Καλώς ήρθατε

Michael Jackson: το βαρύ τίμημα της δόξας…

freefotos.gr

Την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009, ένα εκθαμβωτικό αστέρι της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και της showbiz κατέπεσε στο χώμα, εγκαταλείποντας ξαφνικά και πρόωρα το απατηλό στερέωμα της πρόσκαιρης κοσμικής λάμψης! Mε βίαια χτυπήματα, πολλά από τα οποία κατάφερε ο ίδιος στον εαυτό του, σπρώχτηκε έξω από το ρινγκ της ζωής, αντί να έχει αποχωρήσει εγκαίρως από την ψυχοφθόρα βιομηχανία της δισκογραφίας προς αναζήτηση του χαμένου εαυτού του!

Το μαζικό... ξέσπασμα θλίψης, και σε πολλές περιπτώσεις παράκρουσης, των εκατομμυρίων θαυμαστών του Michael Jackson από τον ξαφνικό θάνατό του είναι αναμφίβολα χωρίς προηγούμενο. Στην πραγματικότητα, όμως, τα τελευταία χρόνια όλοι μπορούσαν να διακρίνουν τη σταθερή πτώση του Michael Jackson δια γυμνού οφθαλμού, και κάποιοι σιγοτραγουδούσαν το γνωστό τραγούδι, « Ένα αστέρι πέφτει, πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό»…

Τι κρίμα που ο βασιλιάς της pop κατέληξε “beaten off” αντί του “beat it” που ήταν ο τίτλος ενός καταπληκτικού τραγουδιού – από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες της pop – τους στίχους του οποίου είχε γράψει ο ίδιος και κυκλοφόρησε το 1983… Στην αμερικάνικη αργκό το “beat it” σημαίνει ‘φύγε’, ‘εξαφανίσου’, ‘κάντην’. Κι αυτό έπρεπε να είχε το θάρρος να κάνει ο θρύλος της pop όταν άρχισε να χάνει τον εαυτό του ζαλισμένος από τη λάμψη της επιτυχίας. Αυτό όφειλε να πράξει αφού έβλεπε ότι παρά τη δόξα, τα πλούτη και τα μιλιούνια των θαυμαστών του σε όλο τον κόσμο, που τον λάτρεψαν σα θεό κι έπιναν νερό στ’ όνομά του, είχε χάσει ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί ο άνθρωπος να ποθήσει: μιας βραδιάς ήρεμο ύπνο.

Τα εκατομμύρια δολάρια που συσσώρευσε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τα φανταχτερά παλάτια που εξασφάλισε για να κατοικεί, δε μπορούσαν να εξαγοράσουν την ανάπαυση που φέρνει ακόμη και στον πιο φτωχό και καταφρονεμένο άνθρωπο ένας ήρεμος ύπνος. Το πήραν άραγε το μήνυμα οι βαρυπενθούντες από το θάνατο του “θεού” τους οπαδοί του; Αν το πήραν, αυτό θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά του pop star στην ανθρωπότητα.
Ο Michael Jackson είχε πρόβλημα με τον ύπνο εδώ και είκοσι χρόνια, από το 1989, όταν ήταν μόλις 31 ετών. «Είχε πολύ άσχημους εφιάλτες, και το έβρισκε πολύ δύσκολο να κοιμηθεί», είπε ένας πρώην δημοσιολόγος του, ο Rob Goldstone, που τον είχε συνοδέψει τότε επί ένα μήνα κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του για το άλμπουμ “Bad”.

Την επομένη του θανάτου του, ένας αξιωματούχος της Αστυνομίας βρήκε στο σπίτι του τρομερού παιδιού της pop το πανίσχυρο ηρεμιστικό Diprivan. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ένα αναισθητικό που χρησιμοποιείται στις χειρουργικές επεμβάσεις για να επιφέρει αναισθησία. Είναι γνωστό και ως Propofol, χορηγείται ενδοφλεβίως, και είναι πολύ ασυνήθιστο να το έχει κανείς στο σπίτι του, διάβασα εδώ. Και, αλίμονο, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν αυτό το “ηρεμιστικό” που έφερε στον Michael Jackson αντί για προσωρινή την αιώνια ηρεμία, τόσο πρόωρα...

Διαβάζοντας αυτές τις μέρες κάποια από τα άρθρα που γράφτηκαν για το βασιλιά της pop, θυμήθηκα κάτι που κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει, τα λόγια του Ιησού: «Τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμο όλο κερδίσει τη δε ψυχή αυτού ζημιωθεί;» Όταν ο M. Jackson είχε κατακτήσει όλα όσα μπορούσε να του προσφέρει η ζωή, το μόνο για το οποίο εκλιπαρούσε ήταν κάτι που δε μπορούσε ν’ αγοράσει με χρήματα: οκτώ ώρες ύπνου! "All I want is to be able to sleep. I want to be able to sleep eight hours. I know I'll feel better the next day." «Όλα όσα θέλω είναι να μπορέσω να κοιμηθώ. Θέλω να μπορέσω να κοιμηθώ οκτώ ώρες. Ξέρω ότι θα νιώσω καλύτερα την επομένη ημέρα», είπε στη νοσοκόμα Cherilyn Lee. (Δείτε εδώ.) Τραγικό δεν είναι;

Όμως, δεν ήταν μόνο ο ύπνος που είχε λείψει στον Michael Jackson τα τελευταία είκοσι χρόνια. Του έλειπε και η αποδοχή του προσώπου του με το χρώμα και τα χαρακτηριστικά που του είχε χαρίσει η Φύση. Έτσι άρχισε τις αλλεπάλληλες πλαστικές επεμβάσεις από το 1979, σε ηλικία μόλις 21 ετών! Το οδοιπορικό των επεμβάσεων αυτών που στο τέλος του παραμόρφωσαν τη φυσιογνωμία και τον ασχήμυναν, αντί να τον ομορφύνουν, θα το βρείτε εδώ μαζί με αντίστοιχες φωτογραφίες. Πού να έβρισκε, λοιπόν, γαλήνη στην ψυχή του με τέτοιο πόλεμο που είχε κηρύξει εναντίον του φυσικού εαυτού του; Αδύνατο! Όλα πάνω του του έφταιγαν.

Στη συνέχεια παραθέτω χαρακτηριστικούς στίχους από τη μεγάλη του επιτυχία, το “beat it” :

"They're out to get you,
better leave while you can
Don't wanna be a boy,
you wanna be a man
You wanna stay alive,
better do what you can
So beat it, just beat it."

(Έχουν βγει για να σε πιάσουν,
καλύτερα φύγε τώρα που μπορείς
Δε θέλεις να είσαι παιδί,
θέλεις να είσαι άνδρας
Θέλεις να μείνεις ζωντανός,
καλύτερα κάνε ό,τι μπορείς
Γι’ αυτό φύγε, απλά εξαφανίσου.)

Μακάρι να είχε εξαφανιστεί και ο Jackson από τη showbiz, και να ήταν σήμερα ζωντανός για ν’ ανακάλυπτε το θησαυρό, τη θεία αρμονία που έκρυβε μέσα του… Το καταπληκτικό ταλέντο, με το οποίο αναμφίβολα τον είχε προικίσει η Φύση, έγινε κατάρα γι’ αυτόν καθώς έπεσε βορά στην αδηφάγο βιομηχανία της δισκογραφίας. Πού ν’ αφήσουν ήσυχο τέτοιο κελεπούρι οι κανίβαλοι…

Σαν ένα ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του Michael Jackson για τη χαρά που έδωσε σε εκατομμύρια θαυμαστές του που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του, αλλά κυρίως για τα χρήσιμα διδάγματα που άφησε σε όλους μας η ταραγμένη του ζωή – παράδειγμα προς αποφυγή – εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ, και εύχομαι ανάπαυση στην ψυχή του στο δρόμο προς την αιωνιότητα.
Τέλος, όπου κι αν είμαστε κολλημένοι, let us "beat it"!
Μαρία Σεφέρου

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Panagiotis Peteinatos είπε...

Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου. Δεν ήμουν ποτέ θαυμαστής της ποπ και του Michael Jackson και εκ των υστέρων ομολογώ ότι αισθάνομαι προδομένος από τα ΜΜΕ που ποτέ δεν παρουσίασαν ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή και το έργο του.

Mελετώντας τα πιο "καυτά" στοιχεία για τη ζωή του ανέβασα ένα άρθρο "Michael Jackson - Όλη η αλήθεια"
http://web4democracy.blogspot.com/2009/07/michael-jackson.html

Ανώνυμος είπε...

Σημερα ειδα στην τηλεοραση εκπομπη με συνεντευξη του.Αν δεν ηταν στημενο,που οπως μιλουσε μαλλον δεν ηταν,ο Τζακσον ειχε μια παιδικη αθωοτητα που την διοχετευε σε εκκεντρικες και ακραιες συμπεριφορες.Θα ελεγα οτι η ζωη του ηταν σαν του μυρμηγκιου που μολις βγαλει φτερα πεθαινει.Ηταν κι αυτος θυμα της ιδιαιτεροτητας του.Γιατι πραγματι ηταν ιδιαιτερος.Ας αναπαυθει η ταλαιπωρημενη ψυχη του.

Related Posts with Thumbnails