Καλώς ήρθατε

Το φαγητό προδίδει τη μόρφωση μας

Έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο πιο σωστή δίαιτα ακολουθεί όταν θέλει να χάσει κιλά. Συνήθως ακολουθούνται δίαιτες χαμηλών θερμίδων, με τροφές όμως που περιέχουν υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών. Επίσης, δεν είναι ασύνηθες να δίνονται μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για αυτό το σκοπό, από ότι θα έδινε κάποιος με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2009 σε Αμερικανική εφημερίδα διατροφής, από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και στην οποία έλαβαν μέρος 164 ενήλικες, η ενεργειακή πυκνότητα της δίαιτας, δηλαδή η ενέργεια που προσλαμβάνει κανείς όταν κάνει δίαιτα από τις τροφές σύμφωνα με το βάρος τους, είναι και ο δείκτης της διατροφικής ποιότητας. Το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα χαμηλής περιεκτικότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, τα νωπά λαχανικά και τα φρούτα, περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά μονάδα βάρους απ’ ότι τα έτοιμα φαγητά, τα ζαχαρωτά και τα γλυκά.

Δίαιτες με... χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, έχουν συσχετιστεί με μικρότερη αύξηση βάρους, χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και μερικέ μορφές καρκίνου. Αντίθετα, οι δίαιτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει κανείς από διάφορες ασθένειες. Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής αποτελεί ένα μέσο μείωσης της ενεργειακής πυκνότητας που προσλαμβάνει κανείς μέσω των γευμάτων αλλά είναι και ένας σωστός τρόπος ελέγχου του σωματικού βάρους και της πρόληψης ασθενειών.

Σύμφωνα με τους 164 συμμετέχοντες, συγκέντρωση υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας παρουσίασαν τα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα που περιλάμβαναν κορεσμένα λίπη και περιορισμένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Ενώ αντίθετα, συγκέντρωση χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας παρουσίασαν εκείνοι που έτρωγαν τροφές με χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες.

Εκτός των παραπάνω παρατηρήσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τρόφιμα που διάλεγαν εκείνοι που πρόσεχαν περισσότερο τη διατροφή τους, κόστιζαν πιο ακριβά από ότι εκείνα των συμμετεχόντων που κατανάλωναν λιπαρά, άσχετα από το οικονομικό επίπεδό τους. Φαίνεται πως τα άτομα τα οποία είχαν λάβει ανώτερη μόρφωση, ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης, πρόσεχαν περισσότερο τις διατροφικές τους επιλογές.
capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails