Καλώς ήρθατε

Μπάτε σκύλοι χτίστε

freefotos.gr

Έχω μια κρυφή επιθυμία, την οποία σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας. Θέλω να χτίσω σπίτι μέσα στον λόφο του Φιλοπάππου. Θα έχω θέα την Ακρόπολη, μπόλικο οξυγόνο και θα είμαι κοντά στη γειτονιά των παιδικών μου χρόνων.

Σε περίπτωση που έρθουν μπουλντόζες να γκρεμίσουν το αυθαιρετάκι μου, θα πάρω τα δύο μωρά μου αγκαλιά, και έτσι (με σαγιονάρα, εμπριμέ ρόμπα και μαλλί κότσο) θα έχω μια πειστική εικόνα αναξιοπαθούς. Αντί άμυνας, θα εφαρμόσω επίθεση, βρίζοντας τον Γ. Σουφλιά και όλα τα υπουργεία. Πιάνει το κόλπο. Στην αναμπουμπούλα θα έρθουν οι κάμερες και με την κλάψα θα πάρω μια παράταση.

Να μου το... θυμηθείτε, δεν θα βρεθεί φορέας να γκρεμίσει την επαυλίτσα μου (σιγά σιγά θα επεκτείνεται). Εκ των προτέρων έχω κάποιον κόσμο με το μέρος μου. Αυτό το έμαθα από την «Ερευνα για τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών για την αυθαίρετη δόμηση» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο καθηγητής κ. Επαμεινώνδας Πανάς, ένας στους τρεις Ελληνες θεωρεί ότι όταν κάποιος χτίζει όπου του καπνίσει, φταίει η κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει για μέρη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους: ένας στους τρεις δεν θεωρεί χειρότερο το να χτίζεις στο δάσος απ΄ ό,τι σε ξερό οικόπεδο.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην έρευνα είναι ότι καταγράφεται και η ιδεολογία των ερωτωμένων. Υπάρχει διαφορά. Ετσι στην ερώτηση, καλή ώρα, «πιστεύετε ότι οι προεκλογικές περίοδοι είναι οι πιο κατάλληλες για να προχωρήσει κάποιος σε αυθαίρετη κατασκευή;», από τους δεξιούς απαντά «ναι» το 22% και από τους αριστερούς το 39,2%. Συνολικά πάντως περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι η πιο μεγάλη και κατάλληλη ώρα είναι τώρα, μιλώντας για κλεισίματα ημιυπαίθριων και ημιπαράνομες ανεγέρσεις. Η ρύθμιση Σουφλιά γίνεται αποδεκτή ως αναμενόμενη, ως συμφωνία μεταξύ κατεργαρέων. Δεν καταγράφεται πουθενά στην έρευνα μια μαζική αρνητική θέση απέναντι στις οικοδομικές ανομίες. Από το σύνολο του δείγματος οι μισοί (47%) θεωρούν ότι για την παρανομία των ημιυπαίθριων φταίει η κυβέρνηση. Το πράγμα λειτουργεί ως εξής: όσο περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να παραβιάσουν τις διατάξεις τόσο πιθανότερο είναι να συγχωρεθούν. Οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο. Ετσι, βάσει της έρευνας, καταγράφονται 250.000 πολίτες που θεωρούν τον κ. Σουφλιά υπεύθυνο για την ενθάρρυνση των πολιτών σε παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες.

Υπάρχει και ερώτηση επικαιρότητας: «Αν γινόταν κίνηση τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων με την καταβολή ενός αντιτίμου, πιστεύετε ότι θα ήταν προεκλογική παροχή;». Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα δωράκι της τελευταίας στιγμής. Υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο: όσο πιο σπουδαγμένος τόσο πιο πονηρεμένος. Κάπου εδώ αρχίζουν τα παζάρια: καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι το μέτρο είναι ευκαιριακό, προθυμοποιούνται να πληρώσουν ένα μικροποσό αλλά όχι κάτι ουσιαστικό σε σχέση με το ακίνητο. Ετσι παρ΄ ότι κατά μέσο όρο το παράνομο δωμάτιο είναι γύρω στα δέκα μέτρα σε κατοικίες των 100-120 τ.μ., οι πολίτες δεν βρίσκουν καλή την ιδέα να πληρώσουν το 10% της αντικειμενικής αξίας για να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία. Υπάρχει λοιπόν τιμοκατάλογος και βέβαια οι περισσότεροι καταλήγουν στο χιλιαρικάκι, όταν πρέπει να διαλέξουν πρόστιμο από 1.000 ως 4.000 ευρώ. Και πάλι όμως δεν νιώθουν καμία βεβαιότητα: ξέρουν ότι τέτοιες ρυθμίσεις μπορούν συν τω χρόνω να αναιρεθούν.

Η νοοτροπία που καταγράφεται δεν εντυπωσιάζει. Φαίνεται πως πολύς κόσμος ελπίζει στην αυθαιρεσία για ένα μεγαλύτερο σπίτι και, αν κρίνουμε από τις χαλαρές αντιδράσεις, δεν υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα όταν πέφτουν μπετά στις παραλίες και στα δάση. Πάντως από τέτοιες έρευνες καταδεικνύεται ότι ο Ελληνας αναγνωρίζει στον εαυτό του περισσότερο την πλευρά του διαμερισματούχου παρά εκείνη του όντος που χρειάζεται παρθένο φυσικό περιβάλλον. Πιθανότατα η καταπάτηση του Φιλοπάππου να βάζει ιδέες. Συχνά αυτά που αναφέρουμε ως ακρότητες χάριν αστεϊσμού υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών φιλήσυχων πολιτών. Φιλήσυχων και καθησυχασμένων: δεν απειλούνται από τίποτε, κάποια ρύθμιση θα τους ευνοήσει ό,τι κι αν πράξουν.
Βήμα

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails