Στην Ελλάδα με τις 100.000 γεννήσεις και τις 300.000 αμβλώσεις το χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα για το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας που πραγματοποίησε ο καθηγητής ιατρικής και βιολογικής χημείας του Παν/μίου της Καλιφόρνιας κ. Μ. Γκιόκας, στην Ελλάδα όπου μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι ακόμα λόγος για μια μάνα από την Ηλεία να φαρμακώσει την ανύπαντρη έγκυο κόρη της, ολοένα και συχνότερα ανήλικες περνούν τη δοκιμασία της άμβλωσης, μιας ιατρικής πράξης που έχει αναχθεί σε τρόπο αντισύλληψης και λύση πανικού...
Τρομαγμένες, με χίλιες αγωνίες φωλιασμένες στην... τρυφερή ψυχή τους να τις βαραίνουν, βλέποντας τη ζωή τους να αναστατώνεται, τα σχέδια για σπουδές και καριέρα να κλονίζονται, ανενημέρωτες για εναλλακτικές λύσεις, θα χτυπήσουν την πόρτα του γυναικολόγου, όλο ενοχές και ντροπή.
«Η μόνιμη ερώτηση στα χείλη τους: ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Δυστυχώς δεν ρωτάνε αυτά που θα έπρεπε να ρωτήσουν: «Πως θα πρέπει να βοηθηθώ και από ποιους αν θα το κρατήσω; Σε ποιους να το πω; Τι έχετε να πείτε για να με βοηθήσετε;», λέει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, κ. Ευάγγελος Γκικόντες. «Προσπαθώ να υποστηρίζω την κοπέλα συναισθηματικά», μας λέει.
Εχεμύθεια
Στον προθάλαμο του χειρουργείου σπανιότερα με τη μητέρα τους στο πλευρό τους, συνήθως με τη συμπαράσταση της «κολλητής» ή του φίλου τους.
Εκείνος τις περισσότερες φορές θα επιβαρυνθεί και με τις 70.000-100.000 δρχ. που κατά μέσο όρο κοστίζει η άμβλωση και θα συνοδεύσει την κοπέλα στο νοσοκομείο.
Συνήθως σε ιδιωτική κλινική με την οποία συνεργάζεται ο γυναικολόγος αλλά και γιατί εξασφαλίζει μια επίφαση διακριτικότητας και εχεμύθειας, σε σχέση με το «κλίμα» του δημοσίου νοσοκομείου. Ιατρική επέμβαση κάτω από αναισθησία γίνεται συνήθως ανάμεσα στις 5 και τις 20 εβδομάδες της κύησης και θεωρείται «ρουτίνας» μεν, αλλά δεν είναι άμοιρη κινδύνων.
Ποιοι είναι αυτοί; «Αιμορραγία, βλάβες στον τράχηλο, ανεπάρκεια τραχήλου, διάτρηση μήτρας, αντιδράσεις στην αναισθησία, λοίμωξη, εμετοί από τα μητροσυσπαστικά, παραμονή μέρους ή ολοκλήρου του κυήματος στη μήτρα», αναφέρει ο δρ Γκικόντες. «Επιπλέον, κρατικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Η.Π.Α., τη Βρετανία και την πρώην Τσεχοσλοβακία έδειξαν ότι είναι πιθανόν η άμβλωση να αυξήσει στο μέλλον τις πιθανότητες υπογονιμότητας, εξωμητρίου κυήσεως, αποβολών, πρόωρου τοκετού».
Γκικόντε Ευάγγελος Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος στο dietup
Καλώς ήρθατε
3 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Και από τις 100,000 πόσες είναι Ελληνικές;
και τί γίνεται αν η μητέρα φέρει στον κοσμο ένα παιδί που δεν ειναι επιθυμητό για τους χίλιους λογους που μπορει κανεις να αναφέρει;;;; και ποια ποιοτητα ζωής μπορεί να εξασφαλίσει αυτή η μητέρα;;; το παιδι πρέπει να το υποδεχθεί κάποιος με αγάπη κ όχι να το δει σαν ένα βάρος της ζωής του!!! το ζήτημα δεν είναι μόνο να γεννηθει ένα παιδι μα κ η πορεία ....
και μια κ αναφέρθηκε η τσέπη απο την οποια βγαινουν τα χρήματα της άμβλωσης, επιτρεψε μου να έχω αντιρρησεις! θα έλεγα ότι συνηθέστερα βγαίνουν απο την τσέπη της κοπέλας ή καποιου οικειου σε αυτήν πρόσωπο γιατί μηδενικη υπευθυνότητα υπάρχει κύριοι ακομα κ στην πληρωμή αυτών των εξόδων ,ποσο μάλιστα στο μεγάλωμα του παιδιου!!! ο παρ ολίγον μπαμπάς κάνει την αβαρία να συνοδεύσει την κοπέλα περίλυπος, ανεύθυνος, αδιάφορος επι της ουσίας, αναμένοντας με αγωνία να τελειώσει το μαρτυριο της αναμονης του για να πάει για καφέ κ να τα ξεχάσει όλα!!!!
σαφως κ τις περισσοτερες φορές δεν περιμένει η μητέρα απ έξω γιατί συνηθως δεν το μαθαίνει!
δυστυχως η πραγματικότητα εκτος απο "νουμερα" κρύβει ένα τεραστιο θέμα με πολλες παραμέτρους!!
και για να μην παρεξηγηθώ εννοείται πως δεν θεωρω την άμβλωση λύση!!! θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογη!!!
Καλή σας μέρα!Συμφωνώ απόλυτα με την Φωτεινή είμαι και εγώ της ίδιας άποψης, εννοείται πως η λύση της άμβλωσης πρέπει να είναι η τελευταία λύση,την προτιμώ όμως,απο το να φέρει κάποια κοπελιά στον κόσμο μια ψυχούλα που δεν φταίει σε τίποτα και απο δικές της ανασφάλειες,φόβο,ντροπή, κατακραυγή να το πετάξει στο δρόμο σε έναν κάδο σκουπιδιών....δική μου άποψη!!
Δημοσίευση σχολίου