία συνδρομή του δημοσίου. Πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια εκδόθηκαν ομόλογα γι΄ αυτό τον σκοπό και μόνο...

Στα τέλη Αυγούστου εκδόθηκε ομόλογο για να πληρωθούν τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Και δεν είναι το μόνο ταμείο που βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση». Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τις άλλες «καθυστερήσεις» που παρατηρούνται στις πληρωμές του δημοσίου, έχουμε μπροστά μας μία πραγματικότητα όχι ευχάριστη.

Καθυστερήσεις στις κατασκευαστικές εταιρείες, στις φαρμακευτικές εταιρείες και εσχάτως στις εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικών ειδών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της απόσυρσης κλιματιστικών...
Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι η έκταση αυτών των προβλημάτων.

Στέλεχος της αντιπολίτευσης, στο οποίο μεταφέραμε τις ανησυχίες της αγοράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο η κατάσταση να είναι χειρότερη από εκείνη του 1993. Κι από την άλλη, όπως μας τόνισε, «στις μέρες μας δεν χρεοκοπούν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμφωνήσουμε, καθώς για όλα τα πράγματα υπάρχει πάντοτε η πρώτη φορά. Σε ότι αφορά, όμως, τη σύγκριση με το 1993, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παρατήρηση του στελέχους είναι σωστή. Σε απόλυτα νούμερα έχει δίκιο. Αυτό το οποίο καθιστά σήμερα τα πράγματα ιδιαίτερα επικίνδυνα δεν είναι τα «απόλυτα νούμερα», αλλά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η συνέπεια του δημοσίου στις πληρωμές του θα είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια για τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Το ερώτημα για το αν θα μπορεί το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει τις συντάξεις ή όχι θα τεθεί πολύ πιο έντονα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Κι είναι απορίας άξιο ποιος θα σπεύσει να μας δανείσει με χαμηλά επιτόκια μόνο και μόνο για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Μπορεί κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ να ονειρεύονται «πολιτική της εποχής του 1981», αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο των διεθνών αγορών και δεν θα μας συγχωρεθούν στραβοπατήματα. Οι διεθνείς αγορές, επίσης, δεν πρόκειται να δείξουν ανοχή σε μία περίοδο παρατεταμένης ακυβερνησίας. Όποιος έχει αμφιβολίες δεν έχει παρά να παρακολουθεί καθημερινά τα spread των ομολόγων...
Θανάσης Μαυρίδης στο capital

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

bill είπε...

ακόμη δεν έχετε δει τίποτα ακόμη θα δείτε πολλά την χρεοκοπία την θεωρώ σίγουρη

Γραφεας Πεζικου είπε...

ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ.......μετά τις αδικαιολόγητες κατ'εμέ εκλογές!Όποιος ΔΕΝ θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει έλεγε η σχωρεμένη Γιαγιά μου που έβαζε υπογραφή με τον αντίχειρα βουτώντας τον στο ταμπόν!!!

Related Posts with Thumbnails