Καλώς ήρθατε

«Παράθυρο» για έκδοση υπόπτων πολιτών από Ελλάδα σε ΗΠΑ

freefotos.gr

Οι κυβερνητικές τροπολογίες ανοίγουν τον δρόμο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστρατήγηση του Συντάγματος. Και τούτο διότι προβλέπουν ότι στα αιτήματα έκδοσης υπόπτων που υποβάλλουν οι ΗΠΑ, αν δημιουργούνται εμπόδια στην έκδοση λόγω κάποιων συνταγματικών αρχών ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, τα εμπόδια αυτά θα μπορούν να ξεπερνιούνται μέσα από διαβουλεύσεις που θα γίνονται μεταξύ των δύο χωρών.

Οι διαβουλεύσεις αυτές, που... επιτρέπουν να ξεπερνιούνται το Σύνταγμα και οι δικαστικές αποφάσεις, θα γίνονται ασφαλώς για το θεαθήναι και με προδιαγεγραμμένο το τελικό αποτέλεσμα, αφού είναι γνωστό ότι ισχύει ο νόμος του ισχυρού και συνεπώς οι ΗΠΑ θα έχουν «το πάνω χέρι» σε κάθε είδους διαπραγματεύσεις.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτέλεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- προϊόν ισχυρών πιέσεων των ΗΠΑ, στις οποίες ενέδωσε η ελληνική κυβέρνηση, αλλιώς είχε ξεκαθαριστεί από αμερικανικής πλευράς ότι δεν θα ξεκινούσε καμία συζήτηση για να δουν θετικότερα στο μέλλον το θέμα της βίζας για τις επισκέψεις Ελλήνων πολιτών.

«Καλό παιδί»
Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε στάση «καλού παιδιού» προς τις ΗΠΑ, αποφασίζοντας να περάσει τη σχετική τροπολογία και συμφωνία σε θερινό τμήμα της Βουλής, όπως συνηθίζεται να περνούν στη χώρα μας οι πιο προβληματικές ρυθμίσεις για να γίνουν όσο το δυνατό λιγότερο αντιληπτές και να υπάρξουν οι μικρότερες αντιδράσεις.

Η κυβερνητική τροπολογία έρχεται στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 2006 για τη δικαστική συνεργασία, τις εκδόσεις υπόπτων, την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων κ.λπ. και η οποία παραμένει έκτοτε ανενεργή, γιατί το Μαξίμου δίσταζε να τη φέρει στη Βουλή.

Ωστόσο μετά την έξαρση τρομοκρατικών κτυπημάτων και της γενικότερης εγκληματικότητας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, είναι η καταλληλότερη περίοδος για να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά αιτήματα.

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της αμερικανοευρωπαϊκής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2003 μέσα στο τρομολαγνικό κλίμα μετά το κτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Στην πράξη μπορεί να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στο μέλλον, αφού οι ΗΠΑ θα μπορούν μέσω διαπραγματεύσεων - πιέσεων να «ακυρώνουν» την άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να τους παραδώσουν έναν πολίτη ξένο που πέρασε από το ελληνικό έδαφος και τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν ύποπτο τρομοκράτη ή οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας ακόμα και ήσσονος σημασίας αδικημάτων, που τιμωρούνται με φυλάκιση (εξαγοράσιμη) μόλις ενός έτους.

Πλάγια οδός
Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ δια της πλαγίας οδού την έκδοση υπόπτου, ακόμα και αν υπάρχουν θεμελιωμένες αντιρρήσεις, γιατί μπορεί να επιβληθεί θανατική ποινή (που εξακολουθεί να ισχύει σε διάφορες πολιτείες) ή απάνθρωπη μεταχείριση, με κράτηση σε φυλακές τύπου Γκουαντάναμο κ.λπ.

Οποιεσδήποτε δικαστικές αντιρρήσεις ή συνταγματικά εμπόδια, θα πέφτουν στο κενό. Η συμφωνία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ακόμα και για την έκδοση Ελλήνων υπόπτων με διαδικασίες - εξπρές μέσω των διαβουλεύσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο μέλλον να εγείρουν οι ΗΠΑ αξιώσεις για πρόσωπα που συμμετείχαν σε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, εφόσον κρίνουν ότι δεν είχαν την ποινική μεταχείριση που τους άξιζε.
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

info press είπε...

Θέλουν να δικάσουν κάποιους τρομοκράτες στην Αμερική, επειδή δολοφόνησαν Αμερικανούς.
Αυτό είναι όλο και τίποτα παραπάνω.

Την καλησππέρα μας apneagr.

Related Posts with Thumbnails