Καλώς ήρθατε

Οι Έλληνες συνεχίζουν το "πάρτι" με τα δανεικά

freefotos.gr

Εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά σε σχέση με την παγκοσμίως επικρατούσα τάση, επιδεικνύουν οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με τον περιορισμό των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οι δανειολήπτες σε όλο τον κόσμο, μόλις ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης, άρχισαν μεθοδικά να «ξεχρεώνουν» τις δανειακές υποχρεώσεις τους, περιορίζοντας τις δαπάνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που... ανακοίνωσε προ ημερών η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, το ύψος των καταναλωτικών χρεών μειώνεται επί πέντε συνεχόμενους μήνες. Το ίδιο συμβαίνει σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αντίθετα στην Ελλάδα οι καταναλωτές συνεχίζουν να δανείζονται περισσότερο απ’ ό,τι τους επιτρέπει το ετήσιο εισόδημά τους, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις επισημάνσεις των ειδικών που υποστηρίζουν ότι «τα δύσκολα» δεν πέρασαν ακόμη και απαιτείται επαγρύπνηση και σωστή διαχείριση.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς αυτή η ευσυνείδητη προσέγγιση των πολιτών να περιορίσουν το δανεισμό τους, βοηθά την αμερικανική, τη γερμανική και τη γαλλική οικονομία να κερδίσει έδαφος και να ισορροπήσει μακροπρόθεσμα, αλλά αποτρέπει την εύρωστη και άμεση ανάκαμψη την οποία φαίνεται ότι περιμένουν πολλοί.

Η τακτική που ακολουθούν οι Έλληνες πολίτες δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το παρελθόν. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εξακολουθούν να δανείζονται περισσότερο από όσο επιβάλλει το πραγματικό ετήσιο εισόδημα τους, ενώ ταυτόχρονα και πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μειώνεται και η αποταμίευση.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η βραχυχρόνια δυναμική, όπως αυτή προσεγγίζεται με τους ετησιοποιημένους ρυθμούς ανόδου του α΄ και του β΄ τριμήνου του 2009, δείχνει τάση ανάκαμψης της συνολικής πιστωτικής επέκτασης (α΄ τρίμηνο: 2,9%, β΄ τρίμηνο 4,9%) και αφορά τόσο τις επιχειρήσεις (α΄ τρίμηνο: 4,0%, β΄ τρίμηνο: 6,4%) όσο και τα νοικοκυριά, αν και η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά κινείται σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο (α΄ τρίμηνο: 1,6%, β΄ τρίμηνο: 3,1%) Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη τράπεζα της χώρας στο α ΄εξάμηνο τους έτους (τα στοιχεία δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί επίσημα) κατέγραψε αύξηση στα δάνεια κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μάλιστα τα στεγαστικά δάνεια έχουν σημειώσει αύξηση κατά 10% καθώς οι νέες εκταμιεύσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων και των καρτών σημείωσαν αύξηση κατά 13% ενώ η καθαρή αύξηση των καταναλωτικών δανείων ανήλθε στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα νούμερα αυτά πάντως είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του δανεισμού των Ελλήνων οι οποίοι παρά την κρίση εξακολουθούν να δανείζονται με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους Ευρωπαίους πολίτες.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ανήλθε τον Ιούνιο του 2009 σε 463 εκατ. ευρώ (δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των έξι πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους), ενώ ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 6,2%, έναντι 7,3% το Μάιο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 12,8%).

Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 399 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2009 και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (Ιούνιος 2009: 6,0%, Μάιος 2009: 6,9%, Δεκέμβριος 2008: 11,5%).

Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή αύξηση κατά 63 εκατ. ευρώ ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 7,1%, έναντι 8,4% το Μάιο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 16,0%).

Τέλος, το υπόλοιπο των "λοιπών" δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο τον Ιούνιο του 2009 στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα, ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους επιβραδύνθηκε σε 0,9% από 4,7% το Μάιο 2009 (Δεκέμβριος 2008: 9,5%).
Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails