Καλώς ήρθατε

Μένουμε (και ρυπαίνουμε) Ελλάδα

freefotos.gr

«Τα νησιά της Καραϊβικής στα Σύβοτα» διαβάζει ο τηλεθεατής σε μια από τις διαφημίσεις της καμπάνιας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού υπό τον γενικό τίτλο «Μένουμε Ελλάδα», ενώ παρακολουθεί στην οθόνη μια ειδυλλιακή παραλία του Νομού Θεσπρωτίας με γαλαζοπράσινα νερά. Αν όμως αποφασίσει να επισκεφθεί τα Σύβοτα, είναι πολύ πιθανό να αντικρύσει εντελώς διαφορετική εικόνα.

Αν είναι τυχερός και δεν... έχει περάσει στα ανοιχτά πλοίο που κάνει το δρομολόγιο Πάτρα- Ηγουμενίτσα δεν θα υπάρχουν βρωμιές από τις σεντίνες του, που φτάνουν μέχρι και λίγα μέτρα από την ακτή. Ωστόσο, δεν θα αποφύγει τις βρωμιές από τα τουριστικά πλοιάρια που μεταφέρουν παραθεριστές στην παραλία αλλά και από τις ιδιωτικές βενζινοκίνητες βάρκες. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο 24χρονος Άγγελος Μασούρας ο οποίος τα τελευταία χρόνια επιλέγει τα Σύβοτα ως προορισμό διακοπών, «εκτός από τη ρύπανση που προκαλούν, πολλά από αυτά τα πλοιάρια και τις βάρκες παραβιάζουν τις σημαδούρες και εισέρχονται στα νερά που προορίζονται μόνο για τους λουομένους. Μερικές φορές, φτάνουν μέχρι την αμμουδιά».

Τα Σύβοτα παρέμεναν μέχρι και πρόσφατα ένας παράδεισος άγνωστος στους περισσότερους. Τη δεκαετία του 1980 ήταν ένα μικρό χωριό το οποίο ελάχιστοι Έλληνες, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, επέλεγαν ως τόπο διακοπών και συνεπώς τα καταλύματα ήταν πολύ λίγα. Όσο για τους ξένους τουρίστες, μικρός αριθμός Ευρωπαίων τα επισκεπτόταν και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είχαν χτίσει και εξοχικά. Η εικόνα όμως της περιοχής φαίνεται ότι έχει αλλάξει ριζικά λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών τα τελευταία χρόνια. Η τουριστική ανάπτυξη απειλεί το τοπίο αφού συνεπάγεται μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εξοχικές κατοικίες και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Τρανταχτό παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει στη διάσημη πλέον παραλία της διαφήμισης.


Η καμπάνια και η πραγματικότητα

Το υπουργειο Τουρισμού τη διαφήμισε ως νησί της Καραϊβικής (φωτογραφία αριστερά). Πρόκειται για την παραλία «Πισίνα» που βρίσκεται στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

Η εικόνα που βλέπετε δεξιά, είναι η ίδια παραλία όπου καθημερινά εισβάλλουν πολλά τουριστικά πλοιάρια, αλλά και ιδιώτες με ταχύπλοα, παραβιάζοντας τις σημαδούρες που ορίζουν τον χώρο των λουομένων, ρυπαίνοντας τη θάλασσα. Μερικές φορές μάλιστα οι «καπεταναίοι» διώχνουν τους λουόμενους για να βγάλουν τα πλοιάρια στην ακτή! Όσο για τις βρωμιές που φαίνονται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, είναι απόβλητα από πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα- Πάτρα. Σε αυτή την κατάσταση, τα λιμεναρχεία Συβότων και Ηγουμενίτσας... σφυρίζουν αδιάφορα.


Δίοδος φορτηγών η άμμος...

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ «Καραϊβική» δεν είναι η μόνη που απειλείται. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Ηλίας Μπόβαλης και ο Γιώργος Σουρμελάκης παραθερίζουν με τις οικογένειές τους στο Βαθύ Σίφνου. Βασικός λόγος για τον οποίο επέλεξαν την περιοχή είναι, όπως αναφέρουν, πως «δεν υπάρχει δρόμος στην παραλία και έτσι τα παιδιά μας μπορούν να παίζουν με ασφάλεια στην άμμο». Ωστόσο, ακόμη και εκεί η εικόνα είναι διαφορετική. «Επί πέντε χρόνια βλέπουμε σχεδόν καθημερινά, πρωί και βράδυ, αυτοκίνητα ιδιωτικά και επαγγελματικής χρήσης να περνούν από την παραλία και ο περίβολος του ιερού ναού Ταξιαρχών συχνά να μετατρέπεται σε τόπο στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων» καταγγέλλουν.

«Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου γύρω στις 11.10 το βράδυ, ιδιωτικό αυτοκίνητο τύπου τζιπ εισήλθε στην παραλία, δηλαδή στην άμμο, με τέτοια ταχύτητα ώστε κινδύνεψαν τα παιδιά μας, που περπατούσαν αμέριμνα λίγα μέτρα μπροστά από εμάς, πάνω στην άμμο» συμπληρώνουν. Στις έντονες αντιδράσεις τους - όπως λένε- ο οδηγός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας στην περιοχή, απάντησε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μεταφέρει τα κατεψυγμένα κρέατα στο κατάστημά του.

Οι κ.κ. Μπόβαλης και Σουρμελάκης δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Απευθύνθηκαν σε δήμο, νομαρχία και λιμεναρχείο προκειμένου να ενημερωθούν για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη διέλευση οχημάτων από την παραλία. «Ζητήσαμε να μάθουμε για ποια οχήματα, ποιες ώρες, ποιες ημέρες, ποιους μήνες επιτρέπεται ή απαγορεύεται η διέλευση από την παραλία και ποιες είναι οι κυρώσεις για τους παραβάτες. Ακόμα δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση, παρά μόνο ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, που μας παρέπεμψε στην Αστυνομία και μας παρακάλεσε να μη δημοσιοποιήσουμε το γεγονός γιατί αποτελεί δυσφήμηση για το νησί» σημειώνουν. Ωστόσο, η Αστυνομία τούς απάντησε πως δεν μπορεί να δώσει κλήση σε κάποιον αν δεν συλληφθεί επ΄ αυτοφώρω και δεν δύναται να διαθέτει επί 24ώρου βάσεως αστυνομικό στη συγκεκριμένη παραλία.

Η... επικράτεια της ξαπλώστρας

ΣΤΙΣ ΤΡΟΠΙΚΕΣ παραλίες της Κρήτης, οι οποίες επίσης διαφημίζονται στη φετινή καμπάνια του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η εκτεταμένη τουριστική εκμετάλλευση απειλεί το φυσικό τοπίο. Και ενώ η Πολιτεία παρεμβαίνει, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Βαθύ Σίφνου, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πανέμορφη λιμνοθάλασσα του Μπάλου στη Χερσόνησο της Γραμβούσας, στην Κίσσαμο Χανίων. Εδώ και μερικές εβδομάδες, επιχειρηματίας τοποθέτησε δεκάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες σε τμήμα της παραλίας χωρίς να έχει λάβει καμία άδεια και εισπράττει κανονικά μίσθωμα για τη χρήση τους χωρίς να εκδίδει αποδείξεις, γεγονός που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών της περιοχής. Η δήμαρχος Κισσάμου κ. Φρόσω Σκουλάκη τονίζει: «Στον επιχειρηματία δεν έχει δοθεί καμία άδεια και καμία παραχώρηση. Αυθαίρετα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν τοποθέτησε τις ομπρέλες». Ο Δήμος Κισσάμου έχει καταθέσει μήνυση εις βάρος του και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες- Λιμενικό και Αστυνομία-, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποστείλει τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα. Παρ΄ όλα αυτά η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί.
από Γιώργος Κώνστας Καρολίνα Παπακώστα στα ΝΕΑ

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails