Καλώς ήρθατε

Ποιος καίει τα δάση;

freefotos.gr

Ύστερα από κάθε πυρκαγιά ακολουθεί η ακατάσχετη καταστροφολογία και μετά η συνήθης αδιαφορία. Eν τούτοις όσο κι αν φαίνεται παράξενο η δασοκάλυψη στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από πενήντα χρόνια!
Του κ.Γ.Καριπίδη.

Η μεγαλύτερη αυτή δασοκάλυψη οφείλεται στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και των αγροτικών δραστηριοτήτων κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Παράλληλα όμως τα περιαστικά δάση συνεχώς μειώνονται.
Αυτό οφείλεται στη... μεγάλη αύξηση του αστικού πληθυσμού και την άναρχη επέκταση του αστικού κτισμένου χώρου καθώς και των τουριστικών εκμεταλλεύσεων.
Τα δάση μπορεί να αναφλεγούν από φυσικά αίτια και τότε συνήθως αναγεννώνται και πάλι φυσικά.
Πολύ περισσότερο όμως τα δάση μπορεί να αναφλεγούν εξαιτίας των... ανθρώπων, οι οποίοι παρεμποδίζουν και την αναγέννησή τους. Χθες ο αγρότης κατέστρεφε το δάσος γιατί ήθελε χωράφια και χορτολιβάδια. Σήμερα ο κάτοικος της πόλης καταστρέφει το δάσος γιατί θέλει σπίτι και εξοχικό. O κτισμένος χώρος καταβροχθίζει το δάσος. Χθες ήταν ζήτημα συμφερόντων και σήμερα επίσης το ίδιο. Αλλά τα συμφέροντα είναι διαταξικά και οι ευθύνες ευρύτατες.

Το κράτος οφείλει να προστατεύει το περιβάλλον αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά ενδιαφέρονται πολύ λίγο γι’ αυτό. H σημερινή κυβέρνηση πλέον είναι ανίκανη να κάνει έστω και αυτό το πολύ λίγο. Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν γίνει ακόμη. Οι νόμοι κατά της αυθαίρετης δόμησης δεν εφαρμόζονται. O αναγκαίος συντονισμός των διοικήσεων (δασαρχεία, Πυροσβεστική, OTA) στην πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι ανύπαρκτος. H κοινωνία οφείλει να προστατεύει το περιβάλλον, αλλά η ελληνική κοινωνία ελάχιστα ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα που καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλά και τα μικρά που αθροιζόμενα υπερβαίνουν τα μεγάλα.

Ματαίως η κυρία Παπαρήγα αναζητά τη συνωμοσία των «μεγάλων» που κατ έκαψε την Αττική. H «λαϊκή συμμετοχή» στην καταστροφή είναι προφανής, αλλά αυτό όπως πάντα αποσιωπάται. Στον λαό μας αρέσει να μιλάει για τις ευθύνες των άλλων (της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της πλουτοκρατίας, των Αμερικανών...), αλλά καθόλου δεν του αρέσει να ακούει για τις δικές του. Όμως στα δάση και στις παραλίες δεν κτίζονται μόνο αυθαίρετες βίλες πλουσίων αλλά πολλαπλασίως κτίζονται και λαϊκά αυθαίρετα (για πρώτη ή για δεύτερη κατοικία). Οι ανεξέλεγκτες χωματερές δεν χρειάζονται εμπρηστές για να πάρουν φωτιά, υπάρχουν με τη θέληση του λαού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εδώ η υποκρισία περισσεύει και ο λαϊκισμός προστάζει: πάνω από όλα, οι ανάγκες του λαού. Όμως δεν πρόκειται καθόλου γι’ αυτό. Πρόκειται για τον θρίαμβο του ατομικού συμφέροντος πάνω στο δημόσιο συμφέρον. Tο ύψος του εισοδήματος δεν αποτελεί τεκμήριο αθωότητας ή ενοχής. Οι πολίτες έχουν πράγματι ατομικές ανάγκες αλλά η κάλυψή τους εις βάρος του περιβάλλοντος αποτελεί έγκλημα τις συνέπειες του οποίου θα υποστούν τελικά οι ίδιοι και ακόμα σκληρότερα τα παιδιά τους.

Συνήθως οι κυβερνήσεις διστάζουν να εφαρμόσουν μέτρα, όταν αυτά έχουν πολιτικό κόστος. O λαός δεν έχει πάντα δίκιο, η ψήφος του όμως πάντα μετράει. Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία της Δημοκρατίας. H Δημοκρατία προϋποθέτει όχι μόνο ένα σύστημα θεσμών, αλλά και κοινωνική συνείδηση που αποδέχεται την προτεραιότητα του κοινού συμφέροντος και τη σύνδεση δικαιωμάτων και καθηκόντων.

H καλλιέργεια μιας τέτοιας συνείδησης αποτελεί μέγα πολιτικό καθήκον που υπερβαίνει την τρέχουσα συζήτηση για τις ανεπάρκειες του κράτους...
από greece-salonika
Σχόλιο apneagr: Πικρές αλήθειες...

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails