Καλώς ήρθατε

Το.... πάρτι του σπάταλου κράτους

Την ίδια στιγμή που οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν προβεί σε σημαντικές περιστολές των δαπανών τους, ακόμα και σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει απτόητος να δαπανά μεγάλα ποσά από τον προβληματικό προϋπολογισμό σε κοκτέιλ, δεξιώσεις, ημερίδες, συνέδρια και άλλα… events. Επίσης, συνεχίζει να καταξοδεύει (ειδικά το υπουργείο Εσωτερικών) πολύτιμους πόρους σε κλήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όταν η σύγχρονη τεχνολογία, τα emails δηλαδή, θα μπορούσε να υποκαταστήσει ατελώς την επικοινωνία μεταξύ των προσώπων και των υπηρεσιών που απαρτίζουν τον αδηφάγο κρατικό μας μηχανισμό.

Σημαντικά στοιχεία για τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες έφερε στο φως μια σειρά ερωτήσεων του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, που υποβλήθηκαν στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οι απαντήσεις που... ελήφθησαν από τα αρμόδια υπουργεία καταδεικνύουν αν μη τι άλλο ότι υπάρχουν τμήματα του κρατικού μηχανισμού, όπως υπουργεία, οργανισμοί, και κρατικά επιχορουγούμενοι και εποπτευόμενοι φορείς, που προτιμούν τη συμμετοχή και την κάλυψη των εξόδων μιας ακριβής δεξίωσης αντί της επιβεβλημένης φειδούς και αυτοσυγκράτησης. Και καταξοδεύουν τόσο ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό χρήμα σε φρου φρου κι αρώματα…


Το υπουργείο Εσωτερικών
Από όσα προκύπτουν από τις απαντήσεις και τα έγγραφα που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προκύπτει αβίαστα ένα συμπέρασμα: το κράτος πρέπει να συντάσσει δύο γενικούς προϋπολογισμούς. Ο ένας να αφορά το υπουργείο Εσωτερικών και ο άλλος όλα τα άλλα υπουργεία μαζί. Η κατάσταση εκεί δεν μαζεύεται με τίποτα.

Θα παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια σημεία από την πολυσέλιδη καταγραφή των σχετικών με την ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη δαπανών του υπουργείου, για να πάρετε μια μικρή γεύση πώς ο ιδρώτας σας και τα λιγοστά χρήματα που βγάζετε εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν χαρτοπόλεμος από το υδροκέφαλο τέρας που διοικεί ο αξιοσέβαστος κύριος υπουργός.

Το υπουργείο διαθέτει, καθώς μάθαμε, και Διεύθυνση Κοινωνικής Ενταξης. Συστάθηκε πριν από ενάμιση χρόνο (στις 05/12/2007). Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση τα κατωτέρω ποσά, που τα διέθεσε ως εξής:

Πενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ για τη διοργάνωση του 3ου Τεχνικού Σεμιναρίου ΙΝΤΙ για τη χρονική περίοδο 2007 - 2008 του Δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής με θέμα «Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η ενδυνάμωση των μεταναστών». Αυτό το σεμινάριο που θα δυνάμωνε τους μετανάστες έγινε στην Αθήνα στο διήμερο 30/03/2008 έως 01/04/2008.

Δόθηκαν επίσης 1..700,00€ για ένα τεχνικό σεμινάριο στο Δουβλίνο, 2.100,00€ για 3 συναντήσεις στις Βρυξέλλες, 2.800,00€ για 4 συναντήσεις (πάλι στις Βρυξέλλες) με θέμα την «Αλληλεγγύη και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Οι ημερίδες και οι διημερίδες για τους μετανάστες πέφτουν σαν το χαλάζι στο υπουργείο και αυτό πάντοτε ανταποκρίνεται.. Γι’ αυτό σκάσαμε και μια ωραία τριαντάρα χιλιάρικα (η εθνική μας συμμετοχή) για μια διημερίδα (30 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2007), που κόστισε συνολικά 94.020,69€ και η οποία αφορούσε τη «Διαχείριση της μετανάστευσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των γενικών δ/ντων Μετανάστευσης της Ε.Ε.».

Από την τριαντάρα της ελληνικής συμμετοχής τα 15.000,00€ κατέβαλε το υπουργείο Εσωτερικών και τα λοιπά το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για να γίνει εφικτή αυτή η διημερίδα, το υπουργείο μας είπε ότι «απαιτήθηκαν και τέσσερα coffee breaks με ροφήματα, snacks κ.ά. κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των συνεδριάσεων».

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ενταξης υλοποιεί το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργία μηχανισμών για την αποτελεσματική και βιώσιμη υλοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της Αλβανίας, της Ε.Ε. και ενδιαφερομένων τρίτων χωρών».

Πώς μεταφράζεται αυτό σε κοινοτικές και ελληνικές δαπάνες: 35.285,00€ για ταξίδια στην Αλβανία, αεροπορικά εισιτήρια (Αθήνα - Τίρανα), συναντήσεις στην Αθήνα, ξενοδοχεία, γεύματα, αίθουσες καφέδες κ.λπ. Οι μετανάστες είναι must για το υπουργείο και τα αποτελέσματα της πολιτικής του τα έχουμε νιώσει στο πετσί μας άπαντες…


Ακριβή μου ισότητα
Ο κ. Παυλόπουλος, έχοντας καταγράψει στο παλμαρέ των επιτυχιών του τον αθηναϊκό Δεκέμβρη, τις πυρκαγιές, τη μεταναστευτική έκρηξη, το τσουνάμι της εγκληματικότητας και τους συμβασιούχους, τώρα ξανοίγεται σε νέες περιπέτειες: θα ισιώσει τα στραβά, όπως είναι οι σχέσεις των δύο φύλων. Γι’ αυτό και σκάμε ένα σωρό χρήματα στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, που δαπάνησε «στο πλαίσιο της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το 2004 έως σήμερα για ενέργειες ενημέρωσης, πληροφόρησης» το ποσό των 146.900,48€.

Ισότητα όμως μας εξασφαλίζει και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ είναι ΝΠΙΔ) που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Δαπάνησε την ίδια περίοδο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών του για τη διοργάνωση συνεδρίων 614.154,40€!

«Με τόσα χρήματα θα έπρεπε να έχουν ισιώσει ακόμα και τα καλυβιώτικα αγγούρια εν Ελλάδι» σχολίασε κάποιος κακόβουλος κοινοβουλευτικός ανήρ μαθαίνοντας τα ποσά. Ας το προσπεράσουμε…

Η ισότητα, αγαπητοί αναγνώστες, κάνει τα τηλέφωνα να παίρνουνε φωτιές. Και όταν σημειώνονται φωτιές, κάποιος πληρώνει την κατάσβεση, δηλαδή τον λογαριασμό.

Οι δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τα τέλη σταθερής τηλεφωνίας τα έτη 2007 - 2008 ήταν 80.465,13€! Για κινητά το κόστος ήταν 5.381,53€.

Για τα ίδια έτη οι δαπάνες σταθερής τηλεφωνίας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας ήταν 107.510,16€! Το ποσό αν μη τι άλλο συνιστά πρόκληση, αν αναλογιστεί κάποιος ότι πρέπει να προστεθεί και το κόστος για τέλη κινητής τηλεφωνίας που έφτασε τις 20.771€! Ολα για την ισότητα μέσω τηλεφώνου.


Δαπάνες τηλεφωνίας
Το πόσο μας κοστίζει το υπουργείο Παυλόπουλου σε τηλεφωνικές μονάδες δύσκολα μπορεί να το υποθέσει κάποιος. Εκτός αν έχει επίσημα στοιχεία. Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Για τη διετία 2007 - 2008 πληρώσαμε μέσω του ΥΠ.ΕΣ. για τέλη σταθερής τηλεφωνίας:
Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: 268.605,85€.

Εθνικό Τυπογραφείο: 100.650,50€.

Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: 608.754,55 (τα κινητά κόστισαν 29.677,45€).

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: 584.099,55€ (για κινητά 36.449,4€).

Ελληνική Αστυνομία: 23.356..370,86€ (πανελλήνιο ρεκόρ από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία υποτίθεται ότι έχει ΤΕΤRΑ, ασυρμάτους και λοιπά αδάπανα, αλλά δείχνει να προτιμά το σταθερό).

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ: 2.274.909,3!€ (το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι δαπάνες του 2008 για τη σταθερή τηλεφωνία της Πυροσβεστικής ήταν υψηλότερες από το 2007, που είχαμε και τις πολλές πυρκαγιές).

ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ: 5.793,10€ το 2007 και 44.068,48€ το 2008.
Για κινητή τηλεφωνία της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και της Αγροφυλακής μέσα στη διετία 2007 - 2008 ο λαός χρεώθηκε με 963.143,06€.
Αν αθροιστούν τα ποσά από όλους τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που διοικεί το υπουργείο του Προκόπη Παυλόπουλου, θα πλησιάσουμε το ποσόν των 30.000.000,00€. Ενα κονδύλι τεράστιο και πολιτικά απολύτως παρεξηγήσιμο και κατακριτέο, ειδικά για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Τα ακριβά σουαρέ του κ. Αλογοσκούφη

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει στην επίσημη απάντησή του ότι «δεν έχει διοργανώσει συγχρηματοδοτούμενες ή μη μεμονωμένες δεξιώσεις. Αυτό που διοργανώνει σε σχέση με τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα είναι συνέδρια, επιτροπές παρακολούθησης του ΚΠΣ, ημερίδες κ.λπ., στο πλαίσιο των οποίων παρέχεται γεύμα ή και καφές, όπως παγίως γίνεται διεθνώς σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται, τα ποσά που αποτελούν συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια 200-2006» και τα οποία έχουν διατεθεί για τις δράσεις που περιλαμβάνονται στην ερώτηση είναι τα εξής:

Διοργάνωση συνεδρίων με δεξίωση-κοκτέιλ
2000 - 2004: 323.293,42€,
2005 - 2008: 341.923,75€.
Ταξίδια επιμόρφωσης και συμμετοχής σε ημερίδες στο εξωτερικό
2000 - 2004: 3.933,6€,
2005 - 2008: 38.035,54€.

Την απάντηση υπέγραφε ο τότε υφυπουργός και νυν υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανασίου. Οι αριθμοί μάς δείχνουν ότι, ενώ η διακηρυχθείσα θέση της κυβέρνησης ήταν το ιστορικό «σεμνά και ταπεινά», τα έξοδα για δεξιώσεις αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγηθείσα κυβέρνηση Σημίτη και τα έξοδα για ταξίδια «επιμόρφωσης» σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν.

Ηθικόν δίδαγμα: όταν ακούτε «σεμνά και ταπεινά», ανθρώπινο κρέας και χρήμα μυρίζει. Και πρόκειται για το δικό σας…

Ανάπτυξη και στα… έξοδα!
Οι ημερίδες που διοργάνωσε την προηγούμενη τετραετία (2004 - 2008) το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να είχαν γενναίες μερίδες (φαγητού). Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γενναίο κόστος που καταβλήθηκε από τα διάφορα παρακλάδια και τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΑΝ. για τη διοργάνωση συνεδρίων.

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του υπουργείου που υπέγραφε ο ανασχηματισθείς κ. Χρήστος Φώλιας, ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ακόλουθα:

1. Διημερίδα στην Αθήνα με θέμα: «Γεωθερμία - Προοπτικές και Εξέλιξη», η οποία διεξήχθη από 9 έως 10 Ιουνίου 2006 με στόχο την ενημέρωση των ειδικών κοινών και τη διάδοση της γεωθερμίας και συνολικό προϋπολογισμό 23.927,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

2. Ημερίδες στην Αθήνα, την Καλαμάτα και τη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα σήμερα» με στόχο την ενημέρωση των ειδικών κοινών για τις ΑΠΕ και ΣΗΘ και συνολικό προϋπολογισμό 129.066,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Ομως, το ενημερωτικό πάρτι των «ειδικών» κοινών (αλήθεια, ποια είναι αυτά τα ειδικά κοινά;) δεν σταματάει εδώ. Το ΥΠ.ΑΝ. μας ενημερώνει ότι πληρώσαμε μέχρι τελευταίο τσέντουλο και άλλα δυσνόητα σουαρέ:

3. Ημερίδες Α’ κύκλου. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων επί των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων πραγματοποιήθηκαν 11 ημερίδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας συνολικού προϋπολογισμού 154.518,68€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

4. Ημερίδες Β’ κύκλου. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων επί των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων πραγματοποιήθηκαν 12 ημερίδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας συνολικού προϋπολογισμού 354.100,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δυσνόητοι Α’ και Β’ κύκλοι με την ευαισθητοποίηση του κοινού (ειδικού και μη) για τα νερά, τις γεωθερμίες και την τιρκουάζ κουρούνα της Πίνδου κόστισαν στους φορολογουμένους 661.611,68€. Σε παλιές δραχμούλες αυτό μεταφράζεται σε 225.444.179,96! Με τόσο χρήμα που έπεσε έπρεπε οι Καλαματιανοί να ακούνε τα αρκτικόλεξα ΑΠΕ και ΣΗΘ και να κόβουν φλέβες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Η απάντηση του κ. Φώλια μας λέει επίσης ότι το «υποέργο 1, για το διάστημα 2004 - 2008» κόστισε 45.000€ και αφορούσε διοργάνωση συνεδρίων-σεμιναρίων. Αυτό το «υποέργο 1» είχε να κάνει με την «Ευαισθητοποίηση κοινού στις νέες τεχνολογίες - δημοσιότητα». Οποιος κατάλαβε πού ακριβώς πήγε το 45άρι να μας το πει κι εμάς.

Τέλος, ενώ τα έτη 2000 - 2003 είχαν δαπανηθεί από την Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του ΥΠ.ΑΝ. μόλις 456€ (συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.) για ταξίδια του προσωπικού της στο εξωτερικό και επιμόρφωση, τα έξοδα από το 2004 - 2008 υπερ-πενηνταπλασιάστηκαν! Το κόστος έφτασε τις 27.117,86€.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΣ στην espresso

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

yannispap είπε...

Aν πολλαπλασιάσεις αυτά τα ποσά Χ 35 χρόνια δημοκρατίας απο τη μεταπολίτευση + υπερτιμολογήσεις + ατασθαλίες + μαϊμουδιές με τις επιδοτήσεις απο ΕΕ + κρυφά κονδύλια + πρόστιμα = ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΑ 35 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ...

Related Posts with Thumbnails