Καλώς ήρθατε

Μήπως είσαι σεξομανής και δεν το ξέρεις;

Με αφορμή την ταινία Sex and the City που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες, ένας από τους χαρακτηρισμούς που τους δώσαμε ήταν «σεξομανείς». Συνηθίζουμε να αποκαλούμε συχνά έτσι άτομα που δείχνουν να είναι σεξουαλικά πιο ενεργά ή ακόμα και πιο απελευθερωμένα, αλλά στην πραγματικότητα ο εθισμός στο σεξ είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο και ενδεχομένως σοβαρό από όσο νομίζουμε.

Καταρχήν, η σεξουαλική εξάρτηση μπορεί να εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα: Έντονη επιθυμία για σεξ, αυνανισμός, παρακολούθηση πορνοταινιών. Κάποιος, όμως, χαρακτηρίζεται σεξομανής όταν η συμπεριφορά του ξεφεύγει από τον έλεγχο και αρχίζει έτσι να επιδρά αρνητικά στη ζωή του (ή και στη ζωή των άλλων). Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει ντροπή, απελπισία και σύγχυση, τόσο που μπορεί να οδηγήσει το άτομο ακόμα και στην πλήρη άρνηση στο σεξ.

Ο ίδιος ο...εγκέφαλος του ατόμου παίζει τον κυριότερο ρόλο με την έκλυση της χημικής ουσίας PEA (phenylethylamine) που είναι υπεύθυνη για τα ρίγη συγκίνησης, το πάθος και την ενέργεια που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε. Έτσι, η σεξουαλική διέγερση πυροδοτεί την δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εγκεφάλου και έτσι ακολουθούν αντιδράσεις στο σώμα, όπως αυξημένη παραγωγή ορμονών, ταχυπαλμία και αύξηση αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα με σεξουαλική εξάρτηση δε μπορούν να ελέγξουν την έκλυση της PEA στον εγκέφαλό τους.

Πότε καταλαβαίνουν οι σεξομανείς ότι έχουν πρόβλημα;
Όταν με τη συμπεριφορά τους θέτουν σε κίνδυνο τις προσωπικές τους σχέσεις, τη δουλειά τους, όταν φτάνουν να αντιμετωπίσουν νομικά θέματα και όταν χάνουν κάθε ενδιαφέρον σε οτιδήποτε μη σεξουαλικό.
από mygreekblogspot

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails