Καλώς ήρθατε

Το ενιαίο μισθολόγιο ψαλιδίζει τα κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων

freefotos.gr

Ριζική ανατροπή στα μισθολογικά κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων έρχεται το 2010 με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου που έχει ως στόχο την εξομοίωση των συνολικών αμοιβών στο Δημόσιο.

Με το... ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η μισθολογική δαπάνη που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό μπορεί να μειωθεί έως και 35% υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει μαχαίρι στις ειδικές αμοιβές και τα προνομιακά επιδόματα και θα εξισωθούν οι απολαβές σε όλους τους εργαζομένους που θα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του δημόσιου φορέα που δουλεύουν.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου είναι φιλόδοξο και προβλέπει μεταξύ άλλων:

* Μείωση του βασικού μισθού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο τομέα ώστε να προσεγγίσει τα κατώτατα όρια των μισθών που δίνονται στους νέους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

* Εξίσωση μισθολογικών αποδοχών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και σε υπουργεία. Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα καμφθούν οι αντιδράσεις από τους υπαλλήλους, αφού δεν θα έχουν μισθολογικά οφέλη για να παραμείνουν σε μία θέση ή να κυνηγήσουν κάποια άλλη.

* Περικοπές στα ειδικά επιδόματα που δίνονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι νέοι υπάλληλοι δεν θα απολαμβάνουν πλέον πολλά από τα επιδόματα που υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται, αθροιστικά, ακόμα και στο ύψος του βασικού τους μισθού.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, είναι η πλήρης και σαφής καταγραφή του συνόλου των επιδομάτων και να υπάρξει πολιτική απόφαση εάν θα θιγούν και τα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα όπως το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα για τις μητέρες και τα επιδόματα που δίνονται βάσει των γνώσεων των υπαλλήλων (πτυχίο, μεταπτυχιακό κ.λπ.).

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομίας θεωρείται σίγουρο ότι θα μπουν περιπτώσεις επιδομάτων όπως τα ΔΕΒΕΕΤ του υπουργείου Οικονομίας, τα εξωδιδακτικά του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομειακά του υπουργείου Υγείας και ούτω καθ΄ εξής για κάθε υπουργείο.

Πάντως οι πρώτες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν με την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διαχειρίζεται κεντρικά η επιδοματική πολιτική. Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργείται κεντρική αρχή για την καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τους παλιούς υπαλλήλους δρομολογείται η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ειδικών επιδομάτων, δηλαδή είτε η κατάργηση είτε η αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης, Ως αντίβαρο, θα ενσωματωθεί ακόμα ένα τρίτο, του κινήτρου απόδοσης στον βασικό μισθό παλιών και νέων υπαλλήλων.

Η πίεση για τρίτη συνεχή χρονιά στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα ενταθεί με νέες περικοπές στα κονδύλια για υπερωρίες, για εκτός έδρας μετακινήσεις, για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές. Εισηγήσεις υπάρχουν ακόμα και για "πάγωμα" των μισθών και το 2010.
Του Στέλιου Κράλογλου στο capital

3 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

evi είπε...

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι άλλης εθνικότητας από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα;
Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίες, μεγαλύτερους μισθούς, λιγότερες ώρες εργασίας, λιγότερα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν; Γιατί να έχουν παιδικούς σταθμούς με τα ωράρια εργασίας των γονιών; Γιατί να έχουν επιδόματα; Γιατί να έχουν καλύτερες συντάξεις;
Γιατί ο ιδιωτικός υπάλληλος που δουλεύει οκτάωρο γεμάτο, και δεν έχει παιδικούς σταθμούς, και δε καλές συνθήκες εργασίας, και έχει μισθό πείνας, και δεν έχει επιδόματα να είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας;
Γιατί η εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, μονογονεϊκή οικογένεια –χωρίς σύνταξη, να πρέπει να δουλεύει 38 χρόνια για να πάρει σύνταξη (αν θα την πάρει και δεν προλάβει να κλείσει η εταιρεία) και η εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα να συνταξιοδοτείται με 20 ή 25 χρόνια εργασίας ; αυτή του δημοσίου τομέα κουράζεται περισσότερο;

Ευχαριστώ

apneagr είπε...

evi έχεις δίκιο σε όλα αυτά που λες αλλά μήπως θα ήταν καλύτερο να γίνουν οι συνθήκες και στον ιδιωτικό τομέα όπως είναι στον δημόσιο; από το να γίνουν αυτές του δημοσίου τομέα όπως του ιδιωτικού.

A! είπε...

Ευχαριστώ, καλώς σας βρήκα!

Related Posts with Thumbnails