Καλώς ήρθατε

Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την υγεία

freefotos.gr

Σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος, καρδιά και διαβήτης χτυπούν ευκολότερα τους διαζευγμένους, ακόμα κι αν ξαναπαντρευτούν.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, το διαζύγιο, όπως και ο θάνατος ενός συντρόφου, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες βλαβερές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία.

Η έρευνα του... πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of Health and Social Behaviour», σύμφωνα με το ΒΒC και το Live Science, αφορούσε 8.652 άτομα ηλικίας 51 έως 61 ετών, εκ των οποίων το 20% ήταν ξαναπαντρεμένοι, το 22% διαζευγμένοι ή χήροι αλλά όχι ξαναπαντρεμένοι και το 4%... αιώνια εργένηδες.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι οι χωρισμένοι εμφανίζουν 20% κατά μέσο όρο περισσότερες χρόνιες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιά ή διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Το ποσοστό πέφτει απλώς στο 12% για όσους ξαναπαντρεύονται.

Όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν 12% περισσότερα προβλήματα κινητικότητας, όπως στο βάδισμα ή στο ανέβασμα μιας σκάλας, σε σχέση με τους παντρεμένους. Επίσης, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης σε σχέση με τους παντρεμένους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το «απόθεμα υγείας», με το οποίο ξεκινά κανείς την ενήλικη ζωή του, διατηρείται ή διαβρώνεται ανάλογα με την ποιότητα του γάμου του. Όσοι παραμένουν συνεχώς παντρεμένοι, έχουν περίπου τα ίδια χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων προβλημάτων υγείας με όσους δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Αν και όσοι άνθρωποι ξαναπαντρεύονται μετά από ένα διαζύγιο, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι γενικά – όντας λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη σε σχέση με όσους έμειναν για πάντα ανύπαντροι – στην πραγματικότητα, κατά την έρευνα, λίγα οφέλη έχουν από την άποψη της υγείας τους μακροπρόθεσμα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στην υγεία αποδίδονται στο ότι το εισόδημα του χωρισμένου μειώνεται ενώ αναπτύσσεται άγχος για διάφορα ζητήματα, όπως η φροντίδα του παιδιού από τους χωρισμένους γονείς. Από την άλλη, ο γάμος φέρνει άμεσα οφέλη στην υγεία, τόσο γιατί βελτιώνει την οικονομική κατάσταση των συζύγων (κυρίως των γυναικών), όσο και γιατί βελτιώνει τις υγιεινές συμπεριφορές (κυρίως των ανδρών - π.χ. λιγότερα ξενύχτια).

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν κανείς ξαναπαντρεύεται, στο μεν ψυχολογικό επίπεδο τα πράγματα συνήθως βελτιώνονται, όμως στο σωματικό είναι διαφορετικά, καθώς χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης, μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του διαζυγίου.

Η υπεύθυνη της έρευνας Δρ. Λίντα Γουέιτ επεσήμανε ότι τα πορίσματα της έρευνας δεν σημαίνουν πως ένα ζευγάρι πρέπει να μένει μαζί ακόμα κι όταν δεν αντέχουν άλλο, αλλά υπογραμμίζουν την ανάγκη, μετά το διαζύγιο ή το θάνατο του συζύγου, να φροντίζουν οι χωρισμένοι και οι χήροι την υγεία τους όσο μπορούν, για να μην πέσουν θύμα κάποιας χρόνιας ασθένειας.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ασυνείδητα συνεχίζουν -και μετά το διαζύγιο- να ψάχνουν να βρουν ένα σύντροφο που να μοιάζει στην πρώτη γυναίκα ή τον πρώτο άνδρα τους.
ΝΕΑ

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails