Καλώς ήρθατε

Αντιμέτωποι με ένα οικονομικό παράδοξο

Σε διεθνές επίπεδο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικονομικό παράδοξο.

Από τη μια μεγαλώνουν οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους και από την άλλη επιβραβεύονται οι βασικοί υπεύθυνοι για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Χρηματιστηριακή άνθηση

Παρατηρείται μια νέα χρηματιστηριακή άνθηση, με μεγάλους κερδισμένους τους ισχυρούς μετόχους των τραπεζών. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών κάλυψαν σημαντικό μέρος των απωλειών σε κεφάλαιο που είχαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αξιών είναι, βέβαια, μερική και εύθραυστη. Διακρίνουμε, όμως, ήδη τη γενική πολιτική, κοινωνική τάση.

Τα βάρη για... τη στήριξη του προβληματικού χρηματοπιστωτικού συστήματος περνάνε στο Δημόσιο και στους φορολογουμένους. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου παρατηρήθηκαν και οι περισσότερες διαχειριστικές ακρότητες των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πολλαπλάσιο του ελληνικού ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το Δημόσιο αναλαμβάνει τεράστια χρέη για να διευκολύνει τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι ανέλαβαν τις υποχρεώσεις των βασικών μετόχων. Πρόσφεραν τα πρόσθετα κεφάλαια, επιτρέποντας έτσι στους βασικούς μετόχους να διατηρήσουν σημαντική ρευστότητα και να κερδοσκοπήσουν, με επιτυχία απ' ό,τι φαίνεται, με τις μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών τους.

Η πραγματική οικονομία

Η κατάσταση τείνει να γίνει εκρηκτική από πολιτική και κοινωνική άποψη εξαιτίας των πρόσθετων δυσκολιών στην πραγματική οικονομία, που αποτελούν συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Δεν φτάνει που επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα και διεθνώς με τεράστια ποσά για να στηριχθούν οι βασικοί υπεύθυνοι της σημερινής κρίσης, αλλά μεγαλώνουν οι δυσκολίες, ιδιαίτερα σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαιτίας της αυστηροποίησης των όρων με τους οποίους χορηγούν πιστώσεις οι τράπεζες.

Σε απλά ελληνικά, οι χώρες υπερχρεώνονται, η πραγματική οικονομία γνωρίζει μεγάλες δυσκολίες, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να περάσουν στην ανεργία, ενώ στην κορυφή της καπιταλιστικής πυραμίδας συνεχίζεται το «πάρτι» σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την κοινωνική και πολιτική διάσταση της σημερινής κρίσης. Διαφορετικά, θα διαπιστώσουμε ότι συμμετέχουμε άθελά μας σε μια πρωτοφανή αναδιανομή και υπερσυγκέντρωση εισοδήματος και πλούτου.
Γιώργος Κύρτσος στην city press

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails