Καλώς ήρθατε

Οι κάτοχοι καρτοκινητών θα ταυτοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο 2010

Μέχρι τις 30/6/2010 θα πρέπει να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι-χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων. Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, βάσει του οποίου η ταυτοποίηση αυτή θα γίνει χωρίς κόστος για τους κατόχους των συγκεκριμένων συσκευών. Οι εταιρείες κινητής θ’ αναλάβουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τον τρόπο υποβολής των κατάλληλων στοιχείων που θα ταυτοποιήσουν τους κατόχους καρτοκινητών, ενώ για όσους δεν το πράξουν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να διακόψουν τη σύνδεσή τους ένα μήνα μετά την προθεσμία που έχει οριστεί (31/7/2010).

Τα νέα μέτρα... υποχρεώνουν τους κατόχους καρτοκινητών να δηλώνουν στις εταιρείες οποιαδήποτε μεταβολή κατάστασης του καρτοκινητού τους (π. χ. δωρεά, απώλεια, κλοπή κ. ο. κ.), καθώς η οποιαδήποτε ανανέωση χρόνου ομιλίας θα συνδέεται τόσο με τον κωδικό αριθμό της κάρτας του κινητού (IMSI), όσο και με τον κωδικό αριθμό της συσκευής (ΙΜΕΙ). Tο μέτρο αυτό έχει ως παράπλευρη επίπτωση την αποθάρρυνση των κλοπών καρτοκινητών, καθώς η χρήση του κωδικού ΙΜΕΙ θα κάνει ανιχνεύσιμη τη συσκευή. Για παράδειγμα, θα είναι δύσκολο κάποιος να ενεργοποιήσει μια σύνδεση σε συσκευή η οποία έχει δηλωθεί ότι απωλέσθη ή εκλάπη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί παράγοντες, το ζήτημα είναι το ποια αρχή θα αναλάβει να διώξει τα περιστατικά εκείνα για τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν μια συσκευή που έχει κλαπεί.

Θεματοφύλακας της τήρησης των αρχείων των καρτοκινητών θα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, η οποία εξουσιοδοτείται να επιβάλλει πρόστιμα στους παρόχους που δεν τηρούν ακριβή αρχεία κατόχων καρτοκινητών στις βάσεις δεδομένων τους. Μάλιστα, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν τα στοιχεία των κατόχων των καρτοκινητών μέχρι ένα χρόνο μετά την απενεργοποίηση των συσκευών/συνδέσεών τους.

Πάντως, όπως επισημαίνουν νομικοί παράγοντες, το μέτρο δεν αναμένεται να προστατέψει την πολιτεία από τους λόγους που επέβαλαν την ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών. Και αυτό επειδή όλοι εκτιμούν ότι οι μεγαλοπαραβάτες του νόμου θα μπορούν να προμηθευτούν ανωνύμως καρτοκινητά από άλλες χώρες της Ε. Ε. που δεν επιβάλλουν την ταυτοποίηση του κατόχου καρτοκινητού. Σύμφωνα με τη σχετική εισηγητική έκθεση του νόμου, η ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών ισχύει σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, ενώ εκτός Ε. Ε., σε Ελβετία, Νορβηγία, Αυστραλία, Ιαπωνία και Ν. Αφρική.
Β. Μανδραβέλης στην Καθημερινή

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails