Καλώς ήρθατε

Καραμανλής: Ξεχασμένες υποσχέσεις και διηγώντας τες να κλαις…

freefotos.gr

Δε μπόρεσε ή δε θέλησε; Ανικανότητα ή αδιαφορία; Ατυχείς συγκυρίες ή ανίκανοι και διεφθαρμένοι συνεργάτες; Ίσως λίγο απ’ όλα. Μήπως άραγε το κράτος μας έχει φτάσει σε τέτοιο στάδιο αποσύνθεσης που κανένας επίδοξος σωτήρας δε μπορεί πια να το αναστήσει; Μήπως τα συλλογικά και ατομικά κουσούρια που έχουμε ως λαός δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξη προοπτική της χώρας μας; Ο λόγος για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Κώστα Καραμανλή, όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση.

Θα παραθέσω... χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κάποιες ομιλίες του νυν Πρωθυπουργού, λίγους μήνες προτού η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της 7ης Απριλίου του 2004, μήπως τα δει κανένας αρμόδιος και μας δώσει κάποιες εξηγήσεις για το τι έφταιξε και οι περισσότερες υποσχέσεις που έφεραν τον κ. Καραμανλή στην εξουσία δεν υλοποιήθηκαν.

13-09-2003 / 68η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΜΑΣ, Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

«Ο στρατηγικός προσανατολισμός μας για την Ελλάδα του 2010, προϋποθέτει και εγγυάται τη μετάβαση σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Ένα κράτος πραγματικά κοινωνικό και ανθρώπινο. Στην περίοδο που κλείνει, συνηθίσαμε σε ένα κράτος - κόμμα. Ένα κράτος που, αντί να στηρίζει, υπονομεύει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την αναπτυξιακή διαδικασία. Αντί να υπηρετεί τον πολίτη στέκεται απέναντι του. Ένα κράτος που έγινε συνώνυμο της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του κομματικού συντηρητισμού.(…)

Για όλους αυτούς τους λόγους βασικό πρόταγμα του κυβερνητικού προγράμματός μας είναι η επανίδρυση του κράτους. Από το σχέδιο αυτό, επιγραμματικά και μόνον επισημαίνω:
1ον: Επαναπροσδιορίζουμε τα όρια του Δημόσιου Τομέα, με κατεύθυνση ένα κράτος αυξημένης αποτελεσματικότητας και εντιμότητας, μικρότερο στην οικονομία και αποτελεσματικότερο στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες.
2ον: Θέτουμε σε εφαρμογή πρόγραμμα αποκέντρωσης (…)
3ον: Προχωρούμε στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. (…)
4ον: Εφαρμόζουμε πρόγραμμα κωδικοποίησης των νόμων, και περιορισμού της διάσπαρτης πολυνομίας .(…)
5ον: Προωθούμε την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με γενικευμένη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
6ον: Από το πρώτο εξάμηνο της Νέας Διακυβέρνησης θέτουμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της διαφθοράς. Καταργούμε τους νόμους της διαπλοκής (τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν απευθείας αναθέσεις, που αφήνουν περιθώρια υπέρβασης του αρχικού κόστους, τις ρυθμίσεις περί βασικού μετόχου, του μαθηματικού τύπου κ.α.). (…)»

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ

«(…) Δεσμευόμαστε να πατάξουμε τη διαφθορά και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών πόρων. Δεσμευόμαστε να μειώσουμε τις σπατάλες και να βάλουμε φραγμό στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τα παρακμιακά φαινόμενα, για να διαθέσουμε ακόμη περισσότερους πόρους σε μια πραγματικά κοινωνική πολιτική. Να στηρίξουμε το Κράτος Πρόνοιας, τις συντάξεις, τη Δημόσια Υγεία, την Παιδεία.
Στις άμεσες προτεραιότητες του Κυβερνητικού προγράμματός μας για τη μετάβαση σ" ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, θέτουμε:
1ον: Την Υγεία υψηλού επιπέδου για όλους (…).
2ον: Ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα (…).
(…) Στόχος μας είναι η κοινωνική μέριμνα. Επίκεντρο της νέας πολιτικής είναι η Οικογένεια. Πεμπτουσία της φιλελεύθερης επιλογής είναι ο άνθρωπος.
(…) (…)
8ον: Την πάταξη της εγκληματικότητας, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. (…)»

5-09-2003 / Ομιλία Κ. Καραμανλή στη Χαλκίδα

«(…) Για μια ακόμη φορά -ρητά και κατηγορηματικά-επαναλαμβάνω προς κάθε κατεύθυνση: Εγκλήματα σε βάρος του τόπου δεν συγχωρούνται, δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται. Καθιστώ σαφές ότι η Κυβέρνηση που θα σχηματισθεί αμέσως μετά τις εκλογές, θα επανεξετάσει όλες εκείνες τις συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία παραβίασης της νομιμότητας, είτε κατά την υπογραφή τους, είτε κατά την εκτέλεσή τους. Παράλληλα θα υπάρξει πλήρης έλεγχος και αυστηρός καταλογισμός ευθυνών, για τις αλόγιστες δανειακές συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κανένας δεν μπορεί να ναρκοθετεί το μέλλον της οικονομίας μας. Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων. Ξεκάθαρα πράγματα.
(….) (…)
Πρώτη επιλογή μας, είναι η επένδυση στον Πολιτισμό, την Παιδεία και τις Νέες Τεχνολογίες. Είναι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Απόφαση και απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τη δημόσια Παιδεία, με σταδιακή αύξηση των κρατικών δαπανών από το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 5% του ΑΕΠ.
(…) (…)
Ξέρουμε, ότι τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Ξέρουμε τα προβλήματα, μα ξέρουμε και τις λύσεις. Πιστεύουμε ότι, όλοι μαζί, μπορούμε να παραμερίσουμε το γκρίζο της ασυδοσίας, της κακοδιαχείρισης και της ανευθυνότητας. Μπορούμε να βάλουμε τέλος στο φαύλο κύκλο της σκουριάς και στα παρακμιακά φαινόμενα, που καθηλώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Μπορούμε ψηλότερα. Μπορούμε περισσότερα. Χρειάζεται, όμως, άλλη νοοτροπία, στην πολιτική. Χρειάζεται καινούργια αντίληψη, στην Οικονομία. Χρειάζεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής. Χρειάζονται - επιτέλους- νέοι ρυθμοί, νέα δυναμική, νέοι άνθρωποι.

Είναι η ώρα να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Για μια νέα διακυβέρνηση. Μια νέα Κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτή είναι τώρα η λύση. Και τη λύση αυτή μπορεί να τη δώσουν μόνο οι πολίτες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει άλλο τον καιρό της. Δεν αντέχει άλλα κομματικά παιχνίδια στην πλάτη της. Χρειάζεται εκλογές, τώρα. Η Νέα Δημοκρατία είναι πανέτοιμη να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη για μια νέα προοπτική. Ζητούμε τη θετική ψήφο των Ελλήνων. Ζητούμε την εμπιστοσύνη σας. Είναι η ώρα να συγκροτήσουμε Κυβέρνηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Όλοι μαζί να κερδίσουμε το αύριο. Να κάνουμε πράξη ένα νέο ελληνικό όραμα. Να χτίσουμε μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και αλληλεγγύης. Μια κοινωνία στην οποία κάθε οικογένεια, κάθε νέα και νέος, θα έχουν περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερες δυνατότητες, ίσες ευκαιρίες.»

5-10-2003/ Ομιλία Κ. Καραμανλή στην ΟΝΝΕΔ

«Έχουμε ένα όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και το όραμα αυτό, το δικό σας όραμα, το όραμα όλων των Ελλήνων μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Χρειάζεται, όμως, σκληρή δουλειά. Χρειάζεται εντατική προσπάθεια. Χρειάζεται συνένωση των δυνάμεών μας. Στο δρόμο μας για το μέλλον, υπάρχει μια νέα καλύτερη Ελλάδα.(…)

Έχουμε ένα όραμα... το ελληνικό όραμα. Είναι το όραμα που έχουν τα νιάτα της Ελλάδας. Για ίσες δυνατότητες στη μόρφωση, την εκπαίδευση, την Παιδεία. Για την ατομική προκοπή και τη συλλογική πρόοδο. Είναι το όραμα και η πρώτη προτεραιότητα κάθε ελληνικής οικογένειας. Για την καλύτερη δυνατή μόρφωση των παιδιών της. Να δει τα παιδιά της να αποκτούν την Παιδεία που απαιτούν οι καιροί. Να βρίσκουν τη δουλειά που θέλουν και μπορούν να κάνουν. Να διασφαλίζουν την επαγγελματική διαδρομή που αξίζουν. Να μη βάζουν τα πτυχία τους στο ράφι. Να μη τρέμουν μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας. Βασική δική μας προτεραιότητα είναι να επενδύσουμε στο τρίπτυχο "εκπαίδευση - ανάπτυξη - απασχόληση". (…)

Έχουμε ένα όραμα για την Πατρίδα μας. Και μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Ανακοινώσαμε πριν μια εβδομάδα το πρόγραμμά μας για την επανίδρυση του κράτους. Θέλουμε ένα κράτος ακομμάτιστο στην υπηρεσία όλων των πολιτών, όπου κι αν ζουν. Κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Κράτος αποτελεσματικό, υπεύθυνο και τίμιο. Με το κυβερνητικό πρόγραμμα του πρώτου 6μήνου θέτουμε σε εφαρμογή Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της διαφθοράς. Καταργούμε τους νόμους της διαπλοκής και θωρακίζουμε θεσμικά την Πολιτεία απέναντι στα παρακμιακά φαινόμενα που εκκόλαψε το κατεστημένο.(…)

Έχουμε ένα όραμα... το ελληνικό όραμα. Ένα όραμα ανάπτυξης παντού και ευημερίας για όλους. Όραμα εφικτό με μια Νέα Οικονομική Πολιτική, που να εξασφαλίζει ταχύρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη σ' ολόκληρη τη Χώρα. Είμαστε έτοιμοι για μια επιθετική οικονομική πολιτική: Με δημοσιονομική εξυγίανση. Περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Μείωση των φόρων. Απελευθέρωση των αγορών. Επένδυση στις σύγχρονες τεχνολογίες. (…)

Έχουμε ένα όραμα για την Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται. Και μπορούμε, όλοι μαζί, το όραμα αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα. Θέλουμε μια δυναμική κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και αλληλεγγύης. Να μη χωρούν ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα. Να έχουν όλοι όσοι ζουν στην Πατρίδα μας τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Να μην υπάρχουν τάσεις και καταστάσεις αποκλεισμού.(…)
Προχωρούμε μαζί, νέες και νέοι της Ελλάδας. Πάμε μαζί για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε. Μαζί, να κάνουμε πραγματικότητα, το δικό σας όραμα. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα των Ελλήνων. Να κάνουμε πραγματικότητα το ελληνικό όραμα, στη Νέα Εποχή. Να διασφαλίσουμε όλοι μαζί μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας. Ένα πραγματικά κοινωνικό και ανθρώπινο κράτος. Μια καλύτερη κοινωνία. Μια ισχυρή και περήφανη Πατρίδα.»

Πού πήγαν τα όμορφα οράματα κύριε Καραμανλή; Ποιος σας βάσκανε; Εγώ να δεχτώ ότι είχατε τις καλύτερες προθέσεις για να υλοποιήσετε τα μεγαλεπήβολα οράματά σας. Τι έφταιξε όμως κι αντί να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά πισωγύρισε; Φταίει το βρώμικο ελληνικό κατεστημένο που εμποδίζει κάθε εξυγίανση του Δημόσιου μπάχαλου; Και πώς, επιτέλους, θα καθαριστούν οι όζοντες στάβλοι του Αυγείου;

Κύριε Καραμανλή, παρόλο που πολλές φορές έχω οργιστεί μαζί σας, ανατρέχοντας σ' αυτές τις ομιλίες, αποσπάσματα των οποίων παρέθεσα εδώ, νιώθω οίκτο για σας. Φαινόσασταν γνήσιος και ειλικρινής τότε που τα λέγατε αυτά. Είμαι σίγουρη ότι κανείς δεν επιθυμούσε να πραγματωθούν τα όνειρά σας περισσότερο από εσάς τον ίδιο. Εξ άλλου, έχω κατανόηση διότι κάνοντας κι εγώ έναν απολογισμό της ζωής μου βλέπω ότι πολλά από τα οράματά μου δεν πραγματοποιήθηκαν. Σ' αυτό όμως δεν είμαι εντελώς άμοιρη ευθυνών. Έκανα λάθη. Εσείς τι ευθύνες έχετε για την πλήρη αποτυχία πραγμάτωσης των στόχων σας; Ποια λάθη κάνατε; Μια ειλικρινής αυτοκριτική θα σας ωφελούσε πολύ. Μια δημόσια συγνώμη, τουλάχιστον σ’ εκείνους που σας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, θα σας ανύψωνε λίγο στη συνείδησή τους.

Ωστόσο, δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι το να διοικήσει κανείς δημοκρατικά έναν ανάδελφο, αντιδραστικό και σκληροτράχηλο λαό, ένα λαό που μισεί το νόμο όπως ο διάολος το λιβάνι, όπως είμαστε εμείς οι Έλληνες από την κεφαλή μέχρι την ουρά, είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε άλλο! Η μακραίωνη και πονεμένη ιστορία μας δεν αφήνει ψευδαισθήσεις για τέτοια αισιοδοξία. Όμως θα μπορούσαν να γίνουν κάποια μικρά θετικά βήματα, έστω και με καθυστέρηση πέντε ετών, έστω και στον ελάχιστο χρόνο που σας απομένει ως Πρωθυπουργός.

Βέβαια το κλίμα της μοχθηρής κομματικής αντιπαράθεσης, για το οποίο όλα τα κόμματα είστε συνυπεύθυνα, δε σας βοηθάει. Αυτή, δυστυχώς, είναι η Δημοκρατία που εκθρέψατε: όταν οι μεν προσπαθούν να χτίσουν κάτι, όλοι οι άλλοι να επιδίδονται σε ανελέητη κατεδάφιση, ενώ τα γεράκια του βρώμικου κατεστημένου να επιδίδονται στο παραδοσιακό πλιάτσικο των ασημικών, που όπως πάτε σύντομα θα τελειώσουν κι αυτά. Και μετά τι θα ξεπουλάτε οι νυν και οι ερχόμενοι; Αυτό το σκεφτήκατε;
Μαρία Σεφέρου

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails