Καλώς ήρθατε

Ερντογάν: Είμαστε φασιστικό κράτος

mepjz1cu27epev2h9mm.jpg

Τρομάζει η αυτοκριτική του Ταγίπ

Μιλώντας χτες στο τοπικό συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ντούζτζε, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και επέκρινε όσους εναντιώνονται σε αυτές.

«Είναι τόσο απλό να... λέμε χάνουμε την Τουρκία, επειδή το παγκόσμιο κεφάλαιο που κάνει επενδύσεις στη χώρα μας προέρχεται από τη μία ή την άλλη θρησκεία»; Το ερώτημα αυτό έθεσε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Επί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα.Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι;

Θα πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό, στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης. Στο λάθος αυτό, ορισμένες φορές υποπέσαμε και εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία, αντιλαμβάνεται και λέει, τι λάθη κάναμε».

Η τουρκική εφημερίδα «Βατάν», χαρακτηρίζει «ιστορική αυτοκριτική» τα λόγια του Ερντογάν και μαζί με τις δηλώσεις του τελευταίου, έχει και ένα δημοσίευμα για τους διωγμούς που έχουν υποστεί οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Η εφημερίδα δημοσιεύει και δηλώσεις επωνύμων.

Ο δημοσιογράφος Ριντβάν Ακάρ που έχει γράψει δύο βιβλία σχετικά με το φόρο περιουσίας που επιβλήθηκε στις μη μουσουλμανικές μειονότητες το 1942 και την απέλαση των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964, αναφέρει: «Τα μειονοτικά δικαιώματα και θέματα όπως το περιουσιακό ζήτημα των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και οι δημοκρατικές εκλογές στα όργανα των μειονοτήτων, είναι εσωτερικά δομικά θέματα της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία αυτή, έχει κάνει ένα βήμα. Η ειλικρίνεια του πρωθυπουργού, θα είναι συνάρτηση ενεργειών όπως η αποκατάσταση του δικαιώματος του πολίτη για όσους απελάθηκαν και ο καθορισμός της αξίας των περιουσιών τους που κατασχέθηκαν και η καταβολή των ποσών αυτών στις μειονότητες».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, ο οποίος παρουσίαζε ως αναγκαιότητα την εκδίωξη των μειονοτήτων. Σε ομιλία που είχε κάνει στις 10 Νοεμβρίου, είχε υπογραμμίσει ότι τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν «η οικοδόμηση έθνους και η οικονομία», τονίζοντας ότι η ανταλλαγή πληθυσμών ήταν άκρως σημαντική για τη δημιουργία του έθνους. Ο Γκιονούλ είχε θέσει το εξής ερώτημα: «Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να ζουν στο Αιγαίο οι Έλληνες και σε διάφορα σημεία της Τουρκίας οι Αρμένιοι, θα ήταν μήπως η Τουρκία, το ίδιο εθνικό κράτος»;

Τι σημαίνει αυτή η παραδοχή του Ερντογάν;


Μετά από αυτή την "έκπληξη" του Τούρκου πρωθυπουργού, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν εξελίξεις σχετικά με την πολιτική που θα επικρατήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι παρατηρητές όμως διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η αλλαγή θα είναι προς το καλύτερο και προς τον δρόμο του πραγματικού εκδημοκρατισμού της "χώρας των λύκων". Οι επιφυλάξεις αυτές σαν κύριο σημείο αναφοράς έχουν την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά την τοποθέτησή της ως τοπικής υπερδύναμης δια στόματος Ομπάμα... Θα μπορέσει να Τουρκία να συγκρατήσει τον "κακό" της εαυτό; αναρωτιούνται οι Τουρκολόγοι, διαβλέποντας και μία τάση αντίδρασης από το βαθύ κράτος, την Εργκένεκον και τους στρατηγούς, οι οποίοι διώκονται ανηλεώς από την "δημοκρατία" του Ερντογάν.

Το Ισλάμ και η εκμετάλλευσή του, σαφέστατα δεν αποτελεί δείγμα δημοκρατίας και εκδημοκρατισμού, όμως η τελευταία δήλωση περισσότερο δείχνει να έχει γίνει "για τα μάτια της Ευρώπης", ως ένα δείγμα καλής θέλησης αλλαγής προς τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και προς τις εντολές της Ευρώπης μέσω των κριτηρίων που απαιτούνται για την είσοδο της Τουρκίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερντογάν δεν έχει πλέον περιθώρια συγκρούσεων με την δύση και το μέτωπο που άνοιξε (και δεν έχει ακόμη κλείσει) με το Ισραήλ, είναι ένα γεγονός που δεν θα πρέπει να ξεχνιέται τόσο εύκολα...
από Ας μιλήσουμε επιτέλους!

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails